Bagajlarında memleket hasreti ile dönüyorlar

Avrupa'nın farklı ülkelerinden yaz tatillerini Anavatanları olan Türkiye'de geçiren gurbetçiler dönüş yoluna geçtikleri yolculuklarında, Kapıkule Sınır Kapısı'nda uzun araç kuyrukları oluşturuyorlar. Buruk şekilde yola çıkan gurbetçiler, salçadan turşuya, kuru yemişten meyveye kadar yöresel lezzetleri de bagajlarına doldurarak, hasret ve özlemle ülkeden ayrılıyor.

Bagajlarında memleket hasreti ile dönüyorlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa’nın farklı ülkelerinden yaz tatillerini memleketlerinde geçirmek için karayolundan araçlarıyla Anavatanlarına gelen gurbetçiler dönüş yoluna geçtiler. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 3 ila 6 hafta arasında tatil yapan gurbetçiler, önce memleketlerinde yakınlarıyla hasret giderip ardından sahillerde tatillerini tamamladılar. Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yapmak için gelen gurbetçiler, uzun araç kuyrukları oluşturdular.

BAGAJLARINDA MEMLEKET HASRETLERİ VAR

Sınır kapısı önünde çıkış için bekleyen gurbetçiler, dönüş yolunda hüzünlü oldukları görüldü. Gurbetçiler ülkeden ayrılmanın özlem ve hasretini bagajlarına, doldurdukları yöresel lezzetler ile gidereceklerini ifade ettiler. Türk işçilerinin bagajlarında, salçadan turşuya, kuru yemişten meyveye kadar memleket lezzetti yüklü olduğu görüldü.  Türkiye’ye 1 Haziran 25 Temmuz tarihleri arasında sınır kapılarından karayoluyla, 1 milyon 164 474 gurbetçinin ülkeye giriş yaptığı açıklandı.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda çıkış yapmak için bekleyen Gurbetçilerden Mahmut Oral, memleket hasretini bagajına doldurduğu lezzetler ile gidereceğini söyledi. Tatilini İstanbul, Kuşadası ve Bursa’da geçirdiğini belirten Oral, “Almanya’ya Köln şehrine geri dönüyoruz.

Pazartesi iş başı yapacağız. Yoğunlukta da var bakalım inşallah pazartesiye kadar varırız bu yoğunlukta. Varamazsak artık bakacağız arayıp izin isteyeceğiz. Bagajımda memleketimizden gittiğimiz yerel lezzetlerimiz ile doldurduk. Almanya’da onları yiyerek hasret gidereceğiz. İçimiz buruk ama dönmek zorundayız. Şimdiden Türkiye’yi özledim” dedi.

‘HASRET BAŞLIYOR’

Bagajını memleket lezzetleri ile dolduran Hayri Karagülle’de sınır kapısına geldiklerinde kendileri için hasretin başladığını söyledi. Karagülle, “Bagajda mutfağa ne lazımsa o var. Tatilimiz çok iyi geçti sıcaktı havalar. Bizim vatanımız, memleketimiz cennet. Avusturya’dan geldim. Adapazarı Akyazı’ya Şimdi tekrar Avusturya Linz’e dönüyorum. Bir özlem var tabii şimdiden. Sınır kapısına kadar yol bitmiyordu, buradan çıkalım yol bitecek. Hasret başlıyor, ikinci vatana gidiyoruz” diye konuştu.

Tatilini tamamlayarak dönüş yoluna geçen Turan Koçabay’da, “Avusturya’ya gidiyoruz. Burukluk 3 gün önceden başlıyor. Sıkıntı oluyor. Vatan diyoruz geliyoruz, çok çabuk geçiyor. Genelde 7-8 hafta gelirdik bu sefer 3 haftaydı o daha da çabuk bitti” şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar