Badem hasadı başladı

Edirne'de badem hasadı başladı. Özellikle orman vasfını kaybetmiş arazilere ekimi gerçekleştirilen badem bölge halkı içinde alternatif ürün olarak öne çıkıyor. Bademde bu yılki verim ise yüzleri güldürüyor.

Badem hasadı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de badem hasadı başladı. Özellikle orman vasfını kaybetmiş arazilere ekimi gerçekleştirilen badem bölge halkı içinde alternatif ürün olarak öne çıkıyor. Bademde bu yılki verim ise yüzleri güldürüyor.

Köyde 8 yıl önce orman vasfını kaybetmiş arazilerin üretime kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 130 dönümlük alana 6 bine yakın badem fidanı dikilmişti.

Fidanlar büyüdü, olgunlaştı. Zorlu hasat mesaisi başladı. Bademlikte birim alandan elde edilen yüksek gelir üreticilerin yüzünü güldürdü.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, projenin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Projenin yüzde 80’i hibeli olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Biz bu arazinin işçiliğini kendimiz yaparak 15 aile bu hale getirdik ve ağaç sayısına kadar böldük. Bu proje iyi bir proje ama iyi denetlenmesi gerekiyor. Tarım Bakanlığı'nın yeni sisteme geçmesiyle birlikte bu projenin de daha düzenli şekilde işleyeceğini tahmin ediyoruz. Badem aslında Edirne'nin zaman içerisinde kaybolmuş bir ürünü. Çiftçinin alternatif ürün geliştirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çiftçi bir ürün yerine 5-6 ürün ekerse ortalama gelirine de katkı sağlar. Her ürünün hikayesi farklı oluyor. Bu sene ürün yapan seneye ürün yapmayabiliyor. Alternatif ürün sağlanır ve kar edilirse istikrarı sağlamış ve köyden göçü engellemiş oluruz. Bademler iyi kar bırakıyor. Bu yıl verim de iyi. Bu yıl çok aşırı sıcaklar oldu ama badem iklim değişikliğinden fazla etkilenmiyor.” Dedi.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı ve üretici Süleyman Dönmez de hasadı makine yardımıyla yaptıklarını aktardı.

Talepler doğrultusunda buraya geldiklerini belirten Dönmez, “Edirne'nin çeşitli ilçelerinden bize gele talepler doğrultusuna buraya gelip badem ve ceviz hasadı yapıyoruz. Üretim artıyor ama iş gücü azalıyor bu yüzden biz de teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Lalapaşa İlçesine bağlı Çömlekköy Muhtarı Caner Yankaya da verimin geçen yıla göre daha iyi olduğunu vurguladı.

Rüzgâr nedeniyle azda olsa bademlerin döküldüğüne değinen Yankaya, “Ama verim olarak bakıldığında tatmin edici. Badem genelde kullanılmayan bir araziye ekilen bitkidir. Ama değerli arazilere de ekilebilir ve alternatif olabilir. Çiftçimiz tercih ederse bölgede çok daha yaygınlaşabilir" dedi.

Çömlekköy üreticilerinden Emine Öz ise hasat sürecini anlattı.

Toplanan bademleri makineyle kabuğundan ayıracaklarını dile getiren Öz, “Daha sonra birkaç gün kurutup çuvallara koyup satışını yapacağız. 8 Dekarlık bir alanımız var 300 kadar ağaç var.” Diye konuştu.

SERCAN GÜDER