Aydoğan'dan 2 okul ile ilgili açıklama

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, korona virüsü salgınında Gazi İlkokulu'na yıkım kararı verilmesine ve tadilat çalışmaları nedeniyle 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nin bir yıldır kapalı tutulmasına tepki gösterdi. Aydoğan, özel okullara ayrılan kaynak ve teşviklerin, devlet okullarına ayrılmadığını söylerken 'Yoksullar okumasın anlayışıyla karşı karşıyayız' dedi.

Aydoğan'dan 2 okul ile ilgili açıklama
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Eğitim-Sen Edirne Şubesi ziyaretinde binasına yıkım kararı verilerek kapatılan Gazi İlkokulu ve binasında güçlendirme çalışmaları devam ettiği için kapalı olan Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydoğan, basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda Gazi İlkokulu'nun korona virüsü salgınında kapatılmasına tepki gösterirken; Edirne'deki Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi kontenjanlarına dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın korona virüsü salgınında yapması gerekenlerin başında okul ve derslik sayısının arttırılması olduğunu belirten Aydoğan; 'Ancak Edirne'de de yaşadığımız gibi Gazi İlkokulu'nun kapatılması ile karşı karşıya bırakıldık. Burada da öğrenci sayısının yeterli olmadığını gerekçe gösterildi. 170 öğrenci, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından nasıl yeterli görülmez? Devletin temel sorumluluğu ve kamusal eğitimin temel ilkesi, tek bir öğrencinin dahi mağdur edilmemesini gerektirir. Eğitimin en temel ilkesi, erişilebilir ve ulaşılabilir olmasıdır. Ancak burada da şunu görüyoruz; özel okullar için ayrılan kaynakların ve teşviklerin, söz konusu olan devlet okulları olduğunda ayrılmama tercihi olduğunu görüyoruz. '˜Yoksullar da okumasın', '˜En dezavantajlılar da okumasın', '˜Roman çocukları da okumasın' anlayışıyla karşı karşıyayız. '˜Parası olan parası kadar eğitim alsın' anlayışının yansımasıdır' ifadelerini kullandı.

'İMAM HATİPLEŞTİRME ARTTIRILIYOR'

Aydoğan, Edirne'de Liselere Geçiş Sınavı'nda da ciddi bir tablo ile karşı karşıya kalındığını söylerken; 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın çok uzun yıllardır okullaşma konusunda iki temel hattı var. Ya imam hatipleştirmeyi arttırma ya da patronların ihtiyacı doğrultusunda meslek liselerinin sayısını arttırma. Anadolu liseleri, fen liselerinden sonra en çok tercih edilen okul türüyken, Edirne'de hiç kontenjan arttırılmadı. Ama imam hatip liselerinin kontenjanı yüzde 67, meslek liselerinin ise yüzde 100 arttırıldı. Israrla zorunlu imam hatipleştirme ya da öğrencileri sermayenin ucuz iş gücü haline getiren bir yerden meslek liselerini görerek, buraya doğru bir yönelme olduğunu görüyoruz. Milli Eğitim Bakanı da meslek liseleri ile ilgili şu ifadeyi kullanmıştı; '˜Herkes üniversite okumak zorunda değil. Sen ağa, ben ağa bu inekleri kim sağa?' Bu söz, bütün kabinede gülüşmelerle karşılanmıştı. Tam da kamusal eğitime bakış açısı budur. Yoksul ailelerinin çocuklarının eğitim almaya dahi hakkı olmadığına ilişkin bakış açısının sonucu budur' dedi.

'İZLEME KURULLARI OLUŞTURULMALIYDI'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile 17 Eylül'de 2 saati aşan uzun bir görüşme yaptığını açıklayan Aydoğan; 'Hem yüz yüze eğitimde, hem de uzaktan eğitimde neler yapılması gerektiğini 38 madde ile paylaştık. Salgının başından bugüne dek çalıştaylar düzenleyerek arkadaşlarımızla saha görüşmeleri gerçekleştirdik Anketler yaparak çok sayıda çalışma yürüttük. Milli Eğitim Bakanlığı'nın aylar öncesinden yapması gereken şuydu; merkezi olarak il ve ilçelerde alanın tüm özneleriyle birlikte izleme kurulları oluşturulması gerekiyordu. Çünkü salgın yayılımları illerden illere, bölgelerden bölgelere farklılık gösteriyor ve okullar arasında da ciddi farklılıklar var. Ancak her zaman olduğu gibi bu demokratik işleyiş sürdürülmüyor. Şu anda bunu biz kurmak için çaba gösteriyoruz. İl il dolaşmamızın en temel nedenlerinden biri de budur' sözlerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Edirne Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kentteki okulların depreme dayanıklılığının tespit edilmesi amacıyla 2013 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi ile protokol yapmıştı. Protokol sonucunda İstanbul Aydın Üniversitesi, Gazi İlkokulu'na depreme dayanıksız raporu verirken; raporun ardından okul binasının yıkılmasına karar verilmişti. Gazi İlkokulu Okul Aile Birliği, veliler ve öğrenciler, yıkım kararını üzüntüyle karşılarken; kentteki siyasi parti temsilcileri, eğitim sendikaları ve sivil toplum örgütleri okul önünde basın açıklaması gerçekleştirerek karara tepki göstermişlerdi. Edirne 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi binasının da güçlendirme ve tadilat çalışmaları nedeniyle 1 yıl önce boşaltılmıştı. Okulun öğrencileri ise geçen yıl İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğrencileriyle birlikte aynı binada eğitim görmüşlerdi. 

 

Bakmadan Geçme