Ayçiçeğinde yüzde 50 verim kaybı

Trakya'da ayçiçeği hasadı sürüyor. Türkiye'nin en önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de yoğun hasat mesaisi devam ediyor. Edirne'de yaklaşık 1 milyon dekarda alanda ekimi yapılan Edirne'de verim kaybı oldukça fazla.

Ayçiçeğinde yüzde 50 verim kaybı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya bölgesinde bolluk ve bereketin simgesi olarak görülen ayçiçeğinde bu yıl kuraklık ve sıcak uzun süredir mevsimsel yağış alamaması nedeniyle verim kaybı yaşanıyor.

Hasat çalışmalarının 20 gün kadar sürmesi bekliyor

Bu yıl dekar başına 130 ile 150 kilogram verim alınabiliyor. Bazı ekili arazilerde bu rakamın yanına bile yaklaşılamıyor.  Yoğun geçen kuraklık nedeniyle bölgeye hayat veren nehirlerden Tunca’nın bazı bölümlerinde akış durdu.

2021 yılında Edirne’de 1 milyon 73 bin 508 dekarda ekimi yapılmıştı. Türkiye’de ise toplam ayçiçeği ekim alanı 2021 yılında 8 milyon 113 bin 116 olarak gerçekleşmişti.

2021 yılında Trakya’da (Edirne – Kırklareli ve Tekirdağ) 3 milyon 648 bin 134 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapılmıştı.

2021 yılında Edirne’de 285 bin ton, Trakya’da 910 bin ton tüm Türkiye’de ise 2 milyon 215 bin ton ayçiçeği üretilmişti.

Pirinç üretiminde de Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Edirne’de bu noktada da kuraklık yaşanıyor. Kuraklık özellikle sulamada Tunca Nehri’ni kullanan üreticilerin tarlaları da etkilendi.

Edirne Valiliği bu konuda devreye girdi. Nehirde azalan suyu nöbetleşe sistemiyle üreticilere kullandırmaya başladı.

Üretici Lütfü Keser, bu yıl ayçiçeğinin durumunun çok kötü olduğunu ifade etti.

Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle verimi yarı yarıya düşürdüğünü söyleyen Keser, "Geçen yıl dekar başına ortalama 200-250 kilogram arası verim alıyorduk. Bu sene 80-90-100 kilogram arası verim alıyoruz. Bazı bölgelerde biçilmeyen yerler var. Masrafını kurtarmayacak diye bırakıyorlar. Kış kurak olduğu, toprak suya doymadığı zaman yaz yağmurları rutubet gibi çabuk geçiyor." Sözlerini ifade etti.

Üretici Murat Gezer, bu yıl ortalama dekar başına 70 kilogram ayçiçeği biçtiklerini aktardı.

Bu yıl ayçiçeğinde verimin yüzde 50 oranında düştüğünü söyleyen Gezer,"Bu sene durumlarımız kötü. Geçen sene dekar başına 200 kilogram ortalamamız vardı. Bu sene 70-80 kilogram anca tuttururuz ortalamayı. Bu işin zaten dekar başına 60 kilogram maliyeti var. Hasat bir hafta içerisinde biter. Hasadın Yüzde 70'i tamamlanmış durumda." Dedi.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ