• Haberler
  • Edirne
  • ATATÜRK'ÜN EDİRNE'YE GELİŞİ 91.YILI TÖRENLE KUTLANDI

ATATÜRK'ÜN EDİRNE'YE GELİŞİ 91.YILI TÖRENLE KUTLANDI

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne'ye gelişinin 91. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

ATATÜRK'ÜN EDİRNE'YE GELİŞİ 91.YILI TÖRENLE KUTLANDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

            İnönü İlkokulu önünde oluşturulan kortej, bando eşliğinde Atatürk Anıtı önüne geldi.  Edirne Valisi Ekrem Canalp, 54'üncü Mekanize Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın tarafından anıta çelenk sunumlarının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kutlamalar Edirne Belediyesi'ndeki Atatürk Odası'nı ziyaret ile devam etti. Buradaki ziyaretin ardından Halk Eğitim Merkezi'ndeki programa geçildi. Edirne Lisesi tarafından organize edilen programda Lise Müdürü Recep Şentürk,  kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

 'Türkiye Cumhuriyeti'nin emeklemeden yürümeye geçtiği adımların, Edirne'ye gelişidir'

Mustafa Kemal Atatürk'ün Savaşlar, kongreler, milli mücadele ve cumhuriyet için biri bitmeden diğer adımı planlayarak geçen bir hayatı olduğunu söyleyen Müdür Şentürk, '1930'un Kasım ayında başlayan 52 ili kapsayan bir yurt gezisi ve 21 Aralık ta Serhat şehrimiz, Edirne'ye gelişi. Basit bir geliş değil.  Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin emeklemeden yürümeye geçtiği adımların, Edirne'ye gelişidir. Gittiği yerde tahtanın başına geçerek öğretmen, traktöre binerek modern tarımın öncüsü bir çiftçi, milletin efendisi köylüyü dinleyen bir belediye başkanı. Savaştan çıkmış bir ulusa demokratik, akılcı, çağdaş ulusları yakalamayı hedef gösteren bir geliştir bu. Ne tren garına atılan ilk adım ne de anlatılması kolay bir geliştir bu.  Cumhuriyetin düşüncelerinin, hedeflerinin yüzyıllar geçse de unutulmayacak Edirne'ye gelişidir bu. Büyük bir mücadele ile kazanılan bağımsızlık savaşı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her alanda gelişmesi, kalkınması ve medeni devletler seviyesine ulaşması için yapılan çalışmalarda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt gezilerinin yeri çok önemli olmuştur. Atatürk'ün Edirne'yi de kapsayan yurt gezilerine ilişkin bilinen bir başka gerçek ise bu gezilerin genellikle öngördüğü yeniliklerin aktarılması ve tanıtılması yönünde planlanıp gerçekleştirilmiş olmasıdır' dedi.

'Tüm Edirne halkı Ulu Önder'i görebilmek için yollara çıkmıştır'

Edirne'nin Türk ulusunun yaşadığı bütün acı ve tatlı olaylara tanıklık ettiğini ve yüzlerce yıl, Balkanlar'dan gelen insanlara kucak açan ve düşmana karşı kahramanca direnip, işgal acılarını yaşamış bir şehir olduğunu aktaran Şentürk, 'Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 21 Aralık 1930'da, Cumhurbaşkanı olarak Edirne'mize gelmiş ve 4 gece kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Edirne ziyaretinde genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile tüm Edirne halkı, ulu önderi görebilmek, onun sıcaklığını hissetmek, duygularını paylaşabilmek umuduyla yollara çıkmışlardır' ifadelerine yer verdi.

Türk milletinin yüksek vasıflarına güvenen, kazanılan her türlü zaferin milletin eseri olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüreklerdeki yerinin hiçbir zaman değişmeyeceğini söyleyen Şentürk, Atatürk'ü bir kez daha sevgi, saygı ve gönül borcuyla anıyor, serhat şehri Edirne'ye gelişinin 91. yıl dönümünün gururunu hissedip paylaştığını ifade etti.

Programda ayrıca Edirne Lisesi öğrencileri temsili olarak Türk bayrağını öperek Vali Canalp'e teslim etti. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen program Edirne Lisesi öğrencileri tarafından sergilenen oratoryo gösterisi ile son buldu.