• Haberler
  • Edirne
  • Asırlık Çarşı'da yangınlara karşı tedbirler arttırıldı

Asırlık Çarşı'da yangınlara karşı tedbirler arttırıldı

Edirne'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Tarihi Alipaşa Çarşısı'nın yangın söndürme sistemi yenilendi.

Asırlık Çarşı'da yangınlara karşı tedbirler arttırıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1569 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Tarihi Alipaşa Çarşısı, asırlardır özgünlüğünü koruyor.

29 Eylül 1992 yılında elektrik kontağından çıkan yangın sonucu çarşı harap hale gelen ve daha sonra o dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önayak olmasıyla 5 yıl süren onarımdan sonra 25 Kasım 1997 tarihinde tekrar hizmete açılan çarşıda herhangi bir yangın durumuna karşı tedbirler arttırıldı ve söndürme sistemleri yenilendi.

2019 yılında çarşının içindeki dükkânların altındaki tünelde bulunan elektrik sistemlerindeki kabloların, zamanında yenilenmemesi nedeniyle ısınarak tutuşması üzerine yangın çıkmış ve yıllar sonra aynı korku yaşanmıştı.

Tarihi Alipaşa Çarşısı’nın yangın söndürme sistemleri yenilendi. Sistemdeki en büyük yeniliklerden bir tanesi çarşının altına yerleştirilen 30 tonluk su tankı oldu. Bu tank sayesinde yangınlara hızlı şekilde müdahale edilebilecek.

Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Tarihi Alipaşa Çarşısı'nda gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili açıklamada bulundu. Çarşının tüm yangın söndürme sisteminin elden geçirildiğini belirten Saraç, eskiyen ve atıl durumda bulunan yangın dolaplarının da yenilendiğini ifade etti.

Alipaşa'nın, Osmanlı’dan miras kalan en önemli ticaret yapılarından birisi olduğunu belirten Saraç, "1992 yılında burada çok büyük bir yangın yaşanmıştı. Tekrar etmemesi adına azami özeni gösteriyoruz. Çalışmalarımız kapsamında yangın dolaplarına giden yangın borularını da uzun ömürlü ve verimli olmalarını teminen galvaniz kaplı metal borular ile değiştirdik” dedi.

Alipaşa Çarşısı'nda yangın söndürmenin yanında, yangın algılama tesisatının da aktif durumda bulunduğunu belirten Saraç,  gerekli tedbirleri en ince ayrıntısına kadar alma çabası içerisinde olduklarını söyledi.

"YILLAR İÇERİSİNDE ESKİDİ VE ARIZALAR VERMEYE BAŞLADI"

Çarşının 1992 yılında yangın nedeniyle zarar gördüğünü belirten Tarihi Alipaşa Çarşısı Başkanı Yılmaz Sanış, Yıllar içerisinde yangın söndürme sisteminin eskidiğini ve çeşitli arızalar verdiğini hatırlattı.

Bu sene çok kısa bir sürede yangın söndürme sistemlerini değiştirdiklerini dile getiren Sanış, "Yangın söndürme dolaplarından 8 tane mevcut. Aşağıda 30 tonluk yangın söndürme su haznemiz var. Saatte 15 metreküp atan bir pompamız var. Bütün borularımız değiştirildi galvaniz yapıldı. Çarşı şu anda daha güvenli daha emniyetli. Bunlar çok önemliydi çarşı için. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar