• Haberler
  • Edirne
  • Aşırı Sıcaklar, Edirne'deki Hububat Tarlalarında Yangın Riskini Artırıyor

Aşırı Sıcaklar, Edirne'deki Hububat Tarlalarında Yangın Riskini Artırıyor

Edirne'de hava sıcaklıklarının 43 dereceye kadar çıkması, buğday hasadını etkilediği gibi yangın riskini de artırıyor. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, tarlalarda yangına karşı önlem almanın önemini vurgulayarak üreticilerin mallarını sigorta ettirmeleri gerektiğini belirtti.

Aşırı Sıcaklar, Edirne'deki Hububat Tarlalarında Yangın Riskini Artırıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son zamanlarda kent merkezi ve ilçelerde birçok buğday tarlasında dikkatsizlik ve sıcak hava nedeniyle yangınlar çıktı. Prof. Dr. Yalçın Kaya, hasat döneminde sıcak havanın buğday tarlalarında yangınları tetiklediğini ve büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Tarlada bulunan nesnelerin güneş ışınlarını odaklayarak ateşe yol açtığını belirten Prof. Dr. Kaya, traktörlerden geçen veya yol kenarlarındaki materyallerden kaynaklanan yangınların da söz konusu olabileceğini ifade etti. Üreticilerin mallarını sigorta ettirmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Kaya, yangınların ülke ve ekonomik kayıplar açısından büyük zararlara neden olduğunu söyledi.

"Yangınların çoğu insan kaynaklı"

Prof. Dr. Kaya, biçilmiş ürünlerin yanı sıra biçilmemiş ürünlerde de yangınların çıktığını belirtti. Biçilmiş ürünlerde samanın da ekonomik değer taşıdığını ve geçen seneki fiyatlara bakıldığında samanın tarladan elde edilen ürün kadar değerli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kaya, yangınların çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu düşündüğünü belirterek traktörlerin geçtiği tarla kenarlarından, dikkatsizce atılan izmaritlerden kaynaklanan yangınlar olduğunu söyledi. Çiftçilerin ve çevrede yaşayanların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

"Yol kenarlarında cam ve metal atıklarına dikkat edilmeli"

Özellikle yol kenarlarında tarlası olan üreticilerin erken hasat yapması ve nemli olmayan kısımları tamamen biçmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, yol kenarlarında cam ve metal atıklarının yoğun olduğunu belirtti. Karayollarının da bu bölgeleri biçmesi gerektiğini söyledi. Kurak bir kış geçirdiklerini ve ardından yoğun yağışlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, kuruyan otların potansiyel bir yangın tehlikesi oluşturduğunu ve karayollarının buralara özen göstermesi gerektiğini aktardı.