• Haberler
  • Edirne
  • Arsaların az olması konut satışlarını etkiliyor

Arsaların az olması konut satışlarını etkiliyor

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), tarafından Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki Eylül 2024 Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Tekirdağ ve Kırklareli'ndeki konut satışlarının Edirne'ye kıyasla daha fazla olmasının temel sebeplerine değinen Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, kentte arsaların az ve değerlerinin de yüksek olmasının burada en büyük etken olduğunu aktardı.

Arsaların az olması konut satışlarını etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu 2024 Yılı Eylül Ayı Konut Satış İstatistikleri verilerine göre; Edirne’de Eylül ayında 642 konut satışı yapıldı. Edirne, 642 konut satışı ile en çok konut satışı gerçekleştirilen iller arasında 37’nci sırada yer aldı. Satış türleri ele alındığında; Edirne’de 55 konut ipotekli olarak, 587 konut ise diğer satış türleri sonucunda el değiştirdi. Edirne’de 642 konut satışının, 55’i ilk satış, 441’i ise ikinci el satış olarak gerçekleşti. Konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çeker, son açıklanan verilere göre konut satışlarında düşüş yaşandığını aktardı.

Edirne’de arsa maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bina inşa etmenin zorlaştığını belirten Çeker, “Edirne’de metrekare fiyatı 40 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. Bu da 100 metrekarelik bir evin 4-5 milyon TL arasında değişen fiyatlara gelmesine neden oluyor” dedi.

KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ’DA FİYATLAR DAHA UYGUN

Tekirdağ ve Kırklareli’nde arsa fiyatlarının Edirne’ye göre daha uygun olduğunu belirten Çeker, “Edirne’de metrekare fiyatı 40 bin TL iken, Kırklareli’nde bu rakam 20-25 bin TL civarında. Tekirdağ’da ise yeni açılan bölgelerde arsa bolluğu nedeniyle fiyatlar daha düşük. Tekirdağ, büyükşehir olduğu için yayılma alanı daha geniş ve arsa fazlalığı var” dedi.

Edirne’de 110 metrekarelik 3+1 bir evin fiyatının 5-7 milyon TL’ye dayandığını vurgulayan Çeker, site içerisindeki evlerin de 7 milyon TL’yi bulduğunu belirtti.

Kırklareli’nde aynı büyüklükteki bir evin 3-3,5 milyon TL civarında olduğunu aktaran Çeker, Tekirdağ’da deniz manzaralı olmayan evlerin bile Edirne’den daha uygun fiyatlara satıldığını vurguladı.

"ARSALAR BOLLAŞIRSA KONUT PİYASASI DA HAREKETLENİR"

Arsaların az olmasının konutlara da olumsuz yansıdığını söyleyen Çeker, Edirne’de arsa sahiplerinin kat karşılığı anlaşmalarda yüzde 40-50 oranında pay istediğini hatırlattı.  

Arsaların kısıtlı olması sebebiyle 2 dönüm yerden 20 daire çıktığını ve arsa sahibinin 10 daireyi kendisine istediğini ifade eden Çeker, yerin dar olması ve arsa kısıtlılığının bu durumu olumsuz etkilediğini aktardı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar