Arıcıların kış hazırlığı başladı

Havaların soğumasıyla birlikte arıcıların hazırlıkları devam ediyor. Kovanların soğuk havalarda dayanıklı olması için yalıtım ve bakımları yapıldı.

Arıcıların kış hazırlığı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Arıların yaz aylarına sağlıklı olarak ulaşması için üreticiler kovanlardaki bal arılarının bakımlarına başladı. Kış mevsiminin getirdiği zorluklarla mücadele için kovanları düzenli gözlem altında tutuluyor ve sağlıklı bir şekilde yaz mevsimine ulaşması için çaba sarf ediyorlar.

Kış hazırlıkları kapsamında, arıların besin stoklarının yeterli düzeyde tutulması ve kovan içi sıcaklığının korunması çok önemli olduğunu aktardılar.

Arıların yaz aylarına sağlıklı olarak ulaşması için üreticiler kovanlarını yalıtım malzemeleriyle kaplayarak soğuk havaya karşı korumaya alıyor.

Arıcılık Uzmanı İbrahim Arı, kış hazırlığının eylül ayında başladığını söyledi.

Hazırlıklar kapsamında çeşitli yalıtım malzemeleriyle kovanları korumaya aldıklarını belirten Arı, “Fazla olan çerçeveler, balı az olan çerçeveler alınır. Yerine yeterli miktarda bal bırakılır. Bu 8-10 kilodan 15-20 kiloya kadar çıkabiliyor. Diyelim ki kovanın içinde 7-8 çerçeve varsa fazla olan 2-3 çerçeveyi alacağız. Eğer 5-6 çerçeveyse yine fazlalıkları alıp örme tahtasını koyacağız, boşluğa da giyilmeyen eşya veya yastık hazırlayıp içine e saman koyup o boşluğu dolduracağız ki arı soğuktan etkilenmesin. Gerçi arı eksi 40 dereceye kadar etkilenmiyor ama soğuklar uzun sürerse, sağa sola dağılıp gıdasını alamıyor. Bir iki günlük soğuklarda 40 dereceye kadar etkilenmiyor ama soğuklar 1 hafta 10 gün sürerse o zaman etkileniyor. Soğuklardan etkilenmemesi için o boşlukların kapatılması gerekiyor. bunlar arıların kışı atlatabilmesi için. Bazı arıcılar bir şey olmaz diyor. 10 çerçeve bırakıyor kovanda. Arı o zaman odasının sıcaklığını muhafaza edemiyor. Gıda tüketimi artıyor. Sıcaklığı muhafaza edemediği için de uzun sürelerde açlıktan ölür.” Dedi.

Arı, ana arıları yumurtlamaya teşvik etmek için şurup veya kek verilmesi gerektiğini dikkat çekti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar