Arabaya biner binmez klimayı açanlar dikkat!

Hava sıcaklıkları bir süredir mevsim normalleri üzerinde seyrediyor. Özellikle yaz aylarında arabaya biner binmez klimayı açanlar, camları kapalı şekilde uzun süre güneş altında bırakanlar, havalandırmadan binenler dikkat etmeliler nedeni ise 'benzen' isimli zehirli gaz salgılanabiliyor. Kimyasal gazlardan olan 'benzen' insan sağlığına büyük zarar verebiliyor.

Arabaya biner binmez klimayı açanlar dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Camları kapalı halde güneş altında bekleyen arabalarda kansere bile neden olan zehirli gazlar açığa çıkabiliyor. Bunlardan en zararlısı ise ‘benzen’ isimli zehirli gaz… İnsan sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Arabalarda aşırı sıcaklarda plastik parçalara gelen yoğun güneş ışınları sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle, araçların iç mekânındaki plastik yüzeylerde biriken gaz klimayla doğrudan üzerinize üflenebiliyor. Uzmanlar benzen seviyesinin, özellikle sıcak havalarda artabileceği belirtiliyor.

ARABANIZI GÜNEŞ ALTINDA BIRAKMAYIN

Konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, durumun insan sağlığına ne denli zarar verebileceğini belirtti. Yorulmaz, “Klima ilk açıldığında içeriye sıcak hava üflediği için ‘benzen’ seviyeleri geçici olarak yükselebilir. Bu nedenle arabaya binmeden önce havalandırmasını öneriyoruz.” Dedi.

Sıcak havalarda plastik parçaların zararlı kimyasal gazlar çıkarabileceğinin altını çizen Yorulmaz; “Son derece riskli bir konu. Vatandaşlar yayılacak kimyasallardan korunabilmek için eğer zamanı varsa arabayı çalıştırdıktan sonra hemen binmek yerine kapılarını açıp havalandırılmasını, öneriyoruz. Diğer önerim ise sıcak havalarda araçlarını güneş altına bırakmasınlar. Bir de güneşlik kullanabilirler.” Diye konuştu.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ