Arabacı, 'Gübre fiyatları verimi düşürebilir'

Edirne Ziraat Odası (EZO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, tarım sektöründe yaşanan girdi maliyetlerinin artmasına dikkat çekti. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için bakanlığın harekete geçmesi gerektiğini belirten EZO Başkanı Arabacı, Bakanlığımızın bu konu hakkında çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Fakat şu an buğday ekim dönemi üreticimiz gübre almaya uğraşıyor ve inanın tonu 9-10 lira olan gübreyi alıp ekmeye çalışıyor. Bu durum az gübre kullanmasına sebep olacağından verim kaybı yaşanacaktır.' dedi.

Arabacı, 'Gübre fiyatları verimi düşürebilir'
TAKİP ET Google News ile Takip Et



         Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışlara bakanlık tarafından gerekli çalışmaların yapılarak düzenleme çalışmalarının yapılmasını beklediklerini belirten Edirne Ziraat Odası (EZO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı,
Mazot, gübre, tohum, kuraklık sorunu ve diğer girdi maliyetlerinin yaşanan artışlar ile çiftçinin üretim yapma şartlarının zorlaştığını söyledi.
         Gübre kullanılmaması verim kaybına neden olacak

         EZO Başkanı Hüseyin Arabacı, 'Şu an mazot fiyatları yükselişte fakat maalesef ki gübre fiyatlarının önüne geçilemiyor. Bugün bir çuval gübre 500 lira oldu. Tonu 10 liraya geldi. Buna bir an önce dur denmesi gerekiyor, acilen müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bakanlığımızın bu konu hakkında çalışmalarının olduğunun bilgisini alıyoruz ama şu an buğday ekim dönemi üreticimiz gübre almaya uğraşıyor ve inanın tonu 9-10 lira olan gübreyi alıp ekmeye çalışıyor. Bu durum az kullanmasına sebep olacaktır. Buğdayı ektikten sonra kullanacağımız üre gübresini şu an almak istiyoruz fakat 10 liraları bulmuş. Girdi maliyetlerine bakanlığımızın acilen müdahale etmesi gerektiğini düşünüyorum. Gübre ciddi oranda yükseldi. Girdi maliyetlerinin ekonomik açıdan müthiş bir etkisi var. Bundan 1.5 yıl öncesine kadar bin 800 lira olan gübre şu an 10 bin lira oldu. Buğday'da yüzde 36 fark verilmişti, çeltikte yüzde 25 gibi farklılıklar verildi. Gübre maalesef müthiş bir artış sağladı. Gübrenin pahalı olmasından dolayı herkes istediği gübreyi atamayabilir bu durumda hem verim kaybına hem de ülke ekonomisine zararı olur.' Şeklinde konuştu.  
          Girdi maliyetleri yükselmesinin market fiyatlarını da etkileyeceğini belirten EZO Başkanı Arabacı, 'Raflara baktığımızda günden güne fiyatlar değişiyor. Üreticimizin tam buğday ekim döneminde en çok maliyetlerin olduğu dönemlerden bir tanesi. Mazot, gübre gibi girdi maliyetleri var. Bakanlığımızın üreticilerimizin yanında olup bu maliyetleri düşürme açısından çalışmalarını hızlandırması gerektiğini ve desteklerin arttırılması gerektiğini umuyorum.' Dedi.
Umut Poyraz