Ara tatilde Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler
2024-2025 eğitim yılının ara tatil dönemini başladı. Tatil dönemini keyifli geçirirken sağlıklı beslenmeye dikkat etmek de büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, çocukların tatilde sıkça tercih ettiği fast-food tüketiminden uzak durması gerektiğini belirtti.
Tatil döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının bozulmaması büyük önem taşıyor. İki hafta sürecek tatil, çocukların enerji toplaması ve aileleriyle kaliteli zaman geçirmesi için önemli bir fırsat sunuyor. Ancak uzmanlar, beslenme düzeninin korunmasının çocukların hem sağlığı hem de gelişimi için kritik olduğunu vurguluyor.
Yarıyıl tatili için beslenme önerilerinde bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, çocukların sağlıklı beslenmelerine yardımcı olacak pratik tavsiyelerde bulundu. Sömestr tatilinin çocuklar için eğlenceli ve dinlendirici bir dönem olsa da, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, onların enerji seviyelerini yüksek tutmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Çocukların fast food ve abur cubur gibi sağlıksız gıdalardan uzak durmalarını sağlamak, bazen zorlayıcı olabilir çünkü bu tür yiyecekler oldukça lezzetli ve çekicidir. Ancak, doğru yaklaşımlarla, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak mümkün" diyerek pratik tavsiyelerde bulundu.
Tatil döneminde çocukların sağlıklı beslenmelerine yardımcı olacak pratik tavsiyeleri anlatan Uzman Diyetisyen Başkurt, dengeli kahvaltılar, şeker tüketimini azaltma, Ara Öğünlerde Sağlıklı Seçimler, Aile İle Birlikte Yemek Zamanı, Sıvı Tüketimi, Aktif Olmaya Teşvik Etme ve Yeterli Uyku gibi faktörlerin büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Kahvaltının, güne sağlıklı bir başlangıç yapmak için çok önemli olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Çocukların kahvaltısının dengeli olması için: Tam tahıllı ekmek veya yulaf gibi karbonhidratlar, Protein kaynağı olarak peynir, yumurta veya yoğurt, Sağlıklı yağ kaynağı olarak zeytin, zeytinyağı, tereyağı, avokado.. gibi kaynaklara yer verilmelidir. Sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından zengindir, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut direncini artıran besinlerdir. Çocukların yemeklerinde her zaman renkli sebzeler ve meyveler olmasına özen gösterin: (örneğin, havuç, marul, portakal, muz, elma, mandalina,..)" dedi.
Şeker Tüketimini Azaltın
Tatillerde tatlılar ve abur cuburların genellikle daha fazla tüketildiğini belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Fazla şeker tüketimi çocukların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tatil döneminde şekerli atıştırmalıkları sınırlayın ve yerine daha sağlıklı tatlar tercih edin: Ev yapımı tatlılar (örneğin, sütlü tatlılar, meyve tatlıları veya fırınlanmış yulaflı kurabiyeler), Şeker yerine ballı veya meyve gibi alternatifler tercih edilebilir" dedi.
Sömestr tatilinde çocukların genellikle evde daha fazla vakit geçirdiğini ve atıştırmalıkların daha sık tüketilebildiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Atıştırmalıkların sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir: Kuruyemişler (badem, fındık, ceviz, tahin) (fakat porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir), Meyveler (özellikle meyve dilimleri, kuru meyve, taze meyve salataları), Yoğurt ve sütlü tatlar, Tam tahıllı krakerler veya sebze dilimleri (havuç, salatalık gibi). Çocuklar, fast food ve abur cubur seçeneklerini genellikle bir atıştırmalık olarak tercih ederler. Bu nedenle, sağlıklı atıştırmalıklar sunmak, onları bu tür gıdalardan uzak tutmaya yardımcı olabilir: Ev yapımı granola barlar veya yulaflı kurabiyeler, kekler, Taze meyve dilimleri (elma, muz, portakal, kivi gibi), Sebze dilimleri (havuç, salatalık, biber gibi) ve yanında yoğurt veya humus dip sosu. Kuru meyve ve kuruyemiş. Ev yapımı meyveli yoğurt veya meyveli sütlü smoothieler" ifadelerine yer verdi.
Çocukların fast- food ve abur cuburdan uzak durmalarını sağlamanın ve doğru alışkanlıkları kazandırmanın sağlıklı alternatifler sunmakla mümkün olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Onlara sağlıklı yemekler hazırlayarak, birlikte yemek yaparak ve dışarıda da sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olarak, bu tür yiyeceklerden uzak durmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, fast food'un zararlarını nazikçe anlatmak ve sağlıklı alışkanlıkları ödüllendirmek, bu süreci destekler. Unutmayın, dengeli bir yaklaşım önemlidir. Bazen küçük kaçamaklar yapmak da normaldir, ancak genel olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını oturtmak, uzun vadede daha sağlıklı bir yaşam için temel oluşturur" dedi.
Aile üyeleriyle birlikte yemek yemenin, çocukların sağlıklı beslenmeye olan ilgisini artırdığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ayrıca, yemek hazırlığı sırasında aile üyeleriyle vakit geçirmek, sağlıklı alışkanlıkların kazandırılmasına yardımcı olur. Çocuklar, ebeveynlerinin yediklerini model alarak öğrenirler. Bu yüzden, aile olarak fast food ve abur cubur tüketimini sınırlamak, çocuklar için güçlü bir örnek oluşturur. Çocukları sağlıklı yemekler hazırlamaya dahil etmek, onların yemekle olan ilişkisini daha pozitif bir hale getirebilir. Birlikte yemek yapmak, çocukların yediklerine karşı daha fazla ilgi duymalarını sağlayabilir. Ayrıca, evde yapılan yemeklerin içinde ne olduğunu görerek, sağlıklı malzemelerin kullanılmasını teşvik edebilirsiniz" şeklinde açıklamada bulundu.
Birlikte salata hazırlama veya sağlıklı tatlılar pişirme gibi aktivitelerin çocukların yemeklere olan ilgisini artırdığını aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ev yapımı pizza: Tam buğday unuyla yapılan bir pizza tabanı, taze sebzeler, az yağlı peynir ve tavuk, et gibi sağlıklı malzemelerle yapılabilir. Ev yapımı hamburger: Tam tahıllı ekmek, ev yapımı köfte, sebzeler (domates, marullar, salatalık) ve az miktarda peynirle sağlıklı hamburgerler yapılabilir. Ev yapımı patates kızartması: Fırında yapılan, zeytinyağı ve baharatlarla tatlandırılmış patates dilimleri. Sebzeli omlet, Yulaflı krep, Sebzeli dürüm veya sandviç gibi ev yapımı sağlıklı seçenekler, çocukların hem sağlıklı beslenmelerini sağlar hem de fast-food alışkanlıklarının yerine geçebilir" ifadelerini kullandı.
Su içmenin, sağlıklı bir yaşamın temel unsurlarından birisi olduğuna değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, çocukların tatilde oyun oynarken veya dışarıda aktifken su içmeyi unutabildiğini ve mutlaka onların düzenli su içmeye teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uzman Diyetisyen Başkurt, suyun yanı sıra süt veya şekersiz bitki çayları gibi alternatifler de sunulabileceğini belirtti.
Sömestr tatilinde çocukların fazla hareketsiz kalmaması için fiziksel aktivitelerin artırılması gerektiğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Başkurt, "Düzenli hareket etmek, sağlıklı bir beslenme ile birleştiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bisiklete binmek, yürüyüş yapmak, dans etmek veya dışarıda oyun oynamak, tatil döneminde çocukları aktif tutmanın yollarından olabilir" dedi.
Sağlıklı beslenmenin yanında, yeterli uykunun da çocukların genel sağlığı için kritik bir faktör olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Tatil, çocukların dinlenmesi için mükemmel bir fırsattır. Ancak fazla uyumak da enerji seviyesini olumsuz etkileyebilir, bu yüzden dengeli bir uyku rutini oluşturmak önemlidir" dedi.
Tatil döneminde çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak için dengeli, çeşitli ve besleyici öğünler sunmaya özen gösterilmesi gerektiğine değinen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Aburcuburlardan ve fazla şekerden kaçının, ancak tatlıları tamamen yasaklamak yerine sağlıklı alternatiflerle değiştirin. Ayrıca, bol su içmeyi, düzenli fiziksel aktiviteyi ve yeterli uyku almayı unutmayın. Eğer çocuklarınızın özel bir beslenme ihtiyacı varsa (örneğin, alerji, diyabet, vb.), bir çocuk doktoru ve diyetisyene danışmayı ihmal etmeyiniz" ifadelerini kullandı. Kumru Öngün