Ara tatilde çocuklar nasıl beslenmeli?

Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, 2022 eğitim ve öğretim yılına 2 haftalık ara tatilde çocukların doğru beslenmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diyetisyen Daloğlu, Bu dönemde çocukların gece geç yatması sebebiyle geç saatte uyanması, kahvaltı öğünü ve günün geri kalanında olan öğünlerde dengesizlik yaratabildiğini söyledi.

Ara tatilde çocuklar nasıl beslenmeli?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Diyetisyen Tuğçe Daloğlu, 2022 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısında 2 haftalık arada çocukların nasıl beslenmeleri gerektiği hakkında uyarılarda bulundu.
Diyetisyen Daloğlu, 'Eğitim-öğretim yılının ilk yarısı biterken 2 haftalık mola ile çocuklar için dinlenme vakti geldi. Sosyal aktivitelere vakit ayırmanın yanı sıra aileleri ile geçirilen vakitlerde çocukların beslenmesi konusunda dikkatli olmakta fayda var. Bu dönemde çocukların gece geç yatması sebebiyle geç saatte uyanması, kahvaltı öğünü ve günün geri kalanında olan öğünlerde dengesizlik yaratabiliyor. Bu sebeple güne mümkün olduğunca erken saatlerde başlamakta ve kahvaltıyı öğleden önce yapmakta fayda var. Proteinden ve liften zenginleştirilmiş sağlıklı ve eğlenceli kahvaltı tabakları hazırlanabilir. Süt, yumurta, peynir çeşitleri, zeytin ve kuruyemişler, bal veya pekmez , mevsim yeşillikleri ve sağlıklı karbonhidrat kaynağı esmer ekmeklerden oluşan bir kahvaltı tabağı çocuklar için besleyici olacaktır. Güne güzel bir kahvaltı ile başlamak günün geri kalan kısmında çocukların paketli gıdalara yönelmesini engelleyecektir. Ardından kahvaltı saatine göre öğlen yemeği veya ara öğünle devam edilebilir. Öğlen yemeği tüketilecekse ana yemek mutlaka sofrada yer almalıdır. Et, tavuk, balık, kuru baklagil veya sebze yemeklerinden birinin yanına ayran veya yoğurt gibi bir süt ürünü, buna ilave olarak bulgur pilavı, makarna veya esmer ekmek gibi bir karbonhidrat grubu tercih edilebilir. Ara öğün tüketilecekse taze veya kuru meyve yanında kuruyemiş veya süt ürünü gibi çocuğunuzun sevdiği yiyecekleri vererek yine paketli gıdaları yemesinin önüne geçebilirsiniz. Ardından yine öğle yemeği gibi bir akşam yemeği tüketilebilir. Akşam yemeği ve yatma saati arasındaki zaman diliminde yatmadan 2 saat önceye kadar yine sağlıklı bir ara öğünle gün sonlandırılabilir.' İfadelerine yer verdi.
                Diyetisyen Daloğlu, dışarıda aile ve arkadaşlarla yapılan aktivitelerde çocuklar fast food yeme talebinde bulunabileceklerini, çocukları tamamen yasaklara boğmak ve onları sevdiği şeylerden mahrum etmenin de doğru olmadığını söyledi.
                Daloğlu, 'O yüzden kontrollü olmak şartıyla öğle yemeği olarak sevdiği , yemek istediği hazır gıdaları yemesine izin verebilirsiniz. Bunu yaparken yine de çocuğunuzu korkutmadan, sakince o yiyeceklerin vücudumuza olan zararlarından bahsederek onu bilinçlendirmek daha doğru olacaktır. Sevdiği hazır gıdaları evde daha sağlıklı bir şekilde yapmayı teklif ederek dışarıdan alınanlar yerine evdeki sağlıklı alternatiflerin tadına bakmasını sağlayabilirsiniz. Bu 2 haftalık sürede mümkün olduğunca fiziksel aktiviteye yönlendirip, çocuklarınızın hareketsiz kalmasını engellemenizi tavsiye ederim. Bozulan uyku düzeni ve düzensiz beslenme alışkanlığını okul dönemi başladığında yeniden düzene sokmak zor olacağından mümkün olduğunca düzenden ayrılmamasını tavsiye ederim. Herkese iyi tatiller dilerim.' Dedi.