ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Edirne Merkez ve ilçe Ziraat Odaları, Edirne Ziraat Odasında il koordinasyon kurulu toplantısı tarımsal üretimde artan girdi maliyetleri hakkında değerlendirme yapmak üzere bir araya geldi.

TAKİP ET

Edirne ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarımsal üretimde artan girdi maliyetleri hakkında değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması, milli gelire ve istihdama katkısı, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, doğru yönetildiğinde ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi birçok sebepten dolayı tarımsal üretim vazgeçilemez bir sektör olduğunu söyledi.
Darcan, 'Ancak döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar tarımda girdi maliyetlerinin çok ciddi artmasına sebep olmuştur. Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede Aralık ayı itibariyle son 1 yılda, Amanyum sülfat gübresi son 1 yılda yüzde 437, amonyum nitrat gübresi yüzde 371, üre gübresi yüzde 403, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında artmıştır. Mazotta yaşanan fiyat artışı ise geçen Ocak ayına göre yüzde 217'dir. İlaç fiyatlarındaki artışları ise yüzde 80 ile yüzde 600 arasında değişmektedir. Bu maliyetler ile geçen yıl 867 TL/da maliyeti olan buğdayın bu yıl maliyeti bin 880 TL'ye çıkmıştır. Yaptığımız hesaplar ile buğdaydaki genel maliyet artışımızın yüzde 220 olduğu görülmüştür. Geldiğimiz bu noktada artan maliyetler karşında buğday ekiminden vazgeçen çiftçi sayımız çok fazladır, yine artan maliyetler karşından gübresiz ekim yapan ve üst gübre kullanamayacak çok çiftçimiz vardır. Artan bu girdi maliyetlerine karşın çiftçimiz finans sıkıntısı çekmektedir, elinde bu girdileri alabilecek nakit kalmadığı gibi tarımsal üretici kartlarının limitleri de artık yetersiz kalmaktadır.' Şeklinde konuştu.
İl Koordinasyon Kurulu Başkanı, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, tarımsal amaçlı elektrik fiyatları revize edilmesi, elektrikten alınan yüzde 18 KDV'nin yüzde1 e düşürülmesi ve fatura ödemelerinin hasat sonunda yapılması için gerekli düzenlemenin yapılmasının önemine değindi.
Darcan, ' Son yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanan kuraklık, tohumun ne denli önemli olduğunu bir kez daha otaya çıkarmıştır. Çiftçimizi kaliteli tohum kullanmaya teşvik etmek gerekirken, yapılan zamlarla çiftçimiz kaliteli tohumluk kullamaz hale geldi. Ayçiçeği tohumluk fiyatları yüzde 80 ile yüzde 150 arasında artmıştır ve bu fiyat artışı üretime büyük darbe vuracaktır.' Dedi.
İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan,gübre olmadan bitkisel üretimde yüzde 40-50 verim düşüklüğü olacağını söyledi.
Darcan, ' Ciddi destek ve sübvansiyon lazım, gübre olmazsa bitkisel üretimde en az yüzde 40-50 verim düşer. Bugüne kadar çiftçimiz her türlü zorluğa rağmen ürettiği için ülkemiz gıdada hiçbir sıkıntı çekmedi. Ancak geldiğimiz bu noktada girdilere uygun maliyetler ile ulaşamadığımız takdirde verim düşecektir.' İfadelerine yer verdi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, artan girdi maliyetleri hakkında konuştu.
Arabacı, 'Şuan ufak bir düşüşle yüzde 400 artış var. Biz üretici olarak 1 dekar buğdaya bin lira sadece gübre maliyetimiz var. Biz bakanlığımızdan 2022 yılında 32 lira destek alıyoruz. Bin lira tarlaya gübre atıyoruz ama 1 dekara 32 lira destek alıyoruz. Artan maliyetler ciddi rakamlar bizim de kullandığımız gübre ciddi rakamlara denk geliyor. Bu şartlarda üreticimiz alt gübresini eksik kullandı bazıları hiç kullanamadı. Üst gübrede de birçok üreticimiz geçen sene attığı gübreden daha az atacağını söylüyor. Bunun yapılması takdirde kalite kaybı, verim kaybı gibi durumlar yaşanır.' Dedi.
Edirne ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısına İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, İl Koordinasyon Kurulu Sekreter Üye ve Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katıldı.