Yoğun bakıma 30 yatak

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 2017 yılında 30 yataklı 3 yoğun bakım ihalesinin tamamlandığını açıklayan Prof. Dr. Taş 'Önümüzdeki aylarda çalışmaya başlanacak. 2018 yılı içerisinde de bitirmeyi hedefliyoruz. Hem hastalarımıza hem de Edirnelilere faydalı olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle 30 yataklı bir yoğun bakımımız daha olacak. İhalesini yaptık, yavaş yavaş inşaatlarına da başlanacak. Ocak ve Şubat aylarında da hazırlıkları yapılacaktır' dedi.

TAKİP ET
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, 2017 yılı içerisinde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen sağlık hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Taş, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kaliteli sağlık hizmeti verilmesi ile hasta ve çalışan memnuniyetini artırmak amacıyla iyileştirmeler yapıldığını söyleyerek; 'Trakya Üniversitesi sadece Edirne'de değil, çevre illerde ve Balkanlar'da da sağlık hizmeti sunan bir sağlık kuruluşudur. Vizyon ve misyonumuzu bu çerçevede belirleyip bu amaçla halkımıza daha iyi hizmet vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yıl içinde bunlarla ilgili pek çok çalışma gerçekleştirdik. Birçok yenilemeler, tadilatlar yaptık. Öncelikle bizim açımızdan kaliteli, çağdaş sağlık hizmeti vermek amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın kalite çalışmaları referansımız oldu. Aynı zamanda burası İSO 2001-2008 ile kalite belgesine sahip bir kuruluştur. Bunun yeni versiyonu İSO2011-2015 yılı versiyonu ile ilgili çalışmalarımızı da tamamladık. Kısa bir sürede bu kalite standardını da sağlamış olacağız' ifadelerine yer verdi.
Tadilatlar devam ediyorProf. Dr. Taş, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tadilatlara başlandığını açıklayarak; 'Önceki dönemde iki bloğumuzun tadilatı tamamlandı. Şimdi 4 bloğun tadilatına başladık. 7, 8 ve 9'uncu katlarımızın tadilatları tamamlandı. 1 veya 2 kişilik odalarda, tuvaleti, banyosu ve kliması olan odalarımız yapıldı. Şu anda 7 ve 8'inci kat hizmete açıldı. 4, 5 ve 6'ncı katlardaki çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda hasta odası yanında öğretim üyelerimizin odalarını da aynı şekilde yeniledik. Onlara da kaliteli bir çalışma ortamı sunmayı hedefliyoruz. Hastamızın çokluğu nedeniyle radyolojik görüntülemelerdeki sıkıntıları aşmak maksatlı ikinci MR'ımızı hizmete sunduk. MR'da çekim sürelerini en aza indirdik. Birkaç gün süre içerisinde randevu verilip MR ve BT çekilebilmektedir. Öğretim üyesi sayısının artmasıyla da daha hızlı raporlamalarını sağlayıp daha hızlı bir hizmet vermiş olacağız' dedi.
'Kaliteli sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz'2017 yılında Endoskopi Merkezi'nin açıldığını söyleyen Prof. Dr. Taş; 'Açılışını henüz yapmadık ama hazır durumda. Endoskopi Merkezi'nde; mide bağırsak sistemini görüntüleyecek endoskopik yöntemler, akciğerlerle ilgili görüntüleme yapacak ünitemizi açtık. Şu anda hizmet veriyor. Daha hızlı ve kompakt çalışma ortamı içerisinde kaliteli sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Diyaliz Merkezi'mizi yeniledik. Eski yerinden yeni yerine geçirdik. Çalışanlarımız, daha sağlıklı ve güzel bir ortamda çalışma imkanı bulacak. Hastalarımız daha ferah bir alanda hizmet almış olacaklar. Hastanemizin kalbi sayılacak Bilgi İşlem Merkezi'mizi yeni yerine taşıdık. Kapasitesini artırdık, yedeklemesini yaptırdık. Tüm kontrollerini ana merkezden sağlayacak kaliteli bir Bilgi İşlem Merkezi'miz var. Bu da verilerimizin güvenliği, saklanması, gerektiğinde ulaşılabilmesi için önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz' sözlerine yer verdi.
'Yoğun bakım hızlandı'4 yataklı post-operatif yoğun bakım hizmetini açtıklarını belirten Prof. Dr. Taş; 'Yoğun bakım ihtiyacı olup ameliyat bekleyen hastalarımızın bekleme süresini ortadan kaldırmak maksatlı bir yoğun bakım hazırlandı. Cerrahi yoğun bakım içerisinde bunu koyduk ki hastalarımız uzun süre beklemesinler. Yoğun bakımda yer açılana kadar bu hastalarımız bekliyorlardı. Bu bekleme süresini ortadan kaldırmak için böyle bir yoğun bakım yaptık. Hastanemizin çamaşırhanesindeki tüm yıkama, kurutma ve ütü makinelerini değiştirdik. Yeni bir çamaşırhane haline getirdik. Mutfağımızı hem alet alımı hem de kullanılacak cihazlarla birlikte yeniledik. Kaliteli bir mutfağımız oluştu. Daha kaliteli bir yemek ve çamaşır hizmeti sunar hale geldik' dedi.
30 yataklı yeni yoğun bakım2017 yılında 30 yataklı 3 adet yoğun bakım ihalesinin tamamlandığını açıklayan Prof. Dr. Taş; 'Önümüzdeki aylarda çalışmaya başlanacak. 2018 yılı içerisinde de bitirmeyi hedefliyoruz. Buradaki yoğun bakımlarımız yüzde 98 oranında dolulukla çalışıyor. Bölgenin büyük hastanesi olması sebebiyle de ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Hastalarımızı il dışına ya da özel hastanelere göndermek durumunda kalabiliyoruz. O nedenle bunu da azaltmak maksatlı faydalı bir girişim olduğunu düşündük. Hem hastalarımıza hem de Edirnelilere faydalı olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl sonu itibariyle 30 yataklı bir yoğun bakımımız daha olacak. İhalesini yaptık, yavaş yavaş inşaatlarına da başlanacak. Ocak ve Şubat aylarında da hazırlıkları yapılacaktır' ifadelerine yer verdi.
'Çalışanlarımız da rahatladı'2017 yılında 91 adet sağlık personelinin hizmete alındığını söyleyen Prof. Dr. Taş; 'Bunlar da çalışanlarımızın aşırı çalışma ve yorgun düşmesini engelleyecek, çalışan memnuniyetini sağlayacak personelimizdir. Bunların da çalışmaya başlamasıyla birlikte çalışanlarımız da biraz rahatladılar. Hastalarımızın da daha iyi hizmet alacaklarını düşünüyoruz. Hastanemizdeki poliklinik ve ameliyathane sayılarında her geçen yıl bir artış var. Son 5 yıla baktığımızda; hem baktığımız hasta sayısında hem yaptığımız ameliyat sayılarında hem de ameliyatların kalitesinde artışlar var. Bunlar da bölgenin sağlık merkezi olmamız sebebiyle yapacağımız işler olarak görüp, altyapılarını oluşturup; bunların olmasına imkân sağlamaya çalışıyoruz. Yurtdışından, özellikle Balkanlar'dan gelen hastalarımız da var. Onlara da sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Özellikle Balkanlar'dan her geçen yıl artan sayıda hastamız geliyor. Daha farklı bölgelerden de hastalar gelebiliyor. Türkiye'nin her yerinden hastalarımız geliyor. Kaliteli, çağdaş, bilimsel bir sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz' dedi.
Doluluk oranı yüzde 75Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bin yatak bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Taş; 'Tadilatta olmamız sebebiyle şu anda aktif olarak kullandığımız yatak sayısı 800 civarındadır. Bu da yaklaşık yüzde 75 doluluk oranıyla giden bir hastane kapasitemiz var. Her ne kadar yüzde 75 az gibi gözükse de üniversite hastanemiz için makul düzeylerdedir. Çünkü bazı hastalarımız ağır olduğu için yanlarına kimseyi yatırmamaya çalışıyoruz. Bu da bizim hasta sayımızı az gibi gösteriyor ama ciddi bir doluluk oranımız var. Yurtdışından gelen hasta sayımızda artış var. 2016 yılında 250 başvuru olmuştu. Bu yıl ise 537 hasta başvurusu olmuş. Bu rakamlar kişi sayısıdır. Bunların birden fazla gelme durumuyla yurtdışında hasta gelme sayısı 800'lü rakamlara çıkıyor. Günden güne artan kaliteli sağlık hizmeti sunmamız sayesinde bu sayıların daha da artacağını düşünmekteyiz' sözlerine yer verdi.
'Yatak sıkıntısı tadilattan'Yatak konusunda yaşanan sıkıntıların tadilatlarla ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taş; 'Şu anda 3-4 servisi inşaat nedeniyle diğer servislerin içine ekledik. 40 yatağı olan servisler 20 yatak paylaşmak zorunda kaldılar. Bu nedenle sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle yoğun olan cerrahi branşlı ortopedi gibi bölümlerde dahiliyenin kendi hastaları içerisinde sıkıntı olabiliyor. Ama radyolojik görüntülemenin raporları öğretim üyesi sayısı ile ilişkiliydi. Ciddi bir tetkik talebi oluyor. Bu taleplere cevap vermekte zorlanıyorduk. İkinci MR'ı bu nedenle takviye ettik. Çekimleri hızlandırdık ama buna rapor yazmak gerekiyor. Bir öğretim üyesinin günlük yazabileceği rapor sayısı belli. 100 tane rapor yazıyor ama 300 tane çekim oluyor. Böyle düşününce ciddi bir yüklenme oldu. Bu nedenle raporlar biraz gecikti. Bunun için öğretim üyesi sayısı artırıldı. Yeni başlayan öğretim üyesi sayılarıyla birlikte geçmişe dönük raporların hızlı bir şekilde yazılmasını sağlamaya çalışıyorlar. Yeni çekilecek raporların da hızlı bir şekilde yazılarak bir şekilde eritecekler. Radyolojideki sıkıntı öğretim üyesi sayısıyla ilgiliydi. Şu anda birkaç ay içerisinde tamamen çözülecek gibi gözüküyor' dedi.
'50 hemşire talebimiz oldu'Sağlık Bakanlığı'ndan, ihalesi yapılan 30 yoğun bakımda çalışacak hemşire taleplerinin de olacağını söyleyen Prof. Dr. Taş; '20 tane de yeni doğan yoğun bakımı açacağız. Buralarda hemşire ihtiyacı olacak. Onun için de 2018'de yine taleplerimiz olacak. Bakanlıklara taleplerimizi ilettik. Destek için de Sayın Rektörümüz gerekli görüşmeleri yapacaktır. Tabii ki ihtiyaç arttıkça yetişmesi mümkün değil. Neticede standart bin yataklı yere bin hemşiredir. İdeal sayı budur ama bizim açımızdan 2018 yılı için 50 hemşire talebimiz oldu. 50 hemşiremiz daha olduğunda bu işlerimizi rahatlıkla yapacağız' ifadelerine yer verdi.
Tedavisi zor hastalar tercih ediyorTıp Fakültesi Hastanesi'nin 3'üncü basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olduğunu belirten Prof. Dr. Taş; 'Burası 3'üncü basamak sağlık hizmeti veren bir hastane olduğu için Balkanlar'dan gelen hastalar, orada çaresini bulamadıkları hastalıklarla ilgili geliyorlar. Dahili, cerrahi branşlara; ameliyat olmak için geliyorlar. 3'üncü basamak hizmetini veren cerrahlarımız bu konularda deneyimliler. Neticede 35 yıllık bir kurumdan bahsediyoruz. Her konuda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar ama genelde büyük ameliyatlar ya da zor ve uzun süreli tedavisi olan hastalar, bizi daha çok tercih ediyorlar' dedi.