Yıldırım'ın adı bilimle yaşıyor

22 Eylül 1994 tarihinde teröristlerle girdiği çatışmada şehit olan Efkan Yıldırım'ın adı, örnek bir proje ile yaşatılıyor. Harbiye 1991'liler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Şehit Efkan Yıldırım'ın ailesi Necdet ve Fatma Yıldırım'ın katkılarıyla düzenlenen Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunun açılışı, Yıldırım'ın 1983 yılında mezun olduğu Atatürk Ortaokulu'nda açıldı. Öğrenciler, Bilim Evreni Koridorunda Yıldırım'ın yanı sıra Türkiye'nin ve dünyanın önemli bilim insanlarını tanıyacak.

TAKİP ET

Harbiye 1991'liler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Şehit Efkan Yıldırım'ın ailesi Necdet ve Fatma Yıldırım'ın katkılarıyla düzenlenen Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridoru'nun açılışı gerçekleştirildi. Efkan Yıldırım'ın 1983 yılında mezun olduğu Atatürk Ortaokulu'nda gerçekleştirilen açılış törenine 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Yıldırım Pektaş, Edirne İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemal Turan, Okul Müdürü Necmettin Kıyıcı, Harbiye 1991'liler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri emekli albaylar Serdar Bengier ve Oktay Direnoğlu, şehit Efkan Yıldırım'ın ailesi, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Başta Türk bilim insanları olmak üzere bilim adına önemli başarılara imza atmış bilim insanlarını öğrencilere tanıtmak, bilim kültürünü toplumun daha geniş kesimlerine yaymak, öğrencileri bilim alanında kariyer yapmaya özendirmek ve bilimsel bilgiyi topluma eğlenceli bir ortamda aktarabilmek amacıyla oluşturulan bilim evreni koridoru, tören katılımcılarının kırmızı kurdele kesimi ile açıldı. Kurdele kesimi sırasında konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcı Cemal Turan, Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunun, 2023 eğitim vizyonu kapsamında okullarda yapılan çalışmalardan bir tanesi olduğunu belirtirken; 'Bugün Bilim Evreni Koridorunun açılışını gerçekleştireceğiz. Bu koridorun yapılmasında katkı sağlayan şehidimizin ailesine ve derneğimize çok teşekkür ediyoruz. Bu tür çalışmaların, öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve bilimsel yönden gelişmelerine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Öğrencilerimiz ve eğitim camiası için hayırlı olmasını diliyorum' ifadelerine yer verdi.

Kurdele kesiminin ardından tören, Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunda devam etti. Törende ilk konuşmayı Okul Müdürü Necmettin Kıyıcı yaptı. Kıyıcı, konuşmasında Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunun amacını açıklarken; 'Amacımız; öğrencilerimizin bilime, astronomiye, uzaya ilgilerini artırmak, merak duygusu uyandırmak, yaşayan ve geçmişe intikal eden bilime hizmet etmiş değerli bilim insanlarını tanımalarını sağlamaktır. Bilim Evreni Projesi'ni gerçekleştirmemizde bize destek olan şehidimizin anne ve babası Fatma ve Necdet Yıldırım'a ve dönem arkadaşı emekli Albay Serdar Bengier'e çok teşekkür ediyorum' dedi.

'Piyano ve keman çalardı'

Kıyıcı'nın konuşmasının ardından törende bir konuşma da emekli Albay Serdar Bengier yaptı. Bengier, konuşmasında Yıldırım ile anılarını hatırlatırken; '1983 yılında Efkan Yıldırım ile beraber ortaokuldan mezun olduk. Ben Diyarbakır'daki ortaokulumdan, Efkan Yıldırım da içinde bulunduğumuz Atatürk Ortaokulu'ndan mezun oldu. Aynı yıl beraber askeri liseye gittik. Ben, İzmir Maltepe Askeri Lisesi'ne, Efkan Yıldırım da İstanbul Kuleli Askeri Lisesi'ne gitti. 1987 yılında harbiyede buluştuk. Efkan Yıldırım, benim devre arkadaşımdır. Aynı zamanda kısım ve sıra arkadaşımdır. Askeri lisede, aramızda bulunan Albay Oktay Direnoğlu ile sıra arkadaşlığı yapan Efkan Yıldırım, harbiyede de benim sıra arkadaşımdı ve kardeşimden öteydi. Bir yılımızı beraber geçirdik, ders çalıştık, spor yaptık, uyuduk, kalktık, sınavlara girdik. Harbiyeden mezun olarak idari subaylar olmaya çalıştık. Efkan Yıldırım, sanatçı ve sporcu bir kişiliği vardı. Beraber müzik odasına giderdik, çok güzel piyano ve keman çalardı. Kendisini çok güzel yetiştirmişti ve bana elinden geldiğince bir şeyler öğretmeye çalışırdı. Ben de ondan alabildiğim kadar bir şeyler öğrenmeye çalışırdım. Çok güzel hatıralarımız oldu, çok güzel günlerimizi paylaştık. Sınıf seçimleri zamanı geldiğinde muharip subay olmaya karar verdik. Çalıştık, çabaladık tankçı olmaya karar verdik. Tercihlerimize tank, top ve piyade yazdık. Piyade okulunda tekrar birlikteydik. Muharip sınıf olduk, en iyisini olalım istedik ve komando olmaya karar verdik. Beraber komando kurası çektik. Ben, bir başka komando birliğine, Efkan Yıldırım da Bolu Komando Birliği'ne gitti' sözlerine yer verdi.

'Adını sonsuza kadar yaşatmak istedik'

Yıldırım'ın 22 Eylül 1994 tarihinde teröristlerle girdiği çatışmada şehit olduğunu söyleyen Bengier; 'Ruhu şad, mekânı cennet olsun. Devre arkadaşlığı, bizim inancımız kardeşten ötedir. Şehidimizin annesi ve babası, bizlerin de babası, annesidir. Biz inanıyoruz ki şehitler ölmez, hep aramızda yaşar. Biliyoruz ki Efkan Yıldırım aramızda dolaşıyor, bizi dinliyor. Biz, devre arkadaşları ve Harbiye 1991 Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Efkan Yıldırım'ın adını sonsuza kadar yaşatmak istedik. Bu düşüncelerle okulumuzu ziyaret ettik. Okul idarecilerimizin desteğiyle bu projeyi yapmaya karar verdik. Projedeki amacımız; öğrencilerimizin bilimle iç içe yaşaması, bilim insanlarını tanıması, Türkiye'mizin yetiştirdiği yeni değerleri ve aynı zamanda eski bilim insanlarıyla karşılaştırarak tanıması, onları örnek alması ve bunları yaparken şehidimizi tanıyarak anmasıydı. Amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim' dedi.

'En çok üzüldüğüm şahadetiydi'

Bengier'in konuşmasının ardından törende bir konuşma da Yıldırım'ın Atatürk Ortaokulu'nda öğrenci olduğu dönemde okul müdür yardımcısı görevinde bulunan İlkan Etli yaptı. Etli, konuşmasında Yıldırım'ı, müdür yardımcısı görevindeki ilk yılında tanıdığını söylerken; 'Onun sınıf geçme defterlerini, diplomalarını düzenledik. Çok başarılı olan öğrencimiz olarak okulumuzdan uğurladık. Okullarda oyun, spor alanları, kütüphaneler, laboratuvarlar hepsi birer destek kıtasıdır. Ne kadar geniş ve genel olursa, öğrenciye hizmeti de o kadar çok olur. Atatürk Ortaokulu, bu açıdan şanslı bir okuldur. Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunun yanındaki oda, Fen Bilgisi Laboratuvarı'dır. 26 yıl görev yaptığım bu okulda orada öğrencilerimiz ile beraber deneyler yaptık. Bu okulda binlerce öğrenci mezun ettik. Ama mezun ettiğimiz öğrencilerimiz içerisinde beni en çok üzen olay, Efkan Yıldırım'ın şahadetidir. Efkan Yıldırım, buradan mezun olduktan sonra uzun yıllar ilişkim kesilmedi. Efkan Yıldırım'ı unutmam mümkün değil' ifadelerine yer verdi.

Bilim insanları tanıtılıyor

Konuşmaların ardından törende Edirne İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemal Turan, emekli albaylar Serdar Bengier ve Oktay Direnoğlu'na teşekkür plaketlerini takdim etti. Törende 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Yıldırım Pektaş ve Atatürk Ortaokulu Müdürü Necmettin Kıyıcı da Şehit Efkan Yıldırım'ın ailesine destekleri nedeniyle plaket takdim ettiler. Törenin ardından katılımcılar, Şehit Efkan Yıldırım Bilim Evreni Koridorunu gezdiler. Bilm Evreni Koridorunda geçmişten bugüne önemli bilim insanları öğrencilere tanıtılıyor.