Yıkılması en çok komşuyu üzdü
Edirne Belediyesi, kentin simgesi haline gelen Sevda Çeşmesi'ni yıktı. Yıkım sebebi açıklanmayan çeşme, korona salgınından önce kente gelen Bulgar turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ve hatıra fotoğrafı çektirdiği bir yerdi. Çeşmenin yıkılması üzerine yüzlerce Bulgar vatandaşı, Sevda Çeşmesi'nde çektirdiği binin üzerinde hatıra fotoğrafını sosyal medyada paylaştı. Bir Bulgar vatandaşı sosyal medyada 'İki saattir yıkılan çeşme için ağlıyorum' diye yazdı.
Edirne Belediyesi, kentin en merkezi yerindeki Saraçlar Caddesi'nde bulunan ve özellikle Bulgar turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Sevda Çeşmesi'ni yıktı. Çeşmenin yıkılmasına tepki Edirnelilerden değil, Bulgar vatandaşlardan geldi. İki yüzün üzerinde Bulgar, daha önce Edirne'ye gelişlerinde çeşme önünde çektirdikleri yüzlerce hatıra fotoğraflarını sosyal medyada paylaştılar.
Turistin randevu yeriydi
Dönemin Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi tarafından yaptırılan Sevda Çeşmesi, Edirne'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oldu. Turistlerin hatıra fotoğrafı çektirdiği çeşmenin müdavimleri arasında birinci sırayı Bulgar turistler yer alıyor. Bulgar turistlerin birbirleriyle randevulaşma yeri olarak belirledikleri çeşme aynı zamanda hatıra fotoğrafı çektirdikleri bir yer.
Hatıra fotoğraflarını paylaştılar
Çeşmenin yıkıldığı yönündeki haberin sosyal medyada yer alması üzerine birçok Bulgar vatandaşı yıkıma tepki gösterdi. Birbirlerini, korona salgını öncesindeki ziyaretlerinde Sevda Çeşmesi'nde çektirdikleri hatıra fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya çağıran Bulgarlar, birkaç gün içinde binin üzerinde fotoğraf paylaştı.
'İki saattir ağlıyorum'
Çok sayıda Edirnelinin yanı sıra birçok Bulgar vatandaşları da çeşmenin yıkılmasına mesajlarıyla tepki gösterdi. 'Neden yıkıldı?', 'Bundan sonra nerede fotoğraf çektireceğiz?', 'Güzel bir yerdi, yıkılmasının nedenini merak ediyoruz' gibi mesajlar yazan turistler arasında bulunan bir Bulgar vatandaşı ise 'Çeşmenin yıkılması nedeniyle iki saattir ağlıyorum' mesajını paylaştı.
Hâlâ bir açıklama yok
Sedefçi döneminde 2009 yılında inşa ettirilen çeşmenin yapımına Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu karşı çıkmıştı. Ancak bugüne kadar yıkımı konusunda yasal bir girişimde bulunulmamıştı. Çeşmenin bulunduğu Saraçlar Caddesi'ne gelen Edirne Belediyesi'ne ait iş makineleri tarafından yıkılan çeşmenin yıkım nedeniyle ilgili olarak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bir açıklama yapmadı.