Yazar Şengül'den Şükrü Paşa'nın Karargâhında Söyleşi
Edirneli Yazar Enver Şengül, 'Kuşatma' isimli romanında büyük yer verdiği Hıdırlık Tabyasında söyleşi gerçekleştirdi. Şengül'ün Balkan Harbinde Hıdırlık Tabyası ve Şükrü Paşa' konulu söyleşisi büyük ilgi gördü.
Edirneli Yazar ve Fotoğraf Sanatçısı Enver Şengül son romanı ‘Kuşatma'da, Balkan Savaşlarında şehrin düşman askerleri tarafından kuşatılmasını ve savunmada büyük önem arz eden tabyaları yazdı.
Şengül, romanında yer verdiği Hıdırlık Tabyasında önceki “Balkan Harbinde Hıdırlık Tabyası ve Şükrü Paşa” konulu söyleşisi gerçekleştirdi.
Yazar Şengül söyleşiye gelenleri tabyanın girişinde karşıladı. Hıdırlık Tabyasının seyir terasında gerçekleştirilmesi planlanan söyleşi, olumsuz hava koşulları nedeniyle iç mekâna alındı. Şengül söyleşide Balkan Savaşlarında şehrin geçirdiği zor günleri ve 1912 – 1913 yıllarının Edirne'sini anlattı. Söyleşi için Hıdırlık Tabyasının neden seçildiğini de aktaran Şengül, Balkan Savaş'ında Edirne savunmasının yöneten Şükrü Paşa'nın karargâh olarak bu noktayı kullandığını bu nedenle söyleşiyi burada yapmak istediği belirtti.
‘Kuşatma' isimli romanında Hıdırlık Tabyaya da geniş bir şekilde yer verdiğini dile getiren Yazar Şengül, “Bu romanımın önemli bir bölümü burada geçiyor. Bu nedenle burası hem o romanıma konu olması, hem Edirne'nin yakın tarihi, hem de Balkan Savaşı açısından çok önemli. Balkan Tarihi Müzesi yıkık vaziyetteydi. Restore edilip ziyarete açılması kent turizmi açısından da büyük öneme sahip bu tarihi mekânda söyleşi yapmaktan dolayı çok gururlu ve mutluyum.” Dedi.
Balkan Savaşlarındaki atmosferi en ince detayına kadar okuyucusuna aktarmaya çalıştığını ifade eden Şengül, “O yıllarda imparatorluk çok büyük bir yenilgiye uğramıştı, geri çekilmişti. Edirne'de kuşatıldı. Bulgar'da kuvvetleri Edirne'yi kuşattılar. Her taraf düştü ama bir Edirne direndi. Tam 155 gün amansız top atışlarına karşı büyük bir mücadele verildi. Şükrü Paşa önderliğinde bu yapıldı. Ben bu romanımda o yılların Edirne'sini, o yıllardaki Edirne'de beş buçuk ay kuşatılmış bir şehrin içinde yaşayan sivil insanların dramını, şartları ve direnişlerini konu aldım. Edebiyat kanalıyla o yılları insanlara, yeni nesillere ve gençlere anlatabilmek amacıyla çıktığım yolda hayallerimi gerçekleştirdim” diye konuştu. Ebru Yıldız Günenç