Yaz aylarında satışlarda patlama yaşanıyor

Yaz aylarının gelmesi ile sivrisinek sayısında artış yaşanıyor. Bu durum birçok vatandaşı rahatsız ediyor. Sivrisinekler havaların ısınmasıyla birlikte saklandıkları yerden çıkmaya başladı. Geceleri uyurken uykudan uyandıran sivrisineklerin ısırdıkları yerde kızarma, kaşıntı ve şişlik gözükebiliyor. Sivrisinek ısırmalarından korunmak için koruyucu ürünlerinin satışlarında artış yaşanmaya devam ediyor.

TAKİP ET

Sivrisinek ısırması, çoğu insan için rahatsız edici bir durum haline gelebiliyor. Sivrisinekler, dişi olduklarında kan emmek için ısırırlar, çünkü ürüme için gerekli proteinleri bu şekilde alırlar. Aşırı sıcaklarla saklandıkları yerden çıkan sineklerden korunmak için vatandaşlar eczanelerin yolunu tutuyor.

Vatandaşların sinek ve böcek gibi haşerelerden korunmak için krem, losyon ve sinek ilacı gibi çeşitli yöntemlere başvurduğunu belirten Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Sinek ısırdıktan sonra değil de ısırmadan önlem almasını tavsiye etti. Sivrisinek ısırığı ve neden olduğu alerjiden korunmak için hem kapalı ortamda hem de açık ortama uygun ilaçlar olduğunu aktardı. Ciravoğlu , "Kapalı alan için kullanılanlar sinekleri öldürmek için kullanılan haşere ilaçlarıdır. Bunları da dikkatli kullanmak lazım. Çok uzun süre solumamak, yiyeceklere bulaştırmamak, ağzımıza ve gözümüze kaçırmamak gerekiyor. Bunun dışında açık alan için kullanılan koruyucu olan losyonlar var. Vücudumuzun açık kalan yerlerine losyon sürerek sineklerin yaklaşmasını engelliyoruz. Çünkü bu kokudan rahatsız olup yaklaşmıyorlar" dedi.

Sivrisinek ısırmalarında küçük çocuklar içinse bitkisel esanslardan oluşan doğal yağlar olduğuna değinen Ciravoğlu, lavanta ve okaliptüs gibi yağların kullanılabildiğini ifade etti. Sivrisinek ısırığının bir süre sonra kendiliğinden iyileştiğini kızarıklık ve kaşıntının azaldığı söyledi.

"ECZACIDAN ISIRMADAN ÖNCE ÖNLEM ALIN TAVSİYESİ"

Bu jel ve losyonların kaşıntının giderilmesini ve etkinin çabuk geçmesini sağlayacağına dikkat çeken Ciravoğlu, "Sivrisinek ısırığı farklı hastalıklara da yol açabilir. O yüzden korunmak oldukça önemli. Sivrisinek ısırdıktan sonra değil, ısırmadan önce önlem alınması daha yararlı olacaktır. Açık alanlarda mutlaka dikkat edilmesi ve losyon kullanılması gerekiyor. Isırdıktan sonra çok kaşıyarak bunu yara haline getirmektense kaşıntıyı giderici jel, krem ve losyon türü ürünler kullanılarak çabuk geçmesi sağlanabilir. Daha ileri boyuttakiler için ise ağızdan kullanılan alerji ilaçları var" dedi.

“SİVRİSİNEK ZAMANI SATIŞLARIMIZ ARTIYOR”

Edirne'de sivrisinek sayısının fazla olduğunu aktaran Ciravoğlu,“Sivrisineklerle yapılan mücadele bazen yeterli olmayabiliyor. Sineklerin çoğalması aslında büyük oranda çeltik tarlalarından ve bu üretimin bulunduğu sulak alanlardan kaynaklanıyor. Bunlar yerleşim yerlerine yakın olduğu müddetçe kurtulmamız çok zor gibi duruyor” ifadelerine yer verdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN