Uzunköprü'de restorasyon devam ediyor

Dünyanın en uzun taş köprülerinden olan ve Edirne'nin ilçelerinden birisine ismini veren tarihi Uzunköprü restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon kapsamında, öncelikli olarak, kemerler askıya alarak, 25 ayrı kemerin onarımını yapılacak. Asfalt ve beton döşemeyi kaldırarak, doğal taş kaplama yapılacak.

TAKİP ET

Bin 266 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'de restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aslına uygun bir şekilde restore edilen köprüde doğal taşlar ve horasan harcı kullanılıyor. Restorasyon çerçevesinde 25 ayrı kemerin onarımı yapılacak. Ayrıca asfalt ve beton döşeme kaldırılarak doğal taş kaplama yapılacak.

Restorasyon kapsamında tarihi köprü araç trafiğine kapatıldı. Köprüde ki trafik Çiftlikköy mevkiindeki yapımı tamamlanan servis yolundan sağlanıyor.

Uzunköprü'nün restorasyona alınacağı bilgisini 2 Aralık 2020'de bölgeyi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu vermişti.

Bin 266 metrelik yapı, dünyanın en uzun tarihi taş köprüsü olarak anılıyor. 171 kemeri ile eşsiz bir mimari zarafete sahip. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Uzunköprü'nün restorasyonunda doğal taş ve Horasan Harcı kullanılıyor.

Tarihi taş köprü Osmanlı Devleti'nin altıncı padişahı Sultan II. Murat döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edildi.

Uzunköprü'nün, günümüzdeki uzunluğu 1266 metre, genişliği 6,8 metre ve 171 kemeri bulunuyor. Tarihi taş köprü 1967-1971 yılları arasındaki iki şeritli araç trafiğini kaldırmak üzere özgün döşemesine tabliye ilave edilerek genişletildi. Ağır taşıt yükü karşısında dinamik etkilere maruz kaldı. Ancak 2013 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan alternatif köprü ile Uzunköprü ağır taşıt yükünden kurtuldu.

Restorasyon kapsamında, öncelikli olarak, kemerler askıya alarak, 25 ayrı kemerin onarımını yapılacak. Asfalt ve beton döşemeyi kaldırarak, doğal taş kaplama yapılacak. Korkuluk ve sel yaranlarındaki eksik olan taşlar tamamlanacak. Çimentoları kaldırılacak özüne uygun şekilde Horasan harcı ile derzler yapılacak.

Tarihi Uzunköprü'nün restorasyonu 2024 yılının sonuna kadar devam edecek.
Barış Karapaça