Uzmanlar yükselen hava sıcaklığını işaret ederek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı
Edirne'de hava tahmin raporuna göre hafta sonu hava sıcaklığının 35 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Uzmanlar, aşırı sıcak havalarda 65 yaş üstü hastalar, küçük çocuklar ve hamilelerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte hava sıcaklığında artış yaşanıyor. Edirne'de hafta sonu hava sıcaklığının 35 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Uzmanlar aşırı sıcakta kalp hızında artış, tansiyonda düşme ve pıhtılaşmaya yatkınlık olabileceğini belirterek uyarılarda bulunuyor.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, aşırı sıcaklardan en çok 65 yaş üstü hastalar, küçük çocuklar ve hamilelerin etkilendiğini vurguladı.
Bireylerin sıcak çarpmasına meyilli olduğunu ve dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Gül, sıcak çarpmasının en önemli belirtilerinden birisinin yüksek ateş olduğuna anlattı.
Gül, ateşin 40 derecenin üzerine çıkabildiği gibi kalp atışları ve nefes alışverişlerindeki hızın da değiştiğine değindi.
Sıcak çarpması karşısında nefes darlığı, solunum bozukluğu, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi ve bulantı-kusma, sersemlik hissi, huysuzluk, sinirlilik, gerginlik oluşabildiğini söyleyen Uzman Dr. Gül, aşırı derecede halsizlik, yorgunluk, ciltte kızarıklık ve kuruluk gibi belirtilerin de ortaya çıkabildiğini dile getirdi.
Klimada serinlemeye çalışmanın da solunum ve sinir sistemine de başka zararlı etkileri olabileceğini belirten Uzman Dr. Gül, uzun süre klimalı ortamda kalmamak ve onun ayarını da iyi yapmak gerektiğinin altını çizdi.
"50 YAŞ ÜSTÜ VE KİLOLU HASTALAR DİKKAT!"
Özellikle 50 yaş üstü kilolu ve kalp damar sistemi hastalığı bulunanların sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğine değinen Uzman Dr. Gül, "Kalp damarlarında plak ya da stent olanlar , bypass ameliyatı olmuş hastalar, daha önce kalp krizi geçirmiş hastalar sıcak havalarda dışarıya çıkmamalıdır. Çünkü sıcak hava daha önce kalp krizi geçirmiş hastalarda tekrar kalp krizini tetikleyebilir. Kalp yetmezliği olanlarda nefes darlığı ve yetmezlik bulguları artabilir. Ritim bozukluğu olan hastalarda ani ve tehlikeli aritmiler tekrar tetiklenebilir" dedi.
Kalp hastalarının sıcak havalarda dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin de açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Gül, tedavide kullanılan ilaçların etkisinin sıcak havalarda değişebileceğini ve kalp hastalarının ilaç tedavisinin doktoruna danışarak düzenlemesi gerektiğini vurguladı. Doktorun bilgisi olmadan kalp ilacının kesilmemesi ve dozunun değiştirilmemesi tavsiyesinde bulunan Uzman Dr. Gül, kontrollerin aksatılmamasının altını çizdi.
Gün içerisinde özellikle öğle ve öğleden sonra saat 15.00'e kadar olan sürede açık havada bulunulmaması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Gül, güneşli bir havada günü dışarıda geçirmek zorunda olanların mutlaka yeterli miktarda su içmeye özen göstermesinin faydalı olacağını dile getirdi.
Yorucu fiziki aktivitelerden kaçınılması ve yaz aylarında düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiğinin önemine değinen Uzman Dr. Gül, Pamuklu, açık renkli giysiler giymenin, şapka- gözlük gibi koruyucu malzemeler takmanın sıcaktan koruyacağını ve sıvı kaybınızı azaltacağını ifade etti.
Yürüyüş öncesi ve sonrası mutlaka su içilmesi tavsiyesinde bulunan Uzman Dr. Gül, Tatil beldelerinde deniz ve havuz kenarında alkollü ve kafeinli içecek içme alışkanlığından vazgeçilmesi, yürüyüş aralarında gölge ve serin yerlerde dinlenilmesi ve nefes alarak kalp sağlığının korunması gerektiğini aktardı.
Kalp hastası olan kişilerin yanlarında mutlaka cep telefonlarını bulundurması ve acil durumda çağırabilecekleri bir yakınının numarasının kayıtlı olmasının önemine de dikkat çeken Uzman Dr. Gül, sıcak havada tek başına dışarıya çıkan hastalara uyarıda bulundu. Ebru Yıldız Günenç