Uzmanından cilt bakımı uyarısı

Ani hava değişimlerinin ve mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde ciltte çeşitli problemler oluşabiliyor.  Dermokozmetik Uzmanı Şeçil Fidan Kayrım, kış aylarında çilt bakımının önemine değindi.

TAKİP ET

Cildin mevsim geçişlerinde korumak ve kış aylarında cildi korumak ve önlem almak oldukça önemli. Uzmanlar, mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda ciltte pullanma, renk bozulmaları ve nem kabı yaşanabildiğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulunuyor.

Mevsim geçişlerinin bazı zamanlarda cildi zorlayabileceğine değinen Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, “Değişen hava koşullarına uyum sağlamakta zorlanan cilt yapıları için farklı uygulamalar denemek etkili olabiliyor. Özellikle sonbahar ve kış ayları cilt üzerinde kuruluk ve dökülme gibi etkiler yaratırken fazlasıyla neme ihtiyaç duyuluyor" ifadelerine değindi.

Cildi kışa hazırlama noktasında yapılaması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulunan Dermokozmetik Uzmanı Kayrım, cilt bakımı rutinin mevsime göre değiştirilmesi ve buna dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Köpüklü temizleyicilerin ciltte bulunması gereken nem miktarını azaltabildiğini söyleyen Kayrım, cildin ihtiyacı olan nemi kaybetmenin kış aylarında pek hoş olmadığını söyledi.

Yağ bazlı ve nemlendirici özellikli temizleyici ürünleri kullanmanın kurtarıcı olabileceğini aktaran Kayrım, Özellikle sert kimyasallar içermeyen ve kokusuz olan ürünlerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağına değindi.

Gözenekleri arındırmak için peelingin tercih edilmesini söyleyen Kayrım, "Yaz aylarında ter damlacıklarının tıkadığı gözenekleri peeling ile arındırdık… Kış aylarında da haftada en az 1 kere peeling yapmaya devam edebiliriz. Sonrasında hyalüronik asit içeren serumlarla veya besleyici bir yağ ile cildini nemlendirebilirsin. Bunun için özel olarak üretilen gece serumları da nemlendirmeyi desteklemek için ideal" şeklinde konuştu.

Cildin yağlı bile olsa cilt yapına özel olarak iyi bir nemlendirici kullanmanın kış aylarında meydana çıkan kuruluğu önleyeceğin belirten Kayrım, yaz aylarında kullanılan losyon gibi ürünlerin yerine krem bazlı nemlendiricilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Günde iki defa nemlendirici sürülmesinin faydalı olduğunu dile getiren Kayrım, “Yağlı ciltler soğukta daha az yağlanırken, normal ciltler kuruyor, kuru olan ciltlerse ağrı hissettirecek kadar hassaslaşabiliyor. Özellikle kuru ve hassas bir cilde sahip kişiler kış aylarında temizleyici olarak süt, losyon tercih edebilir ve yağlı nemlendirici yüz kremleri cilt bakımınızın vazgeçilmezi olabilir. Karma, yağlı bir cilde sahip kişiler de yoğun nemlendiricili ürünler kullanabilir. Cilt tipinin ne olduğuna bakılmaksızın günde minimum iki kez cildi nemlendirmek gerekir” Dedi.

Her cilt tipine göre nemlendirici bulunduğunu belirten Kayrım, Kuru, nemli, karma ciltler için ayrı nemlendiriciler olduğunu ve bu nemlendiricilerin her cilt tipine göre farklı uygulanması gerektiğini belirtti.

Yağlı ciltlerin bile bu soğuk havalarda neme ihtiyacı olduğunu belirten Kayrım, "Soğuk havalar ciltlerde kuruluk oluşturuyor. Cildimizi kurutmamamız gerekiyor eğer kurutursak kılcal damarlar yüzeye çıkıyor, nemsizlik, kızarıklık ve pullanma meydan geliyor. Nemsiz bir cilt sivilceye sebep oluyor. Daha sağlıklı ve daha bakımlı bir cilt oluşması için bu soğuk aylarda cilt sağlığını korumak için cildimizi nemli tutmamız gerekiyor” Sözlerine değindi.

Yaz bitti diye düşünülerek güneş kreminin bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Kayrım, "Kış aylarında cilt bakımı için artık güneş kremleri de gerekli! Her gün en az 30 SPF içeren güneş koruyucu kullanmamız şart… Artık güneş yüzünü daha az gösteriyor olsa bile yansıyan ışınlar cildimiz için zararlı oluyor. Bu zararlı güneş ışınlarından korunmak için cilt bariyerimizi kış aylarında da güçlendirmeye devam etmeliyiz" dedi.

Sağlık Bakanlığı onaylı nemlendirici kremlerin kullanılması konusunda uyarıda bulunan Kayrım, gelişigüzel kullanmak yerine mutlaka bir uzmana danışılarak nemlendirici seçilmesi gerektiğini söyledi.

Yağlı cilde sahip olan kişinin gliserinli bir nemlendirici kullanması durumda sivilce sorunu yaşayabileceğini vurgulayan Kayrım, "Bu durumda eczanelere gelerek bizlere danışıyorlar. O yüzden daha bilinçli ve hekimlerimiz tarafından onaylı nemlendiriciler kullanılmalı. Marketlerden 4- 5 tane alınacağına bir tane medikal ürün alıp kullanmalarını tavsiye ediyorum. Nemlendiricilerin içerisindeki doku ve emilim çok fark ediliyor. Vatandaşlar bu konuda daha dikkatli olmalı uzmana danışarak nemlendirici almalılar" dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ