Uyuşturucuya '˜TIR'lı farkındalık

Edirne Valiliği, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Edirne Uyuşturucu İl Koordinasyon Kurulu ve Edirne Çocuk Hakları Derneği'nin işbirliğiyle Saraçlar Caddesi'nde Cumartesi ve Pazar günleri ziyarete açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün İstanbul Kalkınma Ajansı'nın finansmanı ile hayata geçirdiği Narkotik Eğitim TIR'ı, 7'den 70'e çok sayıda Edirneli tarafından ziyaret edildi. Narkotik Eğitim TIR'ında özellikle dokunmatik ekranlı interaktif uygulamalar dikkat çekti.

TAKİP ET
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün İstanbul Kalkınma Ajansı'nın finansmanı ile hayata geçirdiği Narkotik Eğitim TIR'ı, Edirne Valiliği, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, Edirne Uyuşturucu İl Koordinasyon Kurulu ve Edirne Çocuk Hakları Derneği'nin işbirliğiyle Saraçlar Caddesi'nde vatandaşlara uyuşturucu maddelerin zararları konusunda bilgilendirme gerçekleştirdi.Cumartesi ve Pazar günleri boyunca vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Narkotik Eğitim TIR'ında 12 dokunmatik ekranda 30 adet uygulama ile uyuşturucunun zararları özellikle gençlere anlatılırken, uyuşturucu kullanıcılarının ifadeleriyle hazırlanan duvar yazılar da dikkat çekti. Tekirdağ'ın ardından Edirne'ye de ilk defa gelen Narkotik Eğitim TIR'ı 7'den 70'e ziyaretçisi ve interaktif uygulamalarıyla tam not aldı.Bugün Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'nde, Salı günü Havsa'da, Çarşamba günü Keşan'da ve Perşembe günü Uzunköprü'de ziyarete açılacak Narkotik Eğitim TIR'ı ile ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İstanbul Narkotik Polisi'nin uyuşturucu ile ilgili eğitim ve bilgileri paylaşmak için Narkotik Eğitim TIR'ının Edirne'yi ziyaret ettiğini söyleyerek; 'Bir hafta boyunca Edirne'mizin farklı noktalarında olacak. 2015 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı ile beraber yapılan bir projedir. Bunu daha önce Edirne Çocuk Hakları Derneği fark ettiği için Edirne'mize de istediler. Biz de Uyuşturucu İl Koordinasyon Kurulu'nda TIR'ın buraya gelmesi için gerekli yazışmalarda bulunarak buraya gelmesini istedik. 2015 yılından beri İstanbul'un farklı mekânlarında olan bu TIR, farklı illerden de istek olunca diğer illere de gitmeye başladı. Geçen hafta Tekirdağ'daydı. İçerisinde özellikle gençlerin ilgisini çekebilecek dokunmatik ekranlarla çok güzel eğitimler var. Animasyonlarla uyuşturucunun zararları anlatılıyor. Edirne Belediyesi olarak Edirne'mizde bu TIR'ı ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz' ifadelerine yer verdi.
'Edirne'ye gelmesini çok arzu ettik'Tanrıkulu'nun açıklamalarının ardından bir açıklama da Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş yaptı. Av. Çavuş, konuşmasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Narkotik Eğitim TIR'ını Türkiye'nin çeşitli illerine gittiğindeki faaliyetleri sonucunda basında yer almasıyla tanıdıklarını belirterek; 'Edirne'ye de gelmesini çok arzu ettik. Son zamanlarda Edirne'de uyuşturucu kullanma yaşı özellikle çocuklarda çok düştü ve çok yaygınlaştı. Biz de TIR'ın Edirne'ye gelmesini istedik. Çünkü İstanbul Emniyet Müdürlüğü, TIR'ı sadece İstanbul için düşünmemiş. Türkiye'nin her yerine talep olduğu zaman gönderiyorlar. Birkaç gün boyunca ilçeler dahil dolaşıyorlar. Biz, Edirne Valiliği'ne 18 Ekim gibi talepte bulunduk. Bizzat Vali Bey'in emriyle Sağlık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, çeşitli kurumlardan ve komisyonlardan geçerek nihayet buraya da geldi. Son derece mutluyuz' dedi.
'Dernekler komisyonlara alınmalı'Av. Çavuş, Narkotik Eğitim TIR'ının ziyaretinin STK'lar ile devlet kurumlarının işbirliğiyle çok daha güzel şeyler yapılabileceğinin göstergesi olduğunu söyleyerek; 'Bizim, Valilik makamından ya da kamu kurumlarından şu talebimiz var; alanlarında etkin olan ve gerçekten insanlara dokunan faaliyet yapan derneklerin, komisyonlara alınmasını talep ediyoruz. Çünkü bizler, kamu için gönüllü olarak bir şeyler yapmak isteyen insanlarız. Herhangi bir hiyerarşiye bağlı olmadığımız için daha özgür, daha serbest çalışma imkânımız ve kamu otoritelerini de yönlendirme, yönetme, talepte bulunma, ısrarla talepte bulunma gibi bir avantajımız var. Bunu, Valilik makamının kullanmasını talep ediyoruz. Çok güzel bir etkinlik oldu. Öncelikler Valimize, Sağlık Müdürlüğü'nün ve diğer kurumların çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Tabi bu TIR'ın buraya gelmesi değil, önemli olan gençlerin, ebeveynlerin madde kullanan ya da madde kullanma riski olan kişilerin bu TIR'ı ziyaret etmesi gerekiyor. En önemli konu, çocukların buraya gelmesiydi. Bu TIR, Kırklareli'ye iki defa gitti. Birinciden sonra o kadar memnun kaldılar ki bir daha çağırdılar. Bu, ilk deneyim olsun. Tekrar edelim ve okulları da koordine etmek suretiyle daha uzun süre kalsın. Çocuklarımızın hepsi bu TIR'ı görsün istiyoruz. TIR'daki animasyonları gördükleri takdirde çekineceklerini düşünüyoruz. Ayrıca ebeveynleri de aydınlatan çok fazla bilgi var. Aile büyükleri için de çok faydalı' sözlerine yer verdi.
Çocukların '˜Dark' ilgisiNarkotik Eğitim TIR'ında özellikle çocukların ilgisini '˜Dark' isimli narkotik köpeği çekti. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği '˜Dark' ile ilgili bilgi veren eğitmeni; 'Siyah Alman Kurdu Dark, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Ankara'da bulunan Köpek Eğitim Merkezi'nde eğitilen ve Türkiye'nin birçok ilinde bulunan narkotik madde arama köpeğidir. Birçok alanda, özellikle büyük araçlardaki iş yükünü bizden alan ve birçok yakalaması olan, birçok konuda insandan daha verimli olan hayvanlarımızdandır. Türkiye'de son yıllarda daha etkin kullanılmaya başlandı. Narkotik madde konusunda bizim en büyük yardımcılarımızdan bir tanesidir. Şu anda 7 yaşında. 1-1,5 yaşında göreve başlıyorlar. 3-4 aylıkken eğitimleri başlıyor. Daha göreve devam edebilir. 2,5 yıldır da Edirne'de görev yapıyor. Daha önce Doğu'da görev yapıyordu. Doğu'da yüksek yakalamaları oldu' dedi.
'Bu ülke sorunudur'Narkotik Eğitim TIR'ı ve uygulamalarıyla ilgili bilgiler veren İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Madde Kullanımıyla Mücadele Büro Amirliği Narkotik Uzmanı Mehmet Özgür Zobar ise Narkotik Eğitim TIR'ının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün bir projesi olduğunu açıklayarak; 'İstanbul Kalkınma Ajansı'nın finansmanı ile bitirildi ve yollara çıktık. İstanbul içerisinde çeşitli büyük meydanlarda faaliyete başladık. Duyuldukça, görüldükçe diğer illerden de davet edildik. Sonuçta bu ülke sorunudur. Bu sorunları yaşayan illerden de bilinçlendirme amaçlı talepler geldi. Yalova, Kırklareli, Sivas, Nevşehir, Aksaray gibi birçok ile gittikten sonra Tekirdağ ve Edirne'den de böyle bir talep geldi. 1 haftadan beri Tekirdağ, Çerkezköy, Çorlu, Ergene, Kapaklı gibi il ve ilçelerden sonra Edirne'ye geldik. Edirne'de de bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi, Trakya Üniversitesi, Havsa, Keşan ve Uzunköprü gibi ilçeleri gezip, halkımızı, gençleri, öğrencileri bilinçlendirip İstanbul'a döneceğiz' ifadelerine yer verdi.
'Gençler görüyor ve öğreniyor'Narkotik Eğitim TIR'ında 12 dokunmatik ekranda 30 adet uygulamanın olduğuna dikkat çeken Zobar; 'Uyuşturucuların, bağımlılığın bütün boyutlarıyla zararlarını anlatmaya çalışıyoruz. Fiziksel, ruhsal zararları, kalbe, beyne etkilerini anlatıyoruz. Bununla birlikte rol model olarak bilinen ünlülerin uyuşturucu kullanıp hayatlarını kaybetmesi, onların hayat hikâyeleri var. Yüzdeki değişimler, bir kullanıcının nasıl tanınması, fiziksel ve ruhsal olarak nasıl değişimler yaşar ve fiziksel bir mekân nasıl tespit edilir, mekanda satış ya da tüketim varsa nasıl ipuçları verir, uyuşturucuların içerisinde nasıl kimyasallar var, çoğaltmak amacıyla hangi maddeler ilave ediliyor, bağımlılık vücutta nasıl gelişir, beyinde neler oluyor, kişi neden sürekli kullanmaya devam etmek istiyor gibi şeyleri gençler görüyor ve öğreniyor. Gördükten sonra da artık onları kandırmak çok zorlaşıyor. Bir satıcı, arkadaş görünümüyle onun yanına yaklaşıp yıllardır kullandığını ve bir zararı olmadığını, tam tersine faydası olduğunu ve enerji verdiği gibi yalanlara artık TIR'ı gezen gençler kesinlikle kanmıyorlar. Bilinçlenmek bu işin birinci kuralıdır. O madde ile karşılaştığın zaman ne kadar çok kaliteli bir kaynaktan o bilgileri aldıysan tuzağa düşürmek bu kadar zorlaşıyor' dedi.
'Hedef uyuşturucu kullanmayanlar'Narkotik Eğitim TIR'ında özellikle hiç uyuşturucu madde kullanmayanları hedeflediklerini söyleyen Zobar; 'Burada tedavi gibi bir ortam yok. Sadece kullanmayan gençler İstanbul'a, İzmir'e, Ankara'ya, büyük şehirlere üniversiteye gidecekler. Ev arkadaşları, yurt arkadaşları, sınıf arkadaşları arasında bağımlı olmayacağının garantisi var mı? O kişi geldiği ve bu maddeyi iyi bir şeymiş gibi teklif ettiği zaman ne kadar çok bilinçliysen o kadar çok '˜hayır' diyorsun ve tuzaklara düşmüyorsun. Gerçek bağımlıların yazdığı duvar yazılarımız var. Bizler kullanıcıları, satıcıları yakalıyoruz. Kullanıcılardan aldığımız mesajlar, gençler için çok etkili oluyor. Onların düştüğü hataları okumalarını tavsiye ediyoruz' ifadelerine yer verdi.
'Sosyal medyadan ulaşabilirler'Narkotik Eğitim TIR'ının ziyaret ettiği her şehirde yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Zobar; 'Gittiğimiz şehirlerde her ziyaret eden çok farklı buluyor. İçeri girdikten sonra bu kadar beklemediklerini, verilen bilgilerin çok farklı ve faydalı olduğunu söylüyorlar. İstanbul Narkotik Polisi diye instagram hesabımız da var. O sayfanın eklediği fotoğrafların altına gençler yorumlarını yazıyorlar. Ona göre biz de hangi uygulama çok beğeniliyorsa, o uygulamaları artırmak ve daha kaliteli hale getirmek için geri dönüşümleri bekliyoruz' dedi.