Uyku düzeni uyum sürecini zorlaştırıyor mu ?

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte yaz tatilinde uyku düzeni değişen öğrenciler okula uyum sürecince zorlanıyor. Bozulan uyku düzeni de uyum sürecini olumsuz etkileyen nedenler arasında yer alıyor.

TAKİP ET

TED Edirne Koleji Rehber Öğretmeni Gizem Kızmaz, uykunun beyin başta bütün organların gelişimi için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Çocuklar için verimli uykunun önemi hakkında konuşan Kızmaz, “Uyku sırasında salgılanan büyüme hormonu çocukların büyümesini sağlar. Çocuğun yaşı ile büyüme hızı ters orantılıdır. Yaşı küçük olan çocukların, büyüme hızı ve uyku ihtiyacı daha fazladır. Uykunun, beynin sayısız işlevinde geliştirici rolü vardır. Uyku, gün boyunca öğrendiğimiz bilgilerin kullanılabilir hale gelmesi, unutmanın engellenmesi ve yeni bilgilere yer açılmasını sağlar. Düzenli bir uykunun okul başarısı, duygu durumu ve dikkat süresine olumlu etkileri vardır. Bu sebeple okula uyum süreciyle beraber uyku düzeninin önemi artar.” Sözlerini kullandı.

Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Kızmaz, çocukların hafta içi her gün aynı saatte uyuması gerektiği söyledi.

Çocukların gece 22.00'den önce mutlaka yatağa girmesi gerektiğini vurgulayan Kızmaz, uyku öncesi rutinlerinin alışkanlık için önemli olduğu belirtti.

Kızmaz, çocukların hayatında oluşturulacak rutinlerin fiziksel, bilişsel ve duygusal yönden gelişmelerini de destekleyeceğini iletti ve şu sözlere değindi;

“Ayrıca çocukların kaliteli bir uykuya sahip olmaları için uyku öncesi teknoloji ile ilişkilerini sonlandırmaları gerekir. Teknolojik cihazların yaydığı mavi ışıklar, büyüme hormonun salgılanmasını olumsuz etkilemekte ve uykuya dalmayı da zorlaştırmaktadır. Kaliteli ve düzenli uyku çocukların ertesi gün odaklanma düzeyini etkileyeceği gibi duygu durumunu düzenleyebilmesine de yardımcı olacaktır.”

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar