Üreticinin umudu su kuyuları
Edirne'de kurak geçen kış mevsimimin ardından yaz aylarında sıcaklıklarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üreticiyi kuraklık tehlikesiyle baş başa bıraktı. Edirne Valiliği tarafından açılan su kuyularını üreticiler sigorta olarak görüyor.
Üreticiler hasat için tarlalara indi. Dönüm başına verimde geçen yıla görülen büyük düşüş üreticinin de endişelenmesine sebep oldu.
Düşmeyen mevsim yağışları ve kurak geçen yaz mevsimleri nedeniyle Edirne'deki Tuna Nehri kuruma noktasında. Nehirden beslenen çeltik üreticisi de kuraklıktan zarar görüyor.
Edirne Valiliği öncülüğünde Tunca Nehrinden beslenen çeltik tarlalarında nöbetleşe sulamaya geçildi. Nöbetleşe sulamada yeterli olmayınca su kuyuları açılmaya başlandı.
Çiftçiler suyu nöbetleşe kullanarak ekili ürünleri kurtarmaya çalışıyor. Üretim için Tunca Nehri suyundan faydalanan üreticiler zor durumda.
Valilik tarafından mağdur olmaması için nehrin suyunu nöbetleşe kullandırtmaya başladı.
Çeltik arazilerinde kademeli sulama işlemi yeterli olmayınca tarlaların yakınlarına su kuyuları açılıyor.
Edirne İl Özel İdaresi ekipleri şu ana kadar 11 su kuyusu açtı. Kuraklıkla mücadele kapsamında daha fazla açılması planlanıyor.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltik bölgelerinde kuraklık nedeniyle açılan kuyuların üreticinin içine su serptiğini belirtti.
Tunca Nehri'nden sulama yapmayı denediklerini fakat suyun aşağıda kalan köylere ulaşmadığını anlatan Arabacı, “Herkes tarlasını sulasın en azından masrafını çıkaracak seviye de sulama yapabilse bütün bu bahsettiğimiz ekibin hepsi sağda mücadele vererek uğraştık. Sonrasın da baktık ki aşağıya suyun indirmekte zorlanıyoruz. 2 günle başlamışken 6 güne susuz bıraktık bazı tarlalarımızı. Susuz derken hemen bıraktığımız gibi tarlalar kurumuyor. Çamurun da aşağıda ki üreticilerimize zarar görmesin diye emek verdik. Su çok suyun devresi çok olmadığı için sağ olsun sayın valimizin talimatıyla bölgede ihtiyacın olan zor bölgelerde kuyu vurulması talimatını verdi. Bu doğrultuda üreticilerimiz araştırmaya başladı. Devlet, Su işlerimiz, İl Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, sondajcılar la görüştük. Buraya acilen sondajın vurmak için mücadele edildi. Sağ olsun birkaç ekip geldi siz de görmüşsünüz bazı bölgelerde kuyuların vurulması zor oldu. Bir kısmı pompalarını gelsin diye bekliyor. Bu bizim su olmadığı dönem de en azından çeltiğin sigortası olacak. Çünkü bu kuyudan bütün araziden sulayamasın ama en azından bir kısmını kurtarmış oluruz. O yüzden bu tarz kuyuların çeltik bölgelerinde özellikle vurularak sigorta görevini görecek gibi hazır durması gerekiyor. En azından bir nebze de olsun ürünlerini sulama şansı olmasını sağladı.” Sözlerini ekledi.
Üretici Sami Bozkoç ise çiftçilerin sulama konusunda birbirine yardımcı olması gerektiğini iletti.
Daha önce bu kadar kurak geçen bir dönem yaşamadıklarını dile getiren Bozkoç, “Açılan su kuyuları en azından zararımızı karşılamakta bize yardımcı olacak.” Şeklinde konuştu.
Üretici Mesut Çakır da su kuyularının açılmasının üreticilere çok faydalı olacağını aktardı. Ebru Yıldız Günenç