Üreticilerin kuraklık mücadelesi

Edirne'de üreticiler buğday ekimi için düşecek yağışları bekliyor. Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğday ekimi yapacak çiftçilerin bekleme döneminde olduğunu ifade etti. Çiftçilerin yağış beklediğine değinen Öztürk, 'Çiftçi umutsuz bir şekilde gökyüzüne bakıyor.' Dedi.

TAKİP ET

Trakya'da son yılların en sıcak kış ve yaz dönemi nedeniyle kuraklık yaşanıyor. Mevsim normallerine göre beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle çiftçiler buğday ekimi için beklemeye geçti.

Toprağın istenilen sıcaklığa düşmemesi ve yağışların gerçekleşmemesi çiftçilerin endişelenmesine sebep oluyor.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğday ekimi için çiftçilerin bekleme döneminde olduklarını belirtti.

Son 50 yılın en kurak ve sıcak yaz aylarını atlatırken sonbaharın da kuraklıkla devam ettiğini belirten Öztürk, “Çiftçi umutsuz bir şekilde gökyüzüne bakıyor. Kanola ekimi bitti ama yağışların gelmemesinden dolayı kuruma tehlikesiyle bazı çiftçiler kanolasını bozdu, bazı tarlalar ise kurudu. Buğday ekecek çiftçide şu anda kararsız bir durumda bekliyor. Toprakta bir gram yağış yok. Yapış olmamasından dolayı çiftçi şu anda bekleme döneminde. En büyük korkusu da kanolalarda olduğun gibi buğdayı kuruya ektikten sonra yağışın arkası gelmezse kurumasından korkuyor. Zaten kuraklık olduğu için geç ekim oluyor. Eski ekim zamanı gibi yağış ve ısı değerleri olsa zaten çiftçinin geç ekimi beklemesine gerek yok. Bizim geç ekime çağrımız böyle kurak olduğundan dolayı, yağış olmadığından dolayı, ısının çok yüksek olduğundan dolayı, buğdayın toprağa düştükten sonra en iyi gelişimini toprak sıcaklığı 8 dereceye düştüğü zaman gösteriyor. Geç ekim çağrısını profesörlerde, ziraat mühendisleri de kamu kuruluşları da bundan dolayı yapıyor yani.” sözlerini kullandı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN