Üreten de tüketen de mağdur

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Meriç ilçesinde çeltik üreticileri ile bir araya geldi. Çeltik üreticisi Niyazi Yoldaş'a söz veren Gaytancıoğlu, üreticilerin yaşadığı maddi sıkıntıları gündeme getirdi. Yoldaş, Türkiye'nin ithalat politikası nedeniyle çeltik fiyatlarında yaşanan düşüşü açıklarken 'Üreten de, tüketen de mağdur' dedi. Gaytancıoğlu ayrıca elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemeyen vatandaşlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Edirne'deki üreticiden tüketiciye kadar vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirmeye devam ediyor. Meriç ilçesindeki çeltik üreticilerini ziyaret eden Gaytancıoğlu, üreticilerle gerçekleştirdiği videolu söyleşiyi sosyal medya hesabından paylaştırken; çeltik üreticileri de Türkiye'nin ithalat kararı nedeniyle yaşadıkları maddi sorunları dile getirdiler.

Gaytancıoğlu, çeltik üreticilerinin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na Edirne'deki elektrik ve doğal gaz tüketicilerinin fatura ödeme sıkıntıları hakkında verdiği soru önergesinin sonucunu açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 2019 ile 2020 yıllarında faturalarını ödeyemedikleri için elektrik ve doğalgazı kesilen vatandaşların sayısını soruduğunu belirten Gaytancıoğlu, soru önergesine verilen cevaba tepki gösterdi.

'FİYATLAR İTHALAT NEDENİYLE DÜŞÜYOR'

Meriç ilçesindeki çeltik üreticileriyle birlikte çekimini gerçekleştirdiği videoda çeltik ve pirinç fiyatlarına açıklayan Gaytancıoğlu; 'Bu gördüğünüz çeltik. Bunu işlediğiniz zaman pirinç oluyor ve biz de soframızda pirinç olarak çeşitli şekillerde tüketiyoruz. Yerli pirinç, en kaliteli pirinçtir. Fiyatını düşürebilmek için ithal pirinçlerle yerli pirinçleri karıştırıyorlar ama yine de lezzetli olmuyor. Çünkü yerli pirincin tadı hiçbir şeyde yok. Bu pirinç 4 ay önce hasat edildi. Hasat edildiği zaman 4 bin 200 TL'ye satılıyordu. Ama ithalat kararnamesi yayınlandı, Türkiye'ye ithal pirinçler gelmeye başladı, şu anda fiyatı 3 bin 700 TL'ye kadar geriledi. Üreticimiz de pirincini, çeltiğini bu şekilde çuvallara koydu, satmayı bekliyor. Zarar ediyor, satamıyoruz. Nedeni; yüzde 45 olan gümrük vergisinin sıfırlanmasıdır. Artık kendi ülkemizin çiftçilerini düşünelim, başka ülkelerin çiftçilerini düşünmeyelim diye sürekli söylüyoruz. Üreticimiz zor durumda. Gübreye, ilaca, mazota, her şeye zam geliyor; ürün fiyatları ithalat nedeniyle düşüyor. Bu sorun mutlaka çözülmeli' ifadelerini kullandı.

'ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR'

Gaytancıoğlu'nun açıklamalarının ardından konuşan çeltik üreticisi Niyazi Yoldaş ise Türkiye'nin ithalat politikasına dikkat çekerken; 'Hükümetimizin uyguladığı ithalat rejimi ile Yunanistan ve Bulgaristan'dan her gün ülkemize sınır kapılarından pirinç girişi yapılmaktadır. Vatandaşımızın üretmiş olduğu pirinç, biz çiftçilerin üretmiş olduğu çeltik ürünü, vatandaşımızın depolarında beklemektedir. Harmanda 4 bin 200 TL olan ürünü, şu an 3 bin 700 TL'ye satmaya çalışıyor, onu da satamıyor. Çünkü ithalatçı firmalar, Avrupa'dan ve dünyanın diğer ülkelerinden mal getiriyorlar. Bizden daha ucuza aldıkları pirinci ülkemizde satıyorlar. Bizde çeltik fiyatının bu kadar aşağıya düşmesine rağmen çeltikten üretilen pirinç şu anda marketlerde hâlâ aynı seviyelerdedir. Burada ne üretici, ne tüketici kazanıyor. Burada mağdur olan tüm toplumdur. Üreten de, tüketen de mağdurdur. Bunu devletimizin görmesini, buna göre politikalar uygulamasını bekliyoruz' dedi.

'VATANDAŞ NEFES ALAMAZ DURUMDA'

Gaytancıoğlu, çeltik üreticisinin yaşadığı maddi sıkıntıların yanı sıra Edirne'de faturalarını ödeyemediği için elektrik ve doğal gazı kesilen vatandaşlarla ilgili de açıklama yaptı. Gaytancıoğlu yaşanan ekonomik kriz nedeniyle vatandaşın elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemez duruma geldiğini söylerken; elektrik ve doğalgaza gelen zamların özellikle kış aylarında vatandaşı daha da zor durumda bıraktığını belirtti. Gaytancıoğlu, 'AK Parti ne kadar gizlemeye çalışsa da mızrak çuvalı çoktan deldi geçti. Vatandaş artık nefes alamaz durumda' sözlerine yer verdi.

'VATANDAŞIN 5'TE 1'İ FATURA ÖDEYEMİYOR'

Edirne'de elektrik ve doğalgaz faturalarının ödenmelerine ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e soru önergesi verdiğini ve 2019 ile 2020 yıllarında faturalarını ödeyemedikleri için elektrik ve doğalgazı kesilen vatandaşların sayısını soruduğunu açıklayan Gaytancıoğlu; 'Bakandan gelen cevap istatistik oyunu gibi. Har zamanki gibi net sorulara net cevaplar vermek yerine, rakamlarla karışıklık yapmaya çalışmışlar. Ama yaşanan kriz o kadar derin ki rakam oyunları veya bazı cevapları vermeme gerçekleri değiştirmiyor. Her 4 esnafımızdan biri elektrik ve doğalgaz faturasını ödeyememiş. Diğerleri de zaten borçlanarak ödüyor. Vatandaşlarımızın beşte biri faturaları ödeyemiyor. AK Parti'ye sorsak her şey güllük gülistanlık. Oysa gerçekler farklı. İnsanlarımız en temel ihtiyaçlarını gideremiyor, faturalarını ödeyemiyor. Maaşlara artış yok. Esnaf kepek kapatmış. Çiftçi hacizli durumda. Ama elektik ve doğalgaza düzenli zam geliyor. AK Parti başka bir dünyadan masallar anlatmaya devam ediyor' diye konuştu.