TURYİD, Edirne'yi keşfetti

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), 8 bin 300 yıllık bir tarihe sahip olan Edirne'nin tarihini, kültürünü ve gastronomisini keşfetti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Edirne'yi görmeden bu dünyadan göçerseniz, boşuna yaşamışsınızdır' diyerek kentin önemine dikkat çekerken, TURYİD Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, 'Simgenizi, duygularınızı birer rehberiniz olarak her yerde tanıtacağımıza şüpheniz olmasın' dedi.

TAKİP ET

TURYİD Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, Yönetim Kurulu Üyeleri Serkan Top, Ebru Koralı, Yücel Özlap, Ahmet Özbek, Tayyar Zaimoğlu, Lütfü Sapmaz, Onur Tahincioğlu, Faruk Ügümü, TURYİD Genel Koordinatörü Vedat Dilber, TURYİD Genel Sekreteri Şükran Yürekli; Edirne Belediyesi'nin konuğu oldular.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, TURYİD Üyelerini Tarihi Edirne Belediye Binası önünde Belediye Bandosu'nun çaldığı muhteşem ezgilerle birlikte karşıladı. Konuklarına tarihi belediye binasını, Atatürk Odası'nı gezdiren Gürkan, Belediye Meclis Salonu'nda da Edirne'nin tanıtımını gerçekleştirdi.

Edirne'nin Türkiye'deki buğday üretiminde Türkiye ikincisi; ayçiçeği üretiminde Türkiye üçüncüsü olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Aynı zamanda Edirne, çeltik üretiminin yüzde 40-45'ni tek başına yapan il. Her yıl 500 bin dönüme yakın çeltik ekiliyor. Hem geçmiş medeniyetlerden aldığı mirasla ama özellikle Osmanlı'nın 92 yıl başkentliğini yapması, Osmanlı'nın beylikten imparatorluğa geçtiği şehir olması; başkentliği İstanbul'a taşınmasından sonra da coğrafi konumu nedeniyle, tarihi dokusu özelliğini kaybetmemiş olması Edirne'yi hep gözde bir şehir yapmış. Bu bağlamda çok fazla işgaller görmüş, geçirmiş ama özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun ve padişahların hep öncelediği, sakındığı ve koruduğu bir şehir olmuş. Bu nedenle bu küçük şehirde 1400 tescilli eser var; Osmanlı, Roma ve Makedonya. İstanbul'da tarihi yarımadada tescilli eser sayısı 10 bin 400. Metrekareye kıyaslarsanız, İstanbul'un yüz binin üzerinde tarihi eseri olmalıydı. Edirne bu bağlamda metrekareye düşen tarihi eser bakımından dünyada Floransa'dan sonraki ikinci şehir. O kadar yoğun bir tarihi eser var. Tabi tarihi eserlerin korunması ve geleceğe daha sağlam bir şekilde taşınması çok ağır bir sorumluluk ve ekonomik bir güçte gerektiriyor. Edirne'de 700 civarında sivil mimarlık örneği dediğimiz ahşap konaklar, ahşap evler var. Bunların bir kısmı maalesef bakımsızlıktan çürüyor, dağılıyor, yok ediliyor; bir kısmı da restore ediliyor. Son yıllarda da ciddi bir restorasyon atağı var. Bunların bir kısmının butik otele, lokantaya dönüşme çabası var' dedi.

Turist sayısı 5,5 milyona çıktı

Edirne'de 120 civarında belediye ve turizm tesisinin olduğunu belirten Gürkan, 'Maalesef yatak sayımız yeterli değil; otellerimiz yüzde yüz doluluk kapasitesi ile çalışıyorlar. Gastronomi çok önemli bir etken turizmde. 2014'te görevi devraldığımızda Edirne'de 2 milyona yakın turist kapasitesi vardı. Çok büyük çoğunluğu yerli turistler. Bunların da çoğunluğu civar belediyelerin günü birlik getirdiği vatandaşlarımızdı. Özellikle belediyelerin getirdiği misafirler; geliyorlardı, geziyorlardı, kumanyalarını, sularını içip gidiyorlardı. Yani şehre bir katkısı yoktu. Çok ciddi çalışmalar yaptık. Turizm master planı yaptık. Onu uygulamaya koyduk. 2018 sonu itibariyle Edirne'ye gelen turist sayısı 5,5 milyona çıktı. Kurdan dolayı Bulgaristan ve Yunanistan'dan zaten geliyorlardı ama son bir yılda Bulgar turistlerin sayısında çok ciddi bir artış var. 2 milyona yakın Bulgar ziyaretçi aldık. Bulgarlar geliyorlar, mağazadaki pantolonların bütün çeşitlerini alıyorlar, markete geliyorlar, raflarda bir şey kalmıyor. O derece yoğun alışveriş yapıyorlar. Edirne sınır şehri olduğu için burada yaşayan vatandaşların vize sorunu da yok. Hemen hemen herkesin vizesi vardır burada. Hafta sonları şöyle bir hareketlilik olur, Bulgaristan ve Yunanistan'da dahil Yunanistan'a gittiğinizde Türkleri ve Bulgarları görürsünüz. Yunanistan'da Türkleri ve Bulgarları, Edirne'de ise Bulgarları ve Yunanlıları görürsünüz. Böyle bir hafta sonu yapımız var bizim' diye konuştu.

'˜Edirne'yi görmeden bu dünyadan göçerseniz, boşuna yaşamışsınızdır' diyen Gürkan, 'Sizlere 2 gün boyunca kentimizi, değerlerimizi, lezzetlerimizi tanıtacağız. Edirne'yi bir de bizim gözümüzden görün istiyoruz' dedi.

TURYİD üyeleri daha sonra Başkan Gürkan'ın misafirperverliğinde Edirne Köftes ve Meşhur Edirne Ciğeri ile tanıştı. Selimiye Camii ve Edirne Kent Müzesi'ni gezen TURYİD Üyeleri Meriç Köprüsü'nde yürüyerek; Edirne Belediyesi Protokol Evi'nin muhteşem manzarası eşliğinde kahvelerini yudumladı.

Program Edirne'yi Keşfet Özel Gecesi ile devam etti. Lalezar Restoran'da düzenlenen gecede konuklar davul zurna eşliğinde karşılandı. Yağlı güreş gösterisi ile Roman Halk Oyunları gösterisi büyük bir ilgiyle izlendi.

Edirne'ye özgü lezzetler, el sanatları tanıtıldı

Edirne Belediyesi tarafından tanıtım stantları açıldı. Stantlarda süpürgecilik, aynalı süpürge, çinicilik, meyve sabunu, ebru, Edirnekari yapım standı, ahşap fayton sergileme standı, Edirne Köy Pazarı, Edirne Peyniri Standı, Badem Ezmesi, Bademli Kurabiye, Deva-i Misk yapım standı yer aldı. Edirne ciğerinin de gecede kesimi, pişirimi gösterilirken, Edirne Köftesinin nasıl yapıldığı da uygulamalı olarak anlatılarak, tanıtıldı.

Gecede bir konuşma gerçekleştiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Bizler sizin bu uzmanlığınızdan, bilgilerinizden, donanımlarınızdan ve bu markaları nasıl yarattığınızdan da yararlanmak istiyoruz. Kuşkusuz bu ilk ziyaret, ilk tanışma. İstedik ki bugün çeyiz sandığımızda neler var. Onların bir kısmını size gösterelim. Çok samimi söylemem gerekirse gösterebildiklerimiz, sahip olduklarımızın belki de yüzde 5'i. Çok değerleri olan, kazanımları, gelenekleri görenekleri, örfleri, adetleri olan bir şehir burası. Edirne'de tüm paydaşlarımız tek bir ortak amaca hizmet ediyorlar. O da Edirne'yi daha iyi bir yaklaşıma daha konforlu, daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek' dedi.

'Edirne'yi her yerde tanıtacağız'

TURYİD Başkan Yardımcısı Ayhan Çarıkçılar, 'Biz buraya Edirne'yi keşfetmeye gelirken gerçekten de neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. İlk başta lezzetler, tarihi, kültür ile karşılaşırız diye düşünürken en fazla sıcak, samimi duygularla karşılaştığımızı, sevgili Başkanın sıcak yüreğini, ev sahipliğini hissettiğimizi söylemek isterim. Buradaki lezzetleri bu akşam tadacağız; hafızamızda sıcak duygularla birlikte harika bir lezzet kalacağından şüphemiz yok. Ve simgemiz Edirne'yi keşfet; rotamız Trakya. Simgenizi, duygularınızı birer rehberiniz olarak her yerde tanıtacağımıza şüpheniz olmasın' diye konuştu.

TURYİD, programın ikinci gününe ise yöresel kahvaltı ile başladı. Konuk heyet Karaağaç Eski Tren Garı'nı, II. Beyazıt Külliyesi, Edirne Büyük Sinagog, Ulus Pazarı'nı gezdikten sonra Edirne'den ayrıldı.