Turizme çare Zincirleme Reaksiyon

Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve NEF işbirliğinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Edirne Ekonomi Zirvesi'nde konuşma yapan Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Edirne'deki turizm geleceğinin Milenyum Kuşağı'na göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerken Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Edirne'nin turizm konusunda ihtiyacının zincirleme reaksiyon olduğunu söyledi.

TAKİP ET
Edirne Belediyesi, Hürriyet Gazetesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve NEF işbirliğinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen '˜Edirne Ekonomi Zirvesi' ETSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz, NEF İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Seyahat Genel Yayın Yönetmeni Serkan Ocak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren, EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz, TOBB Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan ile çok sayıda davetli topluluğu katıldılar. Edirne Ekonomi Zirvesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz yaptı. Korkmaz, konuşmasında Edirne'nin Hürriyet Gazetesi için çok değerli bir şehir olduğunu söyleyerek, Hürriyet Gazetesi'nin turizm konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları açıkladı. Korkmaz'ın konuşmasının ardından NEF İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur da bir konuşma yaptı. Timur, konuşmasında 10 şehirde düzenlenen ekonomi zirvelerinin ilk Edirne'de başladığını hatırlatarak; 'Edirne'nin çok büyük bir potansiyeli var. Bu toplantıların amacı da bu potansiyeli ortaya çıkarmak. Sonuçlarını da hep birlikte takip edeceğiz' ifadelerine yer verdi.
'Terör nedeniyle gerileme yaşandı'Timur'un konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında 2017 yılında düzenlenen Edirne'yi Keşfet programının ardından Edirne'de turizm alanında olağanüstü geri dönüşler olduğunu belirterek; 'Çalışmaların çok doğru sonuçlar verdiğini gördük ve görmeye devam ediyoruz. Gelecekte de artarak devam edecektir. Son yıllarda Edirne'nin gidişatına baktığımızda, bir zamanlar yüzde 72'ye kadar yükselen Edirne'nin tarım pastasının yüzde 30'ların altına doğru gitmekte olduğunu görüyoruz. Bugün Edirne'de kent nüfusu yüzde 92,5 ve köy nüfusu yüzde 7,5. Bu kenti turizme doğru emin adımlarla götürmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınlandı. Bu raporda Edirne, dünyada en çok turist çeken 100 şehir içerisinde 2 milyon 845 bin turist ile 68'inci sırada. Türkiye maalesef terör belası nedeniyle turizmde biraz gerileme yaşadı. Ama Edirne turizm pastasında gelecek vadeden tek şehir. Olağanüstü bir tarihi mirası var' dedi.
'10 yılda 10 milyon turist hedefliyoruz'Gürkan, yaklaşık 3 milyon olan turist sayısını 4 yılda 5 milyona, 10 yıl içerisinde de 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini açıklayarak; 'Benim bu sözlerime gülenler, ciddiye almayanlar, inanmayanlar oldu. Dün akşam NEF İcra Kurulu Başkanı Sevgili Erdem Timur ile sohbet ederken dedi ki '˜Başkanım, biz 2014'teki vizyon çalışmasında yaptığımız bir analizde Edirne'nin 10 milyon turist potansiyelini tespit etmiştik.' Demek ki biz, bu lafı elimizde bir veri olmadan söylemişiz ama Sevgili Erdem Timur, bunu bilimsel yöntemlerle daha 2014 yılında tespit etmiş. Demek ki doğru yolda gidiyoruz' sözlerine yer verdi. Edirne'nin tarihinden aldığı güçle yakın gelecekte dünyada turizm adına kendinden en çok söz ettiren şehirlerden biri olacağını söyleyen Gürkan, Edirne Ekonomi Zirvesi katılımcılarına teşekkür etti.
'Ciddi yatırımlarımız var'Gürkan'ın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Valisi Günay Özdemir yaptı. Özdemir, konuşmasında Edirne Ekonomi Zirvesi'nin konusunun turizm olmasının önemine değinerek; 'Edirne tarım, turizm ve sanayi konusunda özellikle turizmi seçen, turizm konusunda ciddi yatırımlar yapan bir ilimiz. Sanayiye yatırım yaparken çevreye değer veren, çevreyi kirletmeyen sanayiyi tercih etti ve bu konuda turizmin çevreden etkilenmemesi için ciddi bir hassasiyet içerisinde. Tarihi olarak baktığımız zaman ise dünyada metrekareye düşen tarihi eser bakımından ikinci sıradayız. Bu anlamda da özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü'müz, camilerimizden çeşmelerimize, tekkelerimizden köprülerimize bütün tarihi eserlerimizin gelecek nesillere ulusal ve uluslararası anlamda aktarılması için çok önemli gayretler sarf ediyor' dedi.
'Saray, turizme kazandırılacak'UNESCO Kültür Mirası olan Selimiye Camii'nin restorasyon çalışmalarının başlayacağını açıklayan Özdemir; 'Kültür Bakanlığı olarak Fatih Sultan Mehmet'in doğduğu ve Osmanlı'ya 100 yıl başkentlik yapan Edirne'de mevcut olan Saray ile ilgili de düzenlemeler devam ediyor. Saray'ın çevre düzenlemesi konusunda da bu sene ihalesi yapıldı. Saray'ın en azından Kültür Bakanlığı tarafından sınırlarının belirlenmesi ve turizme kazandırılması için çalışmalarımız var. Saray'ın önemli eserlerinden biri olan Cihannüma'nın restorasyon projeleri de bitti. Bu da 2018 yılında programa alınarak ihalesi yapılacak. Böylelikle Osmanlı'ya 100 yıl başkentlik yapan şehrimizin Saray'ı da hizmete ve turizme kazandırılmış olacak' ifadelerine yer verdi.
'500'e yakın konağımız var'Özdemir, Edirne'nin önemli eserlerinden birisinin de sivil mimari olarak değerlendirilen konaklar olduğunu belirterek; 'Şu anda 500'e yakın konağımız var. Bu konakların bir an önce değerlendirilerek turizme kazandırılması gerekiyor. Şu anda 84 tane konağımız maalesef kötü durumda. Eğer biz bunlara bir an önce sahip çıkmazsak 84 konağımızı 3-4 yıl içinde kaybedeceğiz. Onun için Edirne Valiliği olarak bu sene en az 10 tane konağımızı hem vatandaşlarımızın bize 25 yıllığına tahsis etmesi ve aynı zamanda bazı konaklarımızı satın almak kaydıyla bu sene restorasyonunu yapıp turizme kazandıracağız. Bu konuda özellikle işadamlarımızdan ve destek sağlamak isteyen sivil toplum örgütlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından destek bekliyoruz. Çünkü bu konaklar da Edirne'nin çok önemli bir değeridir. Eğer turizm anlamında 10 milyon turist geldiğinde hem konaklama hem turizm altyapısı konusunda bu konakları da turizme kazandırırsak çok yerinde ve güzel bir iş yapmış olacağız' dedi.
'10 milyon hedefine rahatlıkla ulaşılır'Özdemir'in konuşmasının ardından Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Edirne Ekonomi Zirvesi'nin birinci oturumunu başlattı. Birinci oturumda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar, Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Edirne turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundular. Levent, birinci oturumda yaptığı konuşmasında Edirne'nin 10 milyonluk turist hedefine rahatlıkla ulaşabileceğini söyleyerek; 'Bunun için doğru rota belirlemek gerekiyor. 1 yılda benim gözlemim inanılmaz hareketlik olduğuydu. Alışveriş merkezi ve yeni oteller açılıyor. Edirne ile ilgili haberler bizi çok umutlandırıyor. Ama bu işin durması yok. O yüzden devam etmek gerekiyor ve o yüzden buradayız' sözlerine yer verdi.
Milenyum kuşağına dikkat çektiLevent, açılış konuşmasının ardından ilk sözü Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros'a verdi. Toros, konuşmasında Edirne'deki turizm gelişmelerini ve geleceğini değerlendirerek; 'Dünyada milenyum dediğimiz bir kuşak var. Şu anda nüfus yoğunluğu en yüksek kuşak, bu kuşak. Bu kuşak şu anda 30-31 yaşlarına geldi. Bizim, eğer turizm konuşacak en büyük kitle milenyum kuşağı olduğuna göre bunu konuşmamız lazım. Bu insanlar ne istiyor? Bunların 5 tane temel istekleri var. Bu kuşak, lüks oteller aramıyorlar. Yerel kültürdeki küçük butik otellere bakıyorlar. Çok büyük ve lüks otellerden pek hoşlanmıyorlar. Edirne'nin butik otel potansiyeli var ve rahatlıkla yapabilir. İkinci bir özelliği ise bu kuşak sadece tarihle de ilgilenmiyor. Bir yerleri geziyorlar ama ilgilendikleri farklı şeyler var. Örneğin; doğa ile ilgili, '˜Adventure' turizmi ile ilgileniyorlar. En fazla ise yeme-içme turizmi ile ilgileniyorlar. Burada da büyük lokantalar değil, sokak lezzetleri dediğimiz yerel lezzetleri seviyorlar. Son özellikleri ise çevreci şehirlere gitmek istiyorlar. O şehrin gerçek anlamda çevreci olduğunu hissetmek istiyorlar. Edirne'nin bunda çok büyük şansı var. Edirne dümdüz bir arazi, yeme-içme konusunda büyük bir birikimi var. Trakya Kıvırcık Kuzusu ile ilgili özel programlar bile yapılabilir. Örneğin; bu İspanya'da var. '˜En iyi kuzu burada yenir' diye çıkıyorlar. Milenyum kuşağı da buraya gidiyor. Selimiye'nin restorasyonu çok önemli ama sadece onunla 10 milyon potansiyelinin olabileceğini düşünmüyorum. Hepsini bir araya getirdiğimiz zaman 10 milyon turist potansiyeli olabilir' dedi.
'Mevduatları kredilerini karşılamıyor'Toros'un konuşmasının ardından bir konuşma da Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik yaptı. Çelik, konuşmasında Edirne'nin Denizbank için bankacılık faaliyetinde önemli bir şehir olduğunu belirterek; 'Toplam mevduat açısından şehre bakıldığından 5.2 milyar TL toplam mevduatı var ve bunların yaklaşık yüzde 75'i tasarruf mevduatından oluşuyor. Ticari mevduatın daha az olduğu bir bölge. Toplam kredisi de 6.2 milyar TL civarında. Kredilerinin bir miktarını mevduatıyla karşılayamıyor. Gelen tüketici kredileri benzer şehirlere göre daha az. Sektörel kredilere baktığımız zaman da tarımın aldığı pay yüzde 50'ler seviyesinde. Batak oranı ise yüzde 1'den daha az. 90 bin tane de emekli yaşıyor. Ortalama her evde 2 maaş var. 27 bin girişimcinin yüzde 2'si orta ölçekli işletmelerden oluşuyor' ifadelerine yer verdi.
'Ergene'nin durumu ortada'Çelik'in konuşmasının ardından bir konuşma da Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar yaptı. Munyar, konuşmasında Türkiye'de taşkınlarıyla meşhur olan Meriç'in yatağının temizlenerek daha iyi kullanılmasının Edirne'nin turizmine katkı sağlayacağını söyledi. Munyar'ın konuşmasının ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'ye Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen turist sayısının arttığını söyleyerek; 'Çünkü döviz kuru aleyhimize yükseldi. Edirne şehir olarak bundan faydalanıyor. Ama genel anlamda baktığımızda tabii ki bir fayda getirmiyor. Edirne'de sanayileşmeyi iki nedenle istemiyoruz. Çevreyi bozmayan sanayileri ayırarak söylüyorum; sanayiyi başka bir yerde ikamet ettirebilirsiniz ama toprağı geri getiremezsiniz. Ergene'nin durumu ortada. Şimdi kendi ellerimizle para kazanmak için yok ettiğimiz Ergene'yi eski haline döndürmek için kazandığımız paraları harcıyoruz. Edirne'deki sorun; destinasyon sayısını artırarak turistlerin Edirne'de daha çok zaman geçirmesini, daha çok zaman geçirdiğinde daha çok para harcamasını, daha çok para harcadığında eşine, dostuna memnuniyetini ifade ederek geniş bir popülasyona ulaşmak sağlamak. Edirne'de böyle bir zincirleme reaksiyon sağlamaya çalışıyoruz' dedi.