Tunca Ovası Susuzlukla Karşı Karşıya

Tunca Nehri'nde yaşanan kuraklık, çeltik ve ayçiçeği ekili alanlarda verim kaybına yol açtı.

TAKİP ET

Şehir genelinde etkili olan kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık tarım arazilerini de vurdu. Kışın beklenen miktarda yağışın toprağa düşmemesi, ilkbahar ve yaz aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kuraklığın baş göstermesindeki en önemli etken oldu.

Beklenen yağışın düşmemesi Meriç Nehri'nin kollarından biri olan Tunca Nehri'nde bazı bölümlerin akışının durmasına sebebiyet verdi.

Havza alanı 7 bin kilometre karenin üzerinde olan nehirde kuraklık sebebiyle adacıklar ve ot öbekler görülüyor. Köylerde ayçiçeği üreticiliği yapan çiftçiler ise nehirde yaşanan kuraklık sebebiyle ekili alanlarından istedikleri verimi alamadı. Kuraklığın etkisini ise en çok Lalapaşa ve Süloğlu'na bağlı kentin doğu kesimindeki köyler hissetti.

Türkiye'nin toplam çeltik üretiminin yüzde 41'ini yapan kentte çeltik ekili araziler ise ihtiyacı olan suyu alamadı. Valilik, Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları çeşitli çözümler üretmeye çalışsa da yaşanan kuraklık büyük kayıplara yol açabilir.

Yaklaşık 20 bin dekarlık arazide yaşanan kuraklık sebebiyle ayçiçeği ve çeltik ekili arazilerde verim kaybı bekleniyor.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ