Tunca Nehri kuraklıkla karşı karşıya

Edirne'de son günlerde yüzeyini kaplayan çöp ve yosunlarla gündeme gelen Tunca Nehri bu kez de kuraklık riski ile karşı karşıya. Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle birlikte nehrin su seviyesinin düşmesi çiftçileri endişelendiriyor.

TAKİP ET

Kente hayat veren nehirlerden Tunca, bu kez kuraklık riski ile karşı karşıya. Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve kış aylarının kurak geçmesinden dolayı kuruma noktasına gelen nehir bölgede üretim yapan çiftçileri de endişelendiriyor.

Tunca Nehri'nden yaklaşık 20 bin çeltik arazisi faydalanıyor.

Nehir suyunu kullanan çeltik üreticileri kuraklık nedeni ile endişeli şekilde yağış bekliyor. Nehrin debisinin geçen yılın aynı döneminde 4-5 metreküp/saniye iken, bu yıl yarı yarıya düşerek 2 metreküp/saniyeye kadar geriledi. Bu oran çeltik tarlalarının su ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor.

Üretici nehirden motopompla aldığı suyu tarlasına çekemiyor. Ülke çeltik ihtiyacının yaklaşık yarısının karşılandığı kentte, nehrin kuruma ihtimali tarım için büyük bir yıkıma neden olabilir.

Durumun içler acısı olduğuna belirten Çeltik üreticilerinden Mesut Çakır, “Bundan 3-4 yıl önce de aynı durumla karşılaşmıştık. O zaman hükümet yetkililerimiz Bulgar yetkililerle görüşerek bir protokol imzalayıp bizim imdadımıza yetişmişlerdi. Bir an önce aceleci davranıp yetkililerimizden Bulgar yetkilileriyle görüşüp derhal bir çözüm bulunmasını istiyoruz.'' Dedi.

Üretici Vedat İmrak ise çözümün Bulgaristan gelen suyun arttırılmasıyla olacağını dile getirdi.

İmrak, 'Türkiye'ye giren su üst köyleri idare ettiğini aktardı.

Çeltik üreticilerinden Mustafa Yücer ise 100 dekarlık arazisini sulamaya çalıştığını söyleyerek, “Yetkililerin buna bir çare bulması lazım. Bulgar hükümetiyle veya yetkilileriyle bu işin bir çaresini bulmalarını istiyoruz. Aksi halde sonumuz kötü… Kuraklık gördük ama böyle tehlikeli bir duruma gelmedik. Yıllar önce sıkıntılı bir duruma gelmiştik ama peyderpey arkadan gelen su takviyeleriyle hallolmuştu. Mahsulümüzü iyi kötü çıkarttık. Ama bu yıl daha da kötü.'' Şeklinde konuştu.

Edirne kenti için önemli su kaynaklarından olan Tunca'daki su seviyesinin yükselmesini isteyen üreticiler yetkililerin bir an önce sınır komşusu Bulgaristan ile görüşüp çözüme kavuşmasını istiyor. Dilek Şahin