Tunca nehri bataklığa döndü

Edirne'de kaynağını Bulgaristan'dan alan Tunca Nehri'nin hem havzasındaki hem de Edirne'deki yağışların azlığı ve kuraklık nedeniyle nehir dibinde bulunan çöpler gün yüzüne çıktı.

TAKİP ET

Edirne'de, son yılların en kurak yılı yaşanıyor. Kış mevsiminin kurak ve yağışsız geçmesi kentteki nehirleri de olumsuz etkiledi.

Tunca Nehrinin debisi yaz aylarındaki kuraklık ve yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle düşük seyrederken, su yatağında biriken çöpler de gün yüzüne çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda sık sık taşkınlarla gündeme gelen Tunca Nehri yeşile büründü.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla kuruma noktasına gelen Tunca Nehri'nin debisi dip seviyeyi gördü.

Yeşile bürünen nehirde çöpler gün yüzüne çıktı. Yaşanan durum nehirdeki canlıları da olumsuz etkiliyor.

DSİ nehir debi verilerine göre Tunca Nehri'nin debisi saniyede 4 metreküpe kadar düştüğü görüldü.

Edirneli vatandaşlardan Alattin Aygül, "Bu rezilliğe bir çare bulunması lazım. Suyun seviyesinin düşük olmasından dolayı yosun oluşuyor. Temizlenmesi gerek. Ayrıca bölgeye çöp konteynırı da koyulması gerekiyor. Daha önce burada oluşan çöplerin fotoğrafını çekip belediyeye atmıştım ama gelen giden olmadı. Buraya çok aile piknik yapmaya geliyor. Vatandaşlar çöpünü bırakıp gidiyor. Bu yıl yağış da çok olmadı olsa da damla damla oldu toprağı bile ıslatmadı. Tüm nehirler kurudu" dedi.

Hoş bir görüntü olmadığını belirten vatandaşlardan Cafer Güler, "Çok berbat. Misafirler gelip gidiyor. Geçen yıl da aynı şekildeydi. DSİ geçen yıl temizlik çalışması yapmıştı. Nehrin Temizlenmesini istiyoruz" dedi.

Nehrin bir an önce temizlenmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Sunan Aydemir, "Koku da çok mahvediyor. Temizlenmesini istiyoruz. Vatandaşlarımıza da sesleniyorum. Lütfen çevreyi kirletmeyelim. Cam şişedir kutu şişedir bunların atılması hiç hoş değil. Bunlar yapılmasın Edirne'miz daha güzelleşsin" dedi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN