Trakya'ya alan başkanlığı uyarısı

Trakya Platformu Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, Türkiye ve İstanbul'un gündemine gelen Boğaziçi Başkanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kaçar, ortaya çıkan yetki - yetkisizlik tartışmasının Trakya Kent Konseyleri Birliği tarafından düşünülmesi gerektiğini söylerken 'Çünkü yarın İğneada Alan Başkanlığı, Tekirdağ Liman Bölgesi Alan Başkanlığı, Çorlu - Çerkezköy Sanayi Bölgesi Alan Başkanlığı, Saros Körfezi Alan Başkanlığı gibi bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi karşısında ne yapacağımızı biliyor muyuz?' dedi.

TAKİP ET

Trakya Platformu Sözcüsü Av. Bülent Kaçar, Trakya Kent Konseyleri Birliği'nin Edirne'de düzenlenen olağan genel kurulunda Türkiye ve İstanbul'un gündemine gelen Boğaziçi Başkanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kaçar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile boğazdaki 4 ilçe belediyesine ait tüm yetkilere son veren ve boğazlarda Boğaziçi Başkanlığı ve 2 yeni kurulu söz sahibi yapan taslak düzenlemeye dikkat çekerken; düzenlemenin Trakya'ya olabilecek etkilerine dikkat çekti. Trakya Platformu'nun, Trakya'da bilimin ve hukukun önderliğinde gerçek bir kent ve çevre mücadelesi içinde çaba gösterdiğini söyleyen Kaçar; 'Gelinen noktada son 3 yıldır TKKB ile Trakya Platformu'nun yarattığı bu mücadele geleneğini birleştirmek, bu bölge açısından en büyük kazanımlardan bir tanesidir. Bu buluşmadan hepimiz son derece sevinçli ve gururluyuz. TMMOB'un bir işaret fişeği olarak yaklaşık 10 - 15 yıl önce attığı bu tohumlar, bugün yaygın kitlesel bir mücadele formu halini almıştır. Ancak geldiğimiz noktada bence çok önemli gelişmelerin öncesinde olduğumuzu düşünüyoruz' ifadelerine yer verdi.

Boğaziçi Başkanlığı düzenlemesine dikkat çeken Kaçar; 'Aslında bir gelişme şu an başladı ve dün Boğaziçi Alan Başkanlığı tartışmasıyla ilk sinyallerini bölgemize dair de vermiş durumdadır. Bu yetki devri, yetki-yetkisizlik tartışması pek de meclisteki muhalefet partileri tarafından önemsenmeyen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hukuksal ve idari sonucudur. Bunun TKKB'nin neden düşünmesi gerekiyor? Çünkü yarın İğneada Alan Başkanlığı, Tekirdağ Liman Bölgesi Alan Başkanlığı, Çorlu - Çerkezköy Sanayi Bölgesi Alan Başkanlığı, Saros Körfezi Alan Başkanlığı gibi bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi karşısında ne yapacağımızı biliyor muyuz? Yeni hükümet sisteminde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi var, Cumhurbaşkanlığı kararları var. Cumhurbaşkanlığı kararlarına karşı Danıştay'da 60 gün içerisinde davalar açılabiliyor ama Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı 120 milletvekili ya da meclisteki en büyük iki parti Anayasa Mahkemesi'ne dava açıyor. Bunlara hazırlıklı mıyız? Bunu özellikle 2 partiye soruyorum; bu konuda bir çalışmaları ya da çabaları var mı? TKKB olarak bunu siyasete sormanız gerekiyor. Boğaziçi Alan Başkanlığı ile birden bire İstanbul ve Türkiye, çıplak bir gerçeklikle karşı karşıya geldi' dedi.

'Büyükşehir olması muhtemel'

TKKB ve Trakya Platformu'nun Edirne ve Kırklareli'nin büyükşehir ilan edilmesini tartıştığını söyleyen Kaçar; 'İki ilimizin de büyükşehir olması muhtemeldir. Daha önce bu hem muhalefet, hem de iktidar cephesinde tartışıldı, hazırlıklar yapıldığı söylendi. Bazı beldeler bu konuda kendince '˜önlemler' aldı. Ama idari yapıyı da, kenti de, çevreyi de bu tür idari tasarrufları da bir bütün halinde TKKB'nin tek tek ele alması gerekiyor. Yoksa sadece bir siyasi çalışma düzeyinde ya da bir kariyer düzeyinde milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisine hazırlık düzeyinde bir kent konseyi çalışması ya da bir çevre - kent mücadelesi içerisinde olamayız. Bu bizim işimiz değil. Bu iş, kariyeristlerin, siyasi istismarcıların işidir. Bu salondaki herkes, bu konuda büyük bir namusla, bilimsel, hukuksal mücadele etti ve ediyor. Bu çabayı bilimle, akılla, hukukla taçlandırmanız, geliştirmeniz gerekiyor. Bu da uyanık olup, gelişmeleri çok önceden görüp, o sinyalleri alıp, değerlendirip hamleler yapmakla mümkündür' sözlerine yer verdi.

Kaçar'dan 2 umutlu haber

Kaçar, konuşmasında Vize ve Çerkezköy'de kurulmak istenen termik santral ve Saros Körfezi'ndeki bilirkişi incelemesi ile ilgili de açıklamalarda bulunurken; 'Bu çerçevede 2 tane olumlu gelişmeden bahsedeyim; TMMOB tarafından Kırklareli ve Tekirdağ'da açıklamaları yapılacak. Siyasi iktidarın Vize ve Çerkezköy'e kurmak istediği termik santral ile ilgili yaptığı bölge ve il plan değişikliklerindeki açtığımız davada lehimize önemli gelişmeler var. Bu konuda bölgemizde yıllardır hep birlikte yürüttüğümüz kömürlü termik santrallere karşı mücadele olumlu sonuçlar vermeye başlıyor. Detayları basın ve kamuoyu ile paylaşılacak. Diğer önemli bir gelişme ise Saros Körfezi'nde yaşadığımız keşif ve bilirkişi incelemesidir. Buradaki 10 ayrı bilirkişinin ÇED ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine sorduğu sorulardan anlıyoruz ki raporları olumsuz olacak. ÇED raporunun iptali yönünde bir rapor çıkacağına inanıyoruz. Bu konuda sizleri etkin çabalarınız ve çalışmalarınız için saygıyla selamlıyorum' dedi.