Trakya Platformu'ndan termik açıklaması

Trakya Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından '˜Mevzuattan iade/İptal' kararı verilen termik santral projesi ile ilgili açıklama yaptı. 2 yıl önce gündeme getirilen projeye karşı gerçekleştirilen çalışmaların hatırlatıldığı açıklamada, Trakya Platformu'nun bilim ve hukuk kurullarının da bölge halkına destek verdiği belirtilirken 'Ne duruşumuzda, ne kararlılığımızda bir adım geri atmadık, atmayacağız' ifadeleri kullanıldı.

TAKİP ET

Trakya Platformu, Kırklareli'nin merkez ilçesine bağlı Tekkeşeyhler ve Dokuzhöyük mevkiine Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından kurulması planlanan termik santral projesine '˜Mevzuattan iade/iptal' kararının verilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruda projenin '˜Mevzuattan iade/iptal' olduğunu açıklamasının ardından Trakya Platformu, ilk kez 2018 yılında gündeme getirilen projeye karşı gerçekleştirilen çalışmaları açıkladı.

'BİR ADIM GERİ ATMADIK, ATMAYACAĞIZ'

Trakya Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, EREN-1 2x(245 MWe/250 MWm/585 MWt) Entegre Termik Santrali'ne '˜Mevzuattan İade / İptal' denildiği belirtilirken; 'Covid-19 pandemi sürecinde yaşanan birçok olumsuzluk varken, bu haber can suyu gibi, aşı gibi geldi. Can suyu gelen bu haber, dileriz ki termik santral olarak tekrar geri gelmez. Gelirse de 2 yıl önceki kararlılıkla aynı yerdeyiz. Ne duruşumuzda, ne kararlılığımızda bir adım geri atmadık, atmayacağız' ifadelerine yer verildi.

2 YILDA YAPILANLARI HATIRLATILDI

Açıklamada, 2 yıl önce gündeme gelen projeye karşı gerçekleştirilen çalışmalar hatırlatılırken; 'Bölgede yaşayanlar olarak 27 Haziran 2018 yapılan duyuruda, 8500 yıldır yerleşik tarım yapılan bereketli topraklar üzerine Kömürlü Termik Santral duyurusu ile bölgede yaşayanlar, köylüsü, kentlisi, meslek odaları, dernekler, muhtarlar, kooperatifler, sivil toplum örgütleri, siyasetçisi, kadını erkeği, genci yaşlısı, çocuklar, bilim ve hukuk insanları bir araya gelerek varlık nedeni olan yaşam alanlarını, toprağını, suyunu, havasını savunmak ve geleceğe miras bırakmak için hızlıca bir araya geldiler. Birçok salon toplantısının yanı sıra kahvelerde, evlerde sokalarda bilgilendirmeler yapıldı. Bu süreçte özellikle Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Çalışma Grubu'ndaki gençlerimiz toplantı organizasyonlarının yanı sıra tarlalarda, evlerde, meralarda, sosyal medyada yerel ve ulusal basında sesimiz oldular' denildi.

'BİLİM VE HUKUK KURULLARIMIZ KATILDI'

Kırklareli Kent Konseyi öncülüğünde yürütülen çalışmalara Trakya Platformu'nun bilim ve hukuk kurullarının da destek verdiği söylenirken; 'Kent Konseyi öncülüğünde yürütülen bu çalışmalara Trakya Platformu'nun bilim ve hukuk kurulları, köylerdeki düğün salonlarını dolduran insanları bilimsel ve hukuksal olarak bilgilendirdiler. Sürecin her aşamasında ne yapılması gerekiyorsa hepsi yapıldı. Trakya'nın bir bütün olarak ekolojik, kentsel, doğal, çevresel, tarihsel, kültürel değerleriyle birlikte korunması ve gelecek kuşaklara ve zamanlara taşınabilmesi bizlerin yaşamsal varlık sebebi olduğundan Trakya'nın değerlerinin, varlıklarının talan edilmesine, ranta açılmasına, sağlıklı ve dengeli bir çevre ve kent yaşamının yok edilmesine, zarar görmesine karşı mücadeleyi bütünlüklü sürdürebilmek için her şart ve koşulda, yaşamı savunmaya devam edeceğiz' sözlerine yer verildi.