TRAKYA'NIN 'SARI KIZI' KANOLA EKİLİYOR

Trakya'nın 'sarı kızı' kanola ekilmeye başlandı.

TAKİP ET

Trakya'da yazın sarı gelini diye bahsedilen kanolanın ekimine başlandığını dile getiren Lalapaşa geçmiş dönem Ziraat Odası Başkanı ve AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Secaattin Uyur, 'Daha önce burada buğday hasadı yaptık. Bu yıl biraz kurak geçtiği için kille karıştırdık daha sonra üzerine goble yapıp gübresini saçtık. Bir goble daha yaptık. Şuan merdane çekip ardından da ekim yapıyoruz' dedi.

Kanolanın çok ince bir bitki olduğunu aktaran Uyur, 'Yaklaşık 1-2 milim toprak gelmesi lazım. Kuru toprağa ekip üzerine yağmur yağarsa çıkını daha rahat oluyor. Eğer derken gömerek toprak sertleşme yapıyor. Çıkarken de bazı sıkıntılar oluşuyor. Onun için çok ince ve sıvı bir ekim yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

Haziran sonu Temmuz başında hasat yapacaklarını ifade eden Uyur, 'Toprak altı 3.15 adı altında toprak altı gübresi kullandık, sonra Aralık sonunda 15 kilo sülfat, Ocak sonunda 15 kilo üre, Mart sonunda da yine 15 kilo üre ile gübreleme isini bitirmiş olacağız. Bunun yanında üçlü karışım olan böcek ilacı, pas boğaz ve bor diye tabir edilen yaprak gübresinden ilaçlama yapacağız.' şeklinde açıklamada bulundu.

'Herkese bol bereketli bir sezon diliyoruz'

Kanolanın çok nazlı bir bitki olduğunu söyleyen Kanola üreticisi Ahmet Toros, 'Bunun için çok fazla derine gitmemeye çalışıyoruz. Aletlerle gramaj ayarını falan yapıyoruz. Dönümüne 400 gram gelecek şekilde daire yaparak ekiyoruz. Herkese bol bereketli bir sezon diliyoruz. Tüm çiftçilerimize Allah kolaylık versin diliyorum' dedi.

Kumru Öngün