Trakya Kariyer Fuarı öğrencilerle firma yetkililerini buluşturdu
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliğinde organize edilen 'Trakya Kariyer Fuarı' başladı.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi paydaşlığında gerçekleştirilen kariyer fuarının açılış programında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Trakya Üniversitesi Rektör yardımcısı, Şef Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer yönetimindeki senfoni orkestrası konseri ve tanıtım filminin izlenerek ardından konuşmalara geçildi.
Sadece kariyer fuarı organizasyonu yapmadıklarını belirten Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Salim Atay, "İnsan Kaynakları Ofisi Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulduğunda önümüzde çözmemiz gereken pek çok sorun vardı. Ama güzel olan Türkiye sıradan bir ülke değil, imkânları çok, altyapısı güçlü bir ülkeydi. Buna bağlı olarak da sorunlara akılcı çözümler getirebilir sürdürülebilir sistemler kurabilirsek bunları çözebileceğimizi biliyorduk. İçinde bulunduğumuz organizasyon bizim erken dönem kariyer rehberliği ya da farkındalığı oluşturmaya yönelik geliştirdiğimiz enstrümanlardan araçlardan sadece birisidir. İlk göreve geldiğimizde Türkiye'de kariyer merkezi olmayan üniversite kalmaması için elimizden gelen desteği verdik.” Dedi.
Türkiye'deki 207 üniversitede kariyer merkezi olduğunu söyleyen Atay, "Bu merkezlere öğrencilerin kaydoldukları, uluslararası ölçekte çalışan 'Yetenek Kapısı' platformu sunuldu. Yetenek Kapısı, 5 yılda dünyanın en büyük ve en etkili ikinci platformu haline geldi. 100'ün üzerinde ülkeden 2 bin 500'den fazla üniversiteden öğrenciler gelip bu sisteme kaydolmuş." Şeklinde konuştu.
Altay, yetenek kapısı platformunun öğrencilere iş, staj gibi imkânlar sağladığını ve öğrencileri firmalarla buluşturduğunu belirtti.
Ülkenin dört bir tarafında organizasyonu yaptıklarını dile getiren Altay, “2019 yılında ilk defa bölgesel kariyer fuarlarına başladık. Bu Türkiye'nin 11 ayrı bölgesinde 130 üniversitenin paydaşlığında yürüyen bir organizasyondur. Ülkenin dört bir tarafında bu organizasyonu yapıyoruz. 2020 yılında başladığımız 'Ulusal Staj Programı' var. Trakya Üniversitesi'nden örnek vereyim, 2020 yılında 140 civarında öğrenci başvurmuş bu programa, bu yıl yani dördüncü yılında başvuran öğrenci sayısı 3 bin 500. İlk yıl 20-30 civarında öğrenci staj yapmış, bu yıl rakam binleri geçiyor. Türkiye'nin tüm üniversitelerinde 2020 yılında 15 bin başvuruyla başvurduğumuz bu programda 2023'te aldığımız başvuru sayısı 407 bin. 300 binin üstünde teklif gitmiş, 175 bin öğrenci de henüz talebelik döneminde gidip yüzde 90'dan fazlası kamuda olmak üzere stajını tamamlamış.” İfadelerine yer verdi.
169 bin gencin işe girmesine aracılık ettiğini aktaran Altay, şunları kaydetti:
“Bu yaptığımız işin sonucunda gerçekten 20 - 24 yaş grubu dediğimiz, üniversiteli kesimin içinde bulunduğu grupta istihdamda çok ciddi bir katkımızın olduğunu bilimsel, ekonometrik yöntemlerle ulaşmış olduk. Bunların tamamını düşündüğümüzde 169 bin gencin işe girmesine aracılık ettiğimiz verisine ulaşabildik. Bu bizim için iftihar edilebilecek bir şey çünkü zaten ülkemiz bu coğrafyadaki en çok üretme kapasitesine sahip bir ülkedir. Gençlerimiz idealist, çalışkan. O zaman geriye arzla talebi buluşturmak kalıyordu. Bu ve benzeri organizasyonlar da aslında her iki tarafın bir araya geldiği organizasyonlar. Bu yıl, TÜİK'in verilerinden de görebilirsiniz, son 5 yıla göre 20-24 yaş arası üniversiteli gençlerin işsizliğinde 10 puanlık bir düşüş oldu, ya da bir başka deyişle istihdama katılımlarında artış oldu. Bizim de İnsan Kaynakları Ofisi aracılığıyla üniversitelerimizin katıldığı, bu ve bunun gibi organizasyonların etkisini hesapladığımızda, 169 bin üniversiteli gencimizin fazladan istihdamına katkı vermiş olmanın haklı gururunu taşıyoruz.”
Edirne Valisi Yunus Sezer ise Edirne olarak bu etkinlikten dolayı memnun olduklarını aktardı.
Organizasyonun öğrencilerle firmaları buluşturduğunun altını çizen Vali Sezer, "Ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir organizasyon. Edirne olarak bu etkinlikten dolayı son derece memnunuz. Hepimiz üniversite sıralarından geçtik, o sıralardayken özellikle 3 ve 4'üncü sınıflara gelince kara kara düşünmeye başlıyoruz; 'Acaba üniversite bitince ne yapacağız?', bütün öğrencilerin bence ortak problemi. Bir problem de şu; ülkemiz son yıllarda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi. Özellikle savunma sanayisi ve birçok alanda kendini sürekli geliştiriyor, çok büyük organizasyonlara imza atıyor, çok büyük firmalarımız son dönemde kendilerini dünya çapında tanıtma fırsatı buldular. Bu firmalarımızın da ortak bir sorunu var; onlar da üniversitelerden mezun olan öğrencilerimizle buluşma imkanına sahip değillerdi. Bu organizasyon, bu iki ihtiyacı bir araya getirdi. Hem öğrencilerimiz hem firmalarımız bu işte mutlu olacaklar. Burada katkısı olan herkese ilimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.” Şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da üniversitelerle olan güzel işbirliği sonucu etkinliği organize ettiklerini belirtti.
Bütün çalışanlarıyla beraber organizasyona sahip çıktıklarını söyleyen Tabakoğlu, “1361'de fethedilen bu topraklar 56 eğitim kurumuna ev sahipliği yapmış. Peykler Medresesi Fatih Sultan Mehmet'i yetiştirmiş. Trakya Üniversitesi de bu kültürden aldığı güçle 1982'de adını alarak eğitim hayatına başlamıştır. Fuarımız 5 ilimizden 5 üniversite ve valilerimizin katkılarıyla gerçekleştiriliyor. Etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
Konuşmaların ardından fuara destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket verildi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol üyeleri stantları gezerek bilgi aldı. Ebru Yıldız Günenç