Trakya enerjinin merkezi haline gelecek

Türkiye yaptığı yatırımlar ve antlaşmalarla enerji üssü olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Trakya, enerji üssü haline gelmeye başladı.

TAKİP ET

Türkiye'nin Gaz Ticaret Merkezi olma hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu doğal gaz iletim altyapısının ana omurgası Trakya'da oluşuyor. Trakya enerjinin merkezi haline gelirken, Türkiye ise Avrupa'nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olma yolunda ilerliyor. Türkiye, dünya doğalgaz ve petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip bir bölgeye komşu olmanın avantajını yaşıyor. Bu avantaj, dünya enerji pazarında merkez ülke olma şansına da katkı sağlıyor.

Türkiye,yapılan antlaşmalar, yeni alt yapı yatırımları ve oluşan enerji koridorlarıyla enerji alt yapısı için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin gaz merkezi olma yolundaki çalışmaları neredeyse tamamlandı.

Hali hazırda ikisi karada, üçü denizde olmak üzere 5 LNG tesisi bulunan Türkiye, Doğu Avrupa'da rakipsiz konumda yer alıyor. Bölgesinde önemli bir oyun kurucu ve enerji arz güvenliğinde ilk akla gelen ülke olan Türkiye, güçlü altyapısı ile dikkat çekiyor.

15 farklı noktadan doğalgaz girişi sağlayan alt yapı, hem doğudan batıya hem de batıdan doğuya gazı gönderebilecek şekilde oluşturuldu.

Türkiye, 7 doğalgaz boru hattı, 5 LNG tesisi, 15 doğalgaz giriş noktası ve diğer avantajlarıyla dünyanın önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri haline geliyor.

TANAP ve TürkAkım gibi küresel öneme sahip 2 boru hattı Türkiye'den geçiyor. TANAP'la günlük 17 milyon 300 bin metreküp gaz girişi sağlanıyor. Türk Akım'la günlük 47 milyon metreküp Rus doğal gazı ithal ediliyor. Mavi Akım hattından günde 47 milyon 300 bin metreküp gaz taşınabiliyor. İran hattından da 28 milyon 500 bin metreküp gaz iletiliyor.

Türkiye, Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamada önemli rol üstleniyor. Türkiye'nin, yaptığı alt yapı yatırımlarıyla enerjinin geçiş merkezi olmanın yanı sıra, ayını zamanda ticaret merkezi olması da bekleniyor.

Silivri Depolama Tesisi, 4 milyar 600 milyon metreküplük kapasiteye sahip. BOTAŞ'ın Saros Körfezi'ndeki yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesine günde 28 milyon metreküp doğal gaz girişi,Marmara LNG terminalinde ise günlük 37 milyon metreküplük giriş yapılıyor. Dilek Şahin