Tıp Fakültesi öğrencileri kadavra ihtiyacını yapay maketlerle karşılamak istiyor

Tıp Fakültesi öğrencileri Kadavra ihtiyacını yapay maketlerle karşılamayı hedefliyor.

TAKİP ET

Kadavra özellikle Tıp Fakültesi öğrencilerinin pratik olarak anatomi eğitimde önemli bir rol oynuyor.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve bağışçıların az olması nedeniyle kadavra sayıları yetersiz kalıyor.

Edirne'de Tıp Fakültesi öğrencileri kadavra ihtiyacını karşılamak için yapay insan maketleri üretmek için proje geliştirdi.

Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Yılmaz'ın yönettiği proje amacının sadece yurtdışından alınabilen kadavrayı daha uygun maliyetlerle öğrencilere ulaşılabilir kılmak.

Yılmaz, teknoloji yardımıyla yapay bir şekilde insan maketleri üretebildiklerini iletti.

Projenin detaylarını paylaşan Yılmaz, “Tabi ki yaptığımız maketler, gerçek bir kadavranın yerini tutamaz. Ama günümüz şartlarında kadavraya ulaşmak zor. Hem çok maliyetli hem de bağışçı az. Biz bu ihtiyacı yapay maketlerle karşılayacağız. Ürettiğimiz maketleri Türkiye'deki diğer Tıp Fakültelerine uygun fiyattan ulaştıracağız. Öğrencilerin anatomiyi daha iyi anlaması için çalışıyoruz.” Dedi.

Yılmaz, öğrencilerin projede gönüllü olarak yer aldığını belirtti.

Daha fazla gönüllüye ulaştıklarında üretimi artıracaklarını anlatan Yılmaz, projenin ilerleyen dönemde öğrencilere de gelir kapısı olacağını aktardı.

Gönüllü olarak bu işi yaptığını da açıklayan Kamile Kökver ise projenin kendileri için çok önemli olduğuna değindi.

Gelişimleri için yapay maketlere çok ihtiyaçlarını olduğunu vurgulayan Kökver, “Ben biyoloji bölümü mezunuyum, burada ise yüksek lisans yapıyorum. Müsait olduğum her vakit atölyeye gelip boyama işlerini ve kalıp işlerini hallediyorum. Yanımız da ise benim gibi farklı bir gönüllü öğrencimiz Güneş Yılmaz'da bulunuyor ondan da çok şey öğrendim boya ve kalıp konusunda.” Şeklinde konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ