Tekstil fabrikası enerjisini güneş panellerinden elde ediyor

Edirne'de tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrika, kullandığı enerji ihtiyacını güneş panellerinden karşılıyor.

TAKİP ET

Enerji ihtiyacının yüzde 70'ini güneş panellerinden karşılayan tekstil fabrikası yılsonunda ikinci santrali de devreye alıp, güneşten tüm enerjiyi karşılamaya hazırlanıyor.

Yeşil enerji kaynakları giderek yaygınlaşıyor. Güneş enerjisinin kullanılması karbon emisyonlarını azaltıyor. Güneş enerjisi kurulumunun çalıştırılması, geleneksel enerji kaynaklarına göre daha az sera gazı emisyonuna neden oluyor.

Güneş ışınları on binlerce metrekarelik arazide binlerce panelle enerjiye dönüşüyor.

Tekstil fabrikası arazisine kurduğu güneş enerji panelleri ile binlerce kilogramlık karbon salınımını önlüyor.

Santralin kurulumu ile fabrikanın elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 70'i karşılanıyor. Çevre dostu enerji kaynağına yapılan yatırımlarla doğal kaynaklar korunuyor ve çevresel sürdürülebilirliği destekliyor.

Santral her yıl 5 bin 600 adet ağacın kesilmesinin önüne geçerek milyonlarca lira tasarruf ediyor. İşletme yılsonunda ikinci santrali devreye alacak. Santral ile yıllık 912 bin kilogramdan fazla karbon salınımının önüne geçiliyor.

Fabrikaya ait yaklaşık 20 bin metrekarelik alana kurulu güneş enerji santralinde yıllık 1milyon 600 bin kilovatsaatten fazla bir üretim yapılıyor. Proje bu üretimiyle yıllık 912 bin kilogramdan fazla CO2 salınımının önüne geçiyor. Fabrika güneş enerjisi panelleri ile yılda milyonlarca lira tasarruf ediyor.

Projeye 2012 yılında başladıklarını ve 2018'de hayata geçirdiklerini söyleyen Fabrika Müdürü Hasan Hazneci, “Ne kadarlık bir alana yaklaşık on sekiz dönümlük (18 bin metrekare) bir alana kurulu bir tesis. Dört bin iki yüz yirmi dört tane (4224) panelden oluşuyor. Altı ay gibi bir sürede tamamladık buranın inşasını. Ve dediğim gibi beş - altı yıllık bir süreçte de devam ediyoruz. İkinci bir yatırım planlıyoruz ki bununla beraber de bütün tüketim ve gelecekte olabilecek olan muhtemel yatırım ihtiyaçlarımızda da tüm enerjimizi oradan karşılayabilmek adına.” Dedi.

Hazneci, yaklaşık beş yıldır enerji ihtiyaçlarının yüzde 70'lik kısmını panellerden karşıladıklarını belirtti.

Projenin gelecek için ayrı bir anlam taşıdığını aktaran Hazneci, “Bu süreçte bütün fizibiliteleri yaptıktan sonra güneş enerjisi ya da rüzgâr enerjisi edilebilir kaynaklardan hangisi alternatif olur diye en sonunda güneş enerji santrali yatırım noktasında karar kıldık. Bununla ilgili çok güzel dönüşler aldık tabii. Özellikle biz şu anda tamamen dünya üzerindeki üst düzey markalara takım elbise üretimi yapıyoruz. Bu markalar nezdinde de bu tip çevreci yatırım her zaman son derece teşvik edilen ve alkış tutulan noktalar.” İfadelerini kullandı.

Hazneci, projeyi sosyal sorumluluk olarak gördüklerini ve müşterilerin her zaman yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanılmasını istediğine değindi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar