TED EDİRNE KOLEJİ KÜREK KULÜBÜ BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİ

TED Edirne Koleji öncülüğünde Meriç Nehri'nde 1. Edirne Kürek Festivali gerçekleştirildi. Kürek Sporunun Türkiye'de tanıtılması amacıyla düzenlenen Kürek Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Koronavirüs salgını nedeniyle uzun zamandır festival gerçekleştirilemeyen Edirne'de, kürek festivali unutulmazlar arasına girdi.

TAKİP ET

Kentin ve bölgenin ilk kürek takımını kuran TED Edirne Koleji, 1. Edirne Kürek Festivali'ni gerçekleştirdi. 12 kürek kulübü ve yaklaşık 200 sporcunun katılım sağladığı festivalde, şenlik havası yaşandı. Yüzlerce vatandaşta kürek festivaline katılarak bu coşkuya ortak oldu.

Protokol konuşmaları ile başlayan festival, kürek kulüpleri takımlarının suya inmesi ile devam etti. Meriç Nehri'nde onlarca teknenin bulunması ise, ilgiyle izlendi. Festivalde, çeşitli yarışmalar da yer aldı.

Vali Canalp ve Başkan Gürkan'da kürek çekti

Edirne Valisi Ekrem Canalp ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'da ilki gerçekleştirilen kürek festivalinde renkli görüntülere sahne oldu. Vali Canalp ve Başkan Gürkan'da teknelere binerek kürek çekti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı festivalde bu durum alkışlarla izlendi.

Festivalde ürünler stantlarda görücüye çıktı

El sanatları, Yöresel Ürünler, takı, çanta, ayakkabı, cam ve ahşap ürünler, zücaciye, mutfak gereçleri, antika ve yeni yıl süsleri başta olmak üzere kişiye özel binlerce ürün stantlarda görücüye çıktı.

'Kürek Festivali kent turizmine çok büyük katkı sağlayacak'

Edirne'de ilki gerçekleştirilen Kürek Festivali'nin oldukça heyecanlı geçtiğini dile getiren Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, festivali gerçekleştiren TED Edirne Koleji ailesine teşekkürlerini sundu.

Meriç Nehri'ndeki su akışının yeni bir projeyle şekillendirileceğini ifade eden İşseven, 'Burada mükemmel bir ortam var. Bizim düşündüğümüz olimpik parkurun hemen hemen hazırlanmış hali gibi. Burada bir tek sorun suyun akışı yeni bir proje ile şekillendirilecek. Bu da yapılırsa burası gelecekte dünya yarışlarının rahatlıkla yapılabilme imkânına sahip olacaktır. Bu da Edirne'ye turizmin gelişmesi açısından da çok büyük katkı sağlayacaktır. Burada yapılacak olan uluslararası yarışlar Avrupa şampiyonası, dünya şampiyonası gibi olimpiyatlarla kent turizminin gelişmesi sağlanabilir.' Şeklinde konuştu.

'Avrupa ve Dünya Şampiyonaları için çalışmalara başlandı'

Bulgaristan'da da Avrupa ve Dünya Şampiyonalarının yapıldığını ifade eden İşseven, 'Bu vesileyle neden Edirne'de de yapılmasın. Bu ölçülere bakıldığı zaman her şey uygun. Etrafında yapılacak düzenlemelerle hemen kazandırılacak bir şeydir. Valimiz ve belediye başkanımızın bu konudaki görüşlerini aldım. Onlar da şimdiden çalışmalara başlanması için gayret göstermeye başlamışlar' dedi.

'Edirne dünyanın en güzel parkuru olacak'

Edirne'nin dünyanın engüzel, panoramik ve tarihi parkuru olacağına inancının tam olduğunu söyleyen İşseven, 'Burası şuanda düşündüğümüz Avrupa'nın sayılı parkurlarından birisi olacaktır. Burada yapılacak parkurun olimpik standartlara uygun olması ve bu standartlarda yapıldıktan sonra bizim federasyon olarak her yarışı alıp getirme şansımız ileriki tarihlerde kente kazanç sağlayacaktır. O kazancı ikiye ayırıyoruz. Buradaki gençlerimiz için sporun yanında aynı zamanda bir yatırım oluyor. Gençlik ve spor bakanımızın bundan evvel yapmış olduğu bir çalışma gerçekleşti. Burada spor yapacak bir kürekçinin ilerde okul açısından da bir sıkıntısı olmayacak. Bu yaklaşık yüzde 100 bir bursla okuma şansını elde ediyorlar. Alınmış olan bu çalışma sonunda kanunlaştı ve sporcularımız için böyle bir imkân yaratıldı.' Şeklinde konuştu.

'Kürek Festivalini gelecek yıllarda daha kapsamlı hale getireceğiz'

Koronavirüs salgını nedeniyle Edirne'deki tüm festivalleri ertelemek zorunda kaldıklarını aktaran Edirne Valisi Ekrem Canalp, ile salgındaki rahatlama koşullarının ardından Edirne Kürek Festivalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kürek Festivali'nin Edirne'de büyük coşku ve heyecanla kutlandığını ifade eden Vali Canalp, 'Bu etkinliğe Türk Eğitim Derneği Edirne Şubesi öncülük etti ve organizasyonun tüm yükünü karşıladılar. Kendilerine buradan teşekkür ediyorum. Edirne'de bu çaplı bir organizasyon başlangıç oldu. İnşallah yaptığımız bu başlangıcı önümüzdeki yıllarda çok daha kapsamlı hale getireceğiz. Çünkü bu nehrin üzerinde buradan yaklaşık 1 kilometre aşağıdaki bölümde Türkiye ve Dünyadaki en büyük 180 metrelik lastik savaklı barajı yapacağız. Bu barajı yaptıktan sonra nehir suyu 2 metre 80 santimetre yükselerek stabil bir alan ortaya çıkacak. Dolayısıyla da bu şekildeki hem kürek yarışları için hem de sporcuların eğitim yapacakları mükemmel bir ortam haline gelecek. Etrafta yapacağımız alan düzenlemesi ile kürek kulüplerine sunacağımız imkânlarla orası Türkiye'deki en esaslı yer haline gelecek.' İfadelerini kullandı.

'Üç Nehir 1 Şehir Projesi Kürek Sporunda Edirne'yi Türkiye'nin merkezi haline getirecek'

Edirne'nin üç nehrin içinden geçtiği, nehirler içerisinde harika bir kombinasyona sahip bir il olduğunu belirten Vali Canalp, 'Üç Nehir 1 şehir projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeyi hep birlikte hayata geçireceğiz. Projenin ruhsat ve izin alma kısmında sonuna geldik. Haziran aylarının sonlarına doğru bu projenin temelini de hep birlikte atacağız. Bu proje Edirnelileri nehirle tekrardan iç içe getirmeyi öngörüyor. Burada kürek sporu için mükemmel bir ortam ortaya çıkacak. Çünkü parkur olarak da Türkiye'de eşi bulunmayan 2 kilometre uzunluğunda kesintisiz ve düz bir parkura erişme imkânımız olacak. Koruma altına alınmış olan bu alanın içinde tüm kulüplere ayıracağımız belli imkânları da onların emrine sunmuş olacağız. Bu durum yağlı güreşte olduğu gibi kürek sporunda da Edirne'yi Türkiye'nin merkezi haline getirecek.' Diye konuştu.

'İlkini gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda TED Koleji çok büyük bir çaba gösterdi'

Edirne'yi sadece Kırkpınar'da değil, kürek sporunda da Türkiye'nin en önde gelen ili haline getireceklerini söyleyen Vali Canalp, 'İlkini gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonda TED Koleji çok büyük bir çaba gösterdi. İstekle, coşkuyla ve hevesle çalıştılar ve kentte bir ilki gerçekleştirdiler. Edirne'ye önderlik ettikleri için Kolej kurucusu Nesim İba başta olmak üzere hepsine teşekkür ederim. Nesim bey bu projeyi başından beri çok iyi sahiplendi ve bu güne kadar getirdi.' Dedi.

'Edirne geleneksel festivallerin en önemli şehri'

Belediye olarak süreci en başından beri takip ettiklerini söyleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Edirne'de ilk kez kurulmuş olan TED Edirne kulübü ile bir protokol yaptık. Onlara nehir kenarında ki bir yerimizi tahsis ettik. Federasyon başkanımızla görüşeceğiz. Federasyonun bir kayıkhane yapmasını temenni ediyoruz ki, Edirne'de kalıcı hale gelsin bu festival gelenekselleşsin. Edirne geleneksel festivallerin en önemli şehri.' Diye açıklamada bulundu.

'Festivalin mutlaka kalıcı olmasını sağlayacağız'

9-10-11 Temmuz'da 660. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni düzenleyeceklerini ve Kürk Festivaliyle birleştirmek istediklerine değinen Gürkan, 'Bunu gerçekten arzu ediyor ve istiyoruz. Arkamızda Meriç Nehri Türkiye-Yunanistan sınırı, bu bölge hariç. Olağanüstü bir doğa ve doğal parkur var. Bu festivalin mutlaka kalıcı olmasını sağlayacağız, bunda kararlıyız. Bizde bu tün desteği vermeye hazırız. Bu spor dalının uluslar arası hale gelmesi için çok uygun bir parkur,hem Türkiye'nin batıya açılan sınır kapısı. Bütün kürek severleri Edirne'ye bekliyoruz.' Dedi.

'Meriç Nehri doğal bir parkur'

Meriç Nehri'nin doğal bir parkur olduğunu dile getiren TED Edirne Koleji Kurucusu ve TED Edirne Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, 'Doğal olmayan parkurları yapmanın maliyeti 50 milyon dolar civarında. Bunun için burada hiçbir şeye gerek yok. Bütün şartlar oluşmuş durumda. 252 metre genişliği olan, 2 bin 200 metre dümdüz bir alanı olan bir parkur. Festivalimizin ilkini gerçekleştirdik.' İfadelerini kullandı.

'Her yıl Haziran ayının ilk haftasında festivali yapmak ve yaptırmak için öncülüğe devam edeceğiz'

Hedeflerinin, festivalin geleceğe aktarılması olduğunu belirten İba, 'Her yıl Haziran ayının ilk haftasında festivali yapmak ve yaptırmak için öncülüğe devam edeceğiz. Desteklerimizi vermeye devam edeceğiz. Edirne halkına, bu spor camiasına, bu dalda spor yapan bütün arkadaşlarımıza hayırlı olsun diyorum. Bunu bize bahşeden rabbime şükürler olsun. Çok gururlu ve mutluyum. Buraya teveccüh edip gelen gençlerimize, sporcularımıza, Edirne halkına, öğrencilerimize, velilerimize çok teşekkür ediyorum.' Dedi.

'Kürek sporu nadide spor dallarından biri'

Kürek sporunun dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen TED Edirne Koleji Lisesi Müdürü Kaan Sezgin, bu sporun doğa ve insan bedenini buluşturan nadide spor dallarından biri olduğuna dikkat çekti.

Meriç Nehri'nin kürek sporu için doğal bir öz kaynak olma özelliğine sahip olduğunu belirten Sezgin, 'Tarihi Meriç Köprüsü ve Müezzinoğlu Köprüsü arasında mesafemiz yaklaşık 2 bin 300 metre eni de 235 metre uzunluğuna sahiptir. Bütün bu söylediğim rakamlar bu sporun hem ulusal hem de uluslararası turnuvalar yarışmalar ve şampiyonalara ev sahipliği yapabilme özelliğine sahip olma fırsatı vermektedir. Bu şehrimiz için muazzam bir şanstır. Biz bugün burada Edirne'de gençlerimizle, çocuklarımızla bizimde bu sporu yapabileceğimizin ilk kanıtını sizlere göstereceğiz.' Dedi.

'Heyecanımız, arzumuz ilk günden bu yana süre gelmektedir'

Edirne'de yeni yapılacak proje ile Meriç Nehri'nin suyunun durağan bir hale geleceğini ifade eden Sezgin, 'Suyun debisi yükselerek Meriç Nehri üzerinde yer alan kum adacıkları ortadan kalkacak. Kürek sporu için muazzam bir hale dönüşmüş olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un Edirne ziyaretleri sırasında Edirne Meriç Nehri'nin bütün çehresi değiştirilerek sosyal alanlar, tesisler ve büyük bir rekreasyon çalışması ile Türkiye'nin en güzel nehir projelerinden birisine Edirne halkı sahip olacaktır. Eminim ki bu düzenlemeler Türkiye Kürek Federasyonu'nun da ilk günden bu yana bize olan desteğini daha da arttıracak, ve burada ilk etap ulusal şampiyonalara daha sonrasında ulusal organizasyonlara ev sahipliği yapma şansını da biz Edirnelilere verecektir. Bu heyecanımız, arzumuz ilk günden bu yana süre gelmektedir.' Şeklinde konuştu.

'Edirne şehri kürek sporunun merkezi olarak anılmalı'

TED Edirne Kürek Kulübü'nün en kısa zamanda uluslararası bir kayıkhane tesisi ile Türkiye'de kürek sporuna gönül vermiş bütün gençlere ev sahipliği yapacağını dile getiren Sezgin, 'Edirne Belediyemizin ilk günden bu yana, Türkiye'nin ilk resmi lise mkürek kulübü olan TED Edirne Koleji Kürek Kulübüne olan katkıları için de Edirne Belediye Başkanımıza da teşekkürlerimizi borç biliriz. Ortaokul, lise, üniversite düzeyindeki bütün öğrenciler bu sporun yayılmasına öncülük edecektir. En büyük amaçlarımızdan birisi de 1. Edirne Kürek Festivali'nin devamlılığını Edirne halkına her yılın Haziran ayının ilk haftasında organizasyonu devamlı hale getirmek, geleneksel bir Edirne sporu festivali geleneğine dönüştürmektir. Organizasyon Edirne'nin bütün paydaşlarının her anlamda maddi, manevi destek vereceği bir organizasyon haline dönüştürülmeli ve köklerini salıp yıllarca süre gelmesini sağlamak en büyük amaçlarımızdandır. Edirne şehri kürek sporunun merkezi olarak anılmalı ve Edirne insanı bu sporu kendi şehrinin sporu olarak sahiplenmelidir. Nasıl Erzurum, Bursa şehirleri bir kayak sporu merkezi olarak anılıyorsa Edirne şehrinin de bir kürek sporu merkezi olarak anılması ve bilinmesi en büyük hedefimizdir. İlimizin milletvekillerinin de bu konudaki destekleri şehrimiz adına çok önemli olacaktır. Bugün kürek sporunun şehrimize, Meriç Nehrimize ne kadar yakıştığını kanıtlama zamanıdır. Burada bütün kulüplerimize, uzun mesafelerden gelip heyecanımıza ortak olan tüm sporcularımıza teşekkür ediyorum.' Dedi.