Tatilde çocukların uyku bozukluğu sağlıksız beslenmeyi beraberinde getiriyor

Okulların tatile girmesi ile birlikte çocukların uyku düzenlerinin bozulmasının sağlıksız beslenmeyi de beraberinde getirdiğini belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, güne geç başlamak ve geç kahvaltı yapmak genel öğün düzenini ve metabolizmayı bozarak, vücudun enerjiyi yeterli ve sağlıklı kullanamamasına neden olduğunu tatil bile olsa çocukların 23:00-04:00 saatleri arasında uykuda olmaları gerektiğini söyledi.

TAKİP ET

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, okulların tatil edilmesiyle çocuklarda tatilde özgürlüklerinin tadını çıkartırken ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çekti.
Tatili fırsat bilen çocuklar uyku düzenlerinde kendilerini özgür hissediyor. Ancak uyku bozukluğu sağlıksız beslenmeyi de beraberinde getiriyor.
TATİLDEKİ ÇOCUKLARA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, tatilde çocukların sağlıklı beslenmeleri için tavsiyelerde bulundu.
Başkurt, “Okulların tatil olmasıyla gelen özgürlük çocukların daha geç yatıp, geç kalkması demek genellikle. Dolayısıyla bozulan uyku düzeni beraberinde bozuk ve sağlıksız bir beslenme düzenini de getirmekte. Gece geç saatlere kadar ekran başında, öğlene kadar da uykuda geçen vakit çocuklarda öğrenme becerisinin düşmesine, gün içinde kendini bitkin hissetmesine ve büyüme-gelişmenin yavaşlamasına neden olmaktadır. Gece uyku düzeninin bozulması, beraberinde kahvaltı saatlerini de aksatmaktadır. Güne geç başlamak ve geç kahvaltı yapmak; genel öğün düzenini ve metabolizmayı bozarak, vücudun enerjiyi yeterli ve sağlıklı kullanamamasına neden olur. Tatil bile olsa çocuklarınızın 23:00-04:00 saatleri arasında uykuda olduklarından emin olmalısınız.” İfadelerine yer verdi.
Yaz aylarında sanılanın aksine kilo riski artıyor!
Çocukların gazlı ve şekerli içecekler yerine yaz meyvelerini tüketmesinin sağlık problemlerinden uzak kalmaları için önemli olduğunu aktaran Başkurt şunları kaydetti; “Sıcak havalarda çocukların ellerinden düşmeyen şekerli soğuk çaylar, meyveli gazozlar, hazır meyve suları küçük bedenler için büyük kalori kaynaklarıdır. Sadece 1 bardakları, 10 küp şeker değerinde şeker içerir! Çocuğunuzun bu içeceklerden günde 2 bardak içmesi ise, fazladan 200-250 kalori alımına neden olur. Bunun yanında evde daha fazla vakit geçirme ile gelen oyalanma yiyecekleri olan cips, dondurma, çikolata, gofret gibi atıştırmalıklar sağlıklı besinlere olan iştahı düşürüp geçiştirme öğünler oluşturur. Bunun yerine su içeriği yüksek, C vitamininden zengin, antioksidan kaynağı olan kiraz, çilek, erik, kavun, karpuz gibi yaz meyvelerinden öğünler hazırlamakta bir seçenek. Bu meyveleri, yoğurt, süt, kefir gibi protein kaynakları ile smoothieler, meyveli yoğurtlar, dondurmalar hazırlayarak çocukların ilgisini çekmek mümkün. Meyvenin suyunu kullanarak tatlandırdığınız limonata ile evde hazırlayacağınız köfte ile hamburger menüsü satan zincir restoranlara rakip olabilirsiniz sevgili anneler. Mercimek köftesi, fırında pişmiş patates, makarna salatası gibi çocukların hayır diyemediği yemeklerin yanına daha az tercih edilen sebze yemeklerini ekleyerek sebzelerin cazibelerini arttırabilirsiniz.”

KUMRU ÖNGÜN