Taşkınlara Robotlu Müdahale

Edirne Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bulgaristan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün ortaklığında, Avrupa Birliği destekli 'Sel Durumunda Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği Projesi' hayata geçirildi

TAKİP ET
Edirne Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kentte yaşanan sel ve taşkınlara su altı arama robotu ve drone ile müdahale edecek.
Edirne Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Bulgaristan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün ortaklığında, Avrupa Birliği destekli 'Sel Durumunda Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği Projesi' hayata geçirildi.
Projeyle ilgili olarak müdürlük konferans salonunda tanıtım toplantısı düzenlendi. 2 yıl boyunca uygulanacak projenin toplam bütçesi 589 bin avro olurken, bütçenin 328 bin 500 avrosunu Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 260 bin 500 avrosunu ise Bulgaristan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kullanacak.
Projeyle, Edirne ve Haskovo'da meydana gelen sel baskınlarının etkilerinin azaltılması ile Türk ve Bulgar yetkililerinin, muhtemel sel baskınlarında işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Edirne Afet ve Acil Durum Müdürü Kemal Şen, projenin kazanımlarıyla bölgedeki sel baskınlarına etkili müdahale edeceklerini söyledi.
Kapsamlı bir projenin uygulamaya geçtiğini belirten Şen, 'İnşallah projemiz sona erdiğinde ilimiz Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, taşkınlara çok daha etkin edebilecek. Projenin getirdiği faydalarla daha etkili ve daha çabuk müdahale anlamında güç kazanacak. Proje kapsamında yeni alınacak araçlarla birlikte iki ülkenin katılımıyla bir tatbikatta yapılacak. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.' dedi.
Edirne Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Altındal da proje ve müdürlüğe kazandırılacak yeni ekipmanlar hakkında bilgi verdi.
Acil durumlarda kullanılacak teknolojik ekipmanları müdürlük bünyesine ekleyeceklerini ifade eden Altındal, şunları kaydetti:
'Müdürlüğümüzde acil durumlara müdahale edebilecek araçlarımız var. Ancak sel durumlarında müdahale için bir eksiğimiz vardı. Mevcut araçlarımızın arkasına römork takarak botları taşıyorduk. Bu anlamda toplanmamız, olay yerine gitmemiz ve müdahale etmemiz uzun zaman alıyordu. Bunun yanında, araçlar suda hareket edemiyordu. Proje kapsamında, suda gidebilecek yüksek bir kurtarma ve müdahale aracı alacağız. Yine bir adet sonar özelliği olan su altı arama robotu alacağız. Bildiğiniz gibi Meriç Nehri çok bulanıktır, yani kördür. Dalışla bir şey görmek mümkün değildir. Bu robotun üzerinde bulunan kurtarma kancası sayesinde 70 kilograma kadar, bir nesneyi sudan rahatlıkla çıkarabileceğiz.
Bu robot bölgemizde yok. Bu projeyle bu aracı kazandırmış olacağız. Müdahale bölgelerinde arama çalışmalarında kullanmak üzere bir adet drone alacağız. Çünkü olası taşkınlarda bazı yerleri yerden göremiyoruz ve iletişim kuramadığımız durumlarda müdahale şansımız olmuyor. Havadan görüntüleme yaparak bunun önüne geçeceğiz. Amacımız sadece kendi bölgemizdeki taşkınlarda değil, sınır bölgemizde de iki ülkenin ortak şekilde müdahale edeceği işbirliğini de geliştirmek.'
Bulgaristan Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü yetkilisi ve proje koordinatörü Spiridon Aleksandrov da projenin uygulanmasında emeği geçen yetkililere teşekkür ederek, projenin acil müdahalelerdeki başarıyı arttıracağını kaydetti.