Tarımın imkânsız tablosu
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği'nin 45'inci Olağan Genel Kurulu'nda gerçekleştirdiği konuşmada süt sektörünün sorunlarına dikkat çekti. Özkurnaz, süt üreticisinin yemlere gelen zamlardan dolayı zor durumda olduğunu söylerken süt fiyatının 2.50 TL ve üzeri olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de tarımı sürdürmenin imkânsız hale getirildiğini söyleyen Özkurnaz 'Bizim çiftçimizden kaliteli bir süt istiyorsanız, kaliteli bir fiyat verirsiniz ve bunun karşılığında çiftçimizin de üzerine düşeni gereğinden fazlasından yapar' dedi.
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği'nin 45'inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Özkurnaz, Genel Kurul'da oybirliğiyle divan başkanlığına seçilirken; Türkiye'nin süt sektörü ve üreticilerinin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Genel Kurul'da gerçekleştirdiğini konuşmada Türkiye'nin süt sektörünün ciddi anlamda sıkıntı içerisinde olduğunu söyleyen Özkurnaz; 'Geçtiğimiz Nisan ayında 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere sütün fiyatı 2 TL olarak belirlendi. Ancak bunun hemen ardından özellikle yemlere gelen zamlar 2 TL'ye dayandı. 2 TL sütün olduğu bir sistemde 2 TL de yemin fiyatı olursa çiftçimizin sütten ve hayvancılıktan para kazanma şansı oldukça azalıyor. Bu sistem içerisinde biz, Nisan ayında yapmış olduğumuz toplantıda sütün 2.30 TL olmasını talep etmiştik. Fakat dediğimiz noktaya gelindi' ifadelerine yer verdi.
Özkurnaz, Türkiye'nin bugünkü şartlarında süt fiyatının 2.50 TL ve üzeri olması gerektiğine dikkat çekerken; 'Sütün fiyatı 2.50 TL ve üzeri olursa hayvancılığın devam edebilirliği gerçekleşecektir. Çiftçimizin hangi zorluklar altında tarım yaptığını, girdi maliyetlerinin her türlü üründe fiyatların çok yükseldiği ve köylerimize baktığımızda çiftçimizin 40 yaş üstü olduğu görülüyor. Bu şekilde de Türkiye'de tarımı sürdürmek imkânsız hale getiriliyor. Bunları özellikle Bakanlık'ta her toplantıda dile getiriyoruz. Bakanlığın da bunun farkında olduğunu iyice anlamış olduk' dedi.
'Kaliteli süt istiyorsanız kaliteli fiyat verin'
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda düzenlenen toplantılarda çiftçinin sorunlarını dile getirdiğini belirten Özkurnaz; 'Yaz aylarında özellikle sütün yağ oranlarının ciddi anlamda düştüğü görülüyor. Bu da doğal olarak sanayiciyi etkiliyor. Yağ oranlarının normalde 3,5'in altına düşmemesi gerektiğini biliyoruz fakat 2,9'dan 3,3'e kadar yoğunluklu yağ oranları düşük bir seviyede oluyor. Çiftçimiz, bunun bilincinde fakat sütün 2 TL, yemin de 2 TL olduğu bir yerde çiftçimizin hayvanlarına kuru ot yedirmesi ve hayvan sağlığına önem vermesinin gereği bilindiği halde bunları da yapma şansı olmuyor. Süt sektöründe bu sıkıntıları yaşıyoruz. Bunları da geçtiğimiz hafta toplantılarda dile getirdik. Bizim çiftçimizden kaliteli bir süt istiyorsanız, kaliteli bir fiyat verirsiniz ve bunun karşılığında çiftçimizin de üzerine düşeni gereğinden fazlasından yapar. Tarımın her alanında çiftçimiz, kendi topraklarından göç edip de şehirlere gideceğine köyünde kalır ve sürdürülebilir bir üretimi de artırma gayreti içerisinde olur. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne çiftçimiz, her zaman kırsalda emek ve gıdayı hayata geçirerek var olmuştur' sözlerine yer verdi. Özkurnaz, konuşmasında yurtdışından ürün ithal edilmeye devam edilmesi durumunda gelinen noktada sorunların devam edeceğini söyledi.