Tarıma yeni yol haritası

Tarıma dayalı hibe destekleri kapsamında Edirne Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Beyazıt, Ekim ayında gerçekleştirilecek Tarım Şurası'nda tarıma dayalı 25 yıllık yol haritasının çizileceğini söyledi.

TAKİP ET

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hibe destekleri hakkında üreticileri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantının 13'ncüsü dün Edirne Ticaret Borsası'nda (ETB) gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, ETB Meclis Başkanı Fedai Canım, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, 2050'yılında dünya nüfusunun 10 milyara çıkacağı konusunda tahminler olduğunu belirterek, 'Dünya nüfusu her geçen yıl artıyor ve artmaya devam edecek. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla tarımsal gıda ihtiyacı da büyük önem arz edecek. Buna bağlı olarak da tarımsal üretimin değeri artacaktır. İşlerimizin gelişmesi ve verimli hale getirilmesi aşamasında bu tarımsal hibe destekleri önemli katkı sağlayacaktır' dedi.

Yol haritası hazırlıkları

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Beyazıt ise Edirne'de bugüne kadar yapılan desteklemeler hakkında bilgiler verdi. Ekim ayında Tarım ve Orman Şurası'nın gerçekleştirileceğini ifade eden Beyazıt, 'Bu toplantıda tarıma dayalı 25 yıllık yol haritası belirlenecek. Bunun hazırlıkları vardı müdürlüğümüzde. 80 sayfalık bir rapor hazırladık ve bakanlığa sunduk. Şuranın ardından sonuç bildirgesi hazırlanarak, yol haritası çizilmiş olacak' diye konuştu.

Edirne'de gerçekleşen desteklemeler

2005 yılında başladı kırsal kalkınma yatırımları programı ve 12 etabı geride bırakıldığını kaydeden Beyazıt, 'Bu 12 etap boyuna ilimizde 37 milyonluk bir proje hibe desteği verdik. 101 projemiz vardı. Bu projelerimizin 92'si tamamlandı, şu anda 9 tanesi tamamlanmak üzere devam ediyor. Tamamlandığı zaman yaklaşık 7 milyonluk da ona hibe desteği verilecek ve toplamda 45 milyonluk bir hibe desteği bu yatırımlara bakanlığımız tarafından verilmiş olacak. Biz bu yatırımları önemsiyoruz. Bu yatırımların ilimize çok büyük ve önemli katkıları var. Bunun yanında özellikle yatırımcıların kendi katkılarıyla beraber ilimize yaklaşık 150 milyona yakın bir yatırım yapılmış oldu bugüne kadar. Bunun çeşitli amaçları var. Özellikle kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal pazarlamanın altyapısının güçlendirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, bunun yanında yine tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması ve bunun yanında da yine kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi gibi amaçları içermektedir.

Bugünün 13'üncü etabı açıklayıp, yatırım konularımızdan bahsedeceğiz. Üreticiler, yatırımcılar ve çiftçiler burada. Hibe destek üst limitlerinden bahsedeceğiz' ifadelerini kullandı.

Beyazıt'ın sunumunun ardından üreticilere desteklemeler hakkında bilgiler sunuldu.