Tarihi konaklar ihya olacak

Edirne Valiliği tarafından başlatılan '˜Tarihi Konakları İhya Projesi' kapsamında konak sahipleri ile gerçekleştirilen protokollerin ardından konaklarda incelemelerde bulunan Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'de 463 tane sivil mimari konağının bulunduğunu belirterek, 84 tanesine acil müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, Edirne'deki konak sahiplerine seslenerek 'Ortak değerimizi yaşatacağız' dedi.

TAKİP ET
Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'de 3 adet konak sahibi ile protokol anlaşması imzalanmasının ardından '˜Tarihi Konakları İhya Projesi'nin başlatıldığını açıkladı. Özdemir, Edirne'de 463 tane sivil mimari konağının bulunduğunu belirterek, 84 tanesine acil müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Babademirtaş Mahallesi Çamaşırcılar Sokak'ta bulunan ve Ayşe Zehra Aykol'a ait konak önünde açıklamalarda bulunan Özdemir, Edirne Valiliği'nin '˜Tarihi Konakları İhya Projesi'ni başlattığını açıklayarak; 'Edirne, tarih ve kültür anlamında dünyada metrekareye tarihi eser düşen ikinci şehir. Çok önemli bir tarihi mirasımız var. Sivil mimari olarak da aslında Edirne'de önemli bir tarihe ve kültüre sahibiz. Şu anda bizim Edirne'de merkezde tespit ettiğimiz 463 tane sivil mimari konağımız var. Bunlarla ilgili bütün araştırma ve inceleme çalışmalarını tamamladık. 84 tanesine acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bu acil müdahale edilmesi gereken konaklardan bir tanesini de yine Edirneli hemşerimiz, aynı zamanda da Denizlili hemşerim olarak Denizli'de yaşıyorlar, böyle bir konağı bize 25-30 yıl arasında bir geçici tahsisini yaptılar' ifadelerine yer verdi.Mehmet Hilmi Efendi Konağı olarak yaşatılacak tarihi konağın protokolünün imzalandığını ve her türlü işleminin tamamlandığı açıklayan Özdemir; 'Bugün inşaata da başlanmış oldu. Aslında şu anda 3 tane konağımız bu şekilde başlanıyor. Edirneli hemşerilerimiz tarafından bizlere 25-30 yıl arasında tahsisi yapıldı. Bunların bakım, onarım, her türlü yapılarını yaptıktan sonra sözleşmede belirtilen süre içerisinde Edirne'nin tarihine, kültürüne, turizmine hizmet edecek hale getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Edirneli hemşerilerimden bu değerlerimize sahip çıkmalarını ve bu konuda bize destek olmalarını bekliyorum. Çünkü 84 tane konağımıza acil müdahale edemezsek, gelecek yıllarda bunları bir daha geri getirme şansımız yok. Valilik olarak bize tahsislerini yaparlarsa, geçici kullanımlarını verirlerse, biz bunların restorasyonlarını yapar ve Edirne'nin tarihine, kültürüne, turizmine bu hizmeti sunarız. Şimdiden desteği olan tüm hemşerilerime ve destek olacak bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum' dedi.
Gözyaşlarına hakim olamadıÖzdemir'in açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan konak sahibi Ayşe Zehra Aykol, Edirne doğumlu olduğunu söyleyerek; 'Emekli öğretmenim. Denizli Kız Meslek Lisesi'nden emekli oldum. 40 yıldır Denizli'de oturuyorum. Burası dedemden bana intikal eden demek isterdim ama akrabalarımız tarafından satışa çıkarılan ve benim izale-i şüyu ile satın aldığım bir ev. Ev; dedem tarafından, Murad-ı Sani Vakfı'ndan alınıyor. Dedemden de bana intikal etti. İçinde fazla bir aile yaşamamış. Evin restorasyonunun yapılacak olmasının bende yaşattığı duyguları anlatmam o kadar güç ki. Heyecanlanmaktan ziyade iftihar ediyorum. Çünkü dedemin adının yaşatılmasını çok istiyordum' sözlerine yer verdi. Aykol, konuşmasında gözyaşlarını hâkim olamayacak duygusal anlar yaşadı.
'Ortak değerimizi yaşatacağız'Aykol'un duygusal konuşmasının ardından açıklamalarına devam eden Özdemir, Edirne'deki tarihi konakların tadilatlarının devam edeceğini söyleyerek; 'Bu konağı yaza kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Hayırseverlerimizin konaklarında büyüklerinin isimlerini de yaşatıyoruz. Ayşe hanımın dedesinin ismiyle de bu konağı yaşatacağız. Şu anda 84 konağa müdahale edemezsek, gelecek 5-10 yıl içerisinde bu konakları bulamayacağız. Konakları kültür ve turizm amaçlı kullanacağız. Kesinlikle Edirne'nin kültürüne, turizmine hizmet edecek ve sosyal, ekonomik anlamda Edirne'ye katkı sağlayacak bir değer olarak kullanacağız. İhalesi yapıldı, onarım başladı. Çatısı söküldü ve şu anda söküm işlemleri devam ediyor. Bütün hemşerilerimiz üzerlerine düşen görevi yerine getirirlerse biz bu işi kısa sürede bitiririz. Rahmetli Valimiz, turizm ile ilgili bir çaba göstermeye başlamıştı. Allah rahmet eylesin, ömrü vefa etmedi. Eğer o dönemde Valimizin başlattığı o turizm çalışması devam ettirilseydi, şu anda biz, bu konakları konuşmuyor olabilirdik. Edirne'ye turizm anlamında önemli bir katkı sağlamış. Ama daha sonraki dönemlerde 3-5 konak şeklinde devam ettirilseydi şu anda problemli konağımız kalmazdı diye düşünüyorum. Şu anda bu Edirne'nin, Türkiye'nin ve insanlığın meselesidir. Bütün insanlığın ortak mirasıdır. Ortak değerimizi yaşatacağız' dedi.
Bütçesi 500 bin TL'nin altında değil'Mehmet Hilmi Efendi Konağı'ndaki açıklamalarının ardından Edirne Valisi Günay Özdemir, Mithat Paşa Mahallesi İnönü Caddesi'nde bulunan ve bir dönem dershane olarak kullanılan konakta incelemelerde bulundu. Konak sahibi Ahmet Gürgen ile birlikte konaktaki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Özdemir, konağın büyük ve iyi durumda olduğunu belirterek; 'Bu konağımız ile ilgili de bugün protokol imzaladık. Bununla ilgili rölöve ve restorasyon çalışmalarına başladık. Bu konağımızı da 25-30 yıl arasında kullanacağız. Daha sonra da konağımızın sahibine teslim edeceğiz. Hem konağımızı kurtarmış olacağız hem de Edirne'nin kültürüne ve turizmine önemli bir katkı sağlamış olacağız. Tahmini olarak bütçesi 500 bin TL'nin altında değil. Ama tarihi eserlerin restorasyonunda önemli olan konağın çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkan ekstra şeyler olabiliyor. 500 bin TL'nin altında olacağını tahmin etmiyorum. Bundan sonra diğer çalışmalarımız devam edecek' ifadelerine yer verdi.
'Çocukluğum konakta geçmişti'Özdemir'in açıklamalarının ardından konak tarihi ile ilgili açıklamalarda bulunan konak sahibi Ahmet Gürgen; 'Rahmetli babam, bu konağı 1967 senesinde ablam ve vefat eden ablama hediye olarak almış. Daha sonra onlar vefat edince ablamla birlikte bugüne kadar getirmeye çalıştık. 1979 yılına kadar içerisinde ikamet ettik. 9 yaşına kadar çocukluğum bu konakta geçmişti. Daha sonra biz de daha değişik yerlere taşınmak durumunda kaldık. Muhit, çok nezih bir muhitti. Çok güzel, kaliteli insanların ikamet ettiği, güzel komşulukların olduğu, çok olumlu hatıraların olduğu bir yerdi. İdamesi zor. Bir de tarihi eser vasfı olunca daha da zorlaştı. Ablam da ben de memuruz. Biz ancak 6-7 sene önce çatısını onarmaya çalıştık. Çatının onarılması durumunda binanın daha dirençli olacağına dair bir akıl verdiler ama onu da başaramadık. Yine de aksaklıklar varsa da Valimizin bu girişimini memnuniyetle karşılıyoruz. Bütün diğer konaklarda ve binalarda benzer çalışmalar devam eder. Muhit, eski kalitesine, nezih haline ulaşır. Umudumuz, temennimiz budur' dedi.
Özdemir'den özel jestEdirne Valisi Günay Özdemir, konağın restorasyonunun tamamlanmasının ardından Gürgen Ailesi'ni bir hafta boyunca konakta misafir edeceklerinin müjdesini verdi. Özdemir, konuşmasında; 'Kendileri 1 hafta boyunca konakta kalacaklar. Ama ondan sonra da ne zaman isterseler kalabilirler' dedi. Özdemir'in sürprizine karşılık mutlu olduğunu belirten Ahmet Gürgen; 'Sizi de misafir etmek isteriz' derken; Özdemir ve ailesini konağa davet etti. Özdemir, Gürgen'in davetini olumlu karşıladı.