Tarihi Gazimihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor
Edirne'de Tunca Nehri kenarında bulunan ve 1829 yılındaki Rus işgalinde tahrip oldu ve hizmete kapanan Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor.
Edirne'de 15. yüzyıl'da yapılan Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Dış ve iç mekanda devam eden restorasyonlar sayesinde ekipler yıllardır toprak altında kalan Tarihi yapıyı gün yüzüne çıkartıyor.
Osmanlı'nın erken dönem eserlerinden Gazi Mihal Hamamı'nın ayağa kaldırılıp müze olarak kullanılması hedefleniyor.
Tarihi hamam, Akıncı Ailelerinden Mihaloğulları'ndan Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa ettirildi.
Hamam 1829 yılındaki Rus işgalinde tahrip oldu ve hizmete kapatıldı.
Edirne Gazimihal Hamamı'nın Osmanlı'nın en önemli hamamlarından biri olduğunu söyleyen Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, “Aynı zamanda köprüsüyle camisiyle bir kompleksin parçasıdır. Hamamın projelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak projeleri çizdirmiştik. Sayın Valimiz Yunus Sezer'in destekleriyle de restorasyon çalışmalarına şu an başladık. Hamamın çevresinde yolların daha önce yükseltilmesi sebebiyle Hamamın büyük bir kısmı toprak altında kalmıştı. Yapmış olduğumuz kazılarda gördüğümüz üzere hamamın erkekler ve kadınlar olarak iki taraflı soyunma kısımları da ortaya çıkarıldı. Şu an restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Hamamın restorasyonu yapılıp bir fonksiyon verilerek işletmeye açılması planlandı. Erken dönem Osmanlı hamamlarından, kadın ve erkekler tarafından oluşan çifte hamam dediğimiz örneklerden. Hamamımız kesme taş ve tuğladan inşa edilmiş. Benzer dönem örneklerindeki kazılardan da veriler çıktı. Kiremit örtülü çok özel bir hamamımız. Osmanlıda tabi hamam kültürü çok önemli bir konumda. Gerek vakıflara ait, gerekse şahıslara ait bir çok hamam var. Dolgu toprak çevreden getirilip buralara dökülmüş. Kazı çalışmalarında hamamımızın en önemli ögesi olan soyunma kısımları. Kadınlar kısmında taş, erkekler kısmında mermer havuzlar, fıskiyeler, kapı sundurmaları, yine çevrede göreceksiniz, işlemeli taşlarımız, pencere sövelerimiz. Yapıya ait bize bilgi verecek, bundan sonra ayağa kaldırılmasında bize rahatlıkla yardımcı olacak parçalar.” Sözlerini kullandı.
-GAZİMİHAL HAMAMI
1422 yılında Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Edirne Kapıkule yolu üzerinde Tunca nehri kenarında yer almakta olup köprüsü ve camisiyle külliye içindedir. Kesme taş ve tuğla malzemeden yapılan hamamın duvarları orijinal halini koruyor. Rusların 1829'daki Edirne'yi işgalinin ardından tamamen kapatıldı.
-EVLİYA ÇELEBİ'NİN NOTLARI
Evliya Çelebi, “Gayet büyük hamam olmakla birkaç halvetinde debbağlar, mavi, kırmızı, sarı, gül rengi ve turuncu sahtiyan boyarlar” diye bahsetmektedir. Evliya Çelebi, 16. yüzyılda hamamın belki bir kısmının fonksiyon değiştirmiş olduğunu ve debbağhane olduğunu anlatmaktadır. Fahrettin Baydar