Süt verimi aşırı sıcaklardan olumsuz etkileniyor
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ve nem sebebiyle sıcaklık stresine giren hayvanların hareket kabiliyetleri günlük yıkama işlemiyle artırılmaya çalışılıyor.
Edirne'de aşırı sıcaklar sebebiyle merada otlayan hayvanların strese girmesi ve süt verimlerinin düşmesine neden oluyor. Sıcak havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte hayvanlarda süt veriminin azalmasından şikayetçi olan üreticileri, sıcaklık stresinin ineklerin hareketliliğini, süt verimine ve sağlığına doğrudan etki ettiğini dile getiriyor.
Ayrıca Çiftliklerdeki gizli maliyetlerin en büyüklerinden biri olan yüksek sıcaklığın olumsuz etkilerden birisi de sıcaklık stresi, ineklerin hareketliliğini, süt verimini düşmesi, sıcaklık stresinin en önemli etkileri, kuru madde tüketiminde, yağ oranlarında, üremede düşüşe neden oluyor.
Bunlarda doğrudan çiftçilerin maliyetlerini arttırıyor. Günlük yıkama yaptıkları için su tüketiminde ise artış görüldüğü uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle ineklerde yaşanan sıcaklık stresi engellemek için mücadele ettiklerine değinen çiftçi Naim Uçar, “aşırı sıcaklar süt verimini direkt kesiyor Hayvanları kır alana çok bırakamıyoruz” sözlerine ekledi.
Yaz aylarının gelmesi ve havaların ışıması sadece insanları değil hayvanları ve doğadaki diğer canlıları da etkiliyor. Sıcaklıkların olumsuz etkileri genel olarak süt veriminin düşmesine, yem tüketiminin azalmasına, gebeliklerde aksamalara neden olabiliyor. Bu konuda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Edirneli çiftçi Naim Uçar, “Sıcakta fazla yemde yemiyorlar ve bu da sütün verimini büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. 35°'nin üzerine çıktığı anda bitiyor zaten.” Şeklinde konuştu.
Çiftçi Naim Uçar, “Hayvanların stresten korunması için özellikle yıkıyorum. Dışarıya salıyorum bir güzel yıkıyorum o zaman değişiyor iş. Her gün yıkıyorum, gölgede tutuyorum bu da verimi arttırıyor. Durum küçükbaşta da aynı şekilde ilerliyor. Havaların bu denli sıcak olması tüm canlıları etkiliyor. Sıcaklardan kaynaklanan stresi engellemek için süt sağmak dışında ahıra sokmuyorum ve sürekli yıkıyorum. Yaz sıcaklarını ve normal bahar havalarını karşılaştırdığımızda süt veriminin sıcaklardan dolayı yarı yarıya düştüğünü söyleyebiliriz. Havalarla orantılı olarak elbette süt veriminde değişiklik oluyor.” İfadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar