Su kimin bünyesinde olsun?

Edirne İl Genel Meclisi Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Başkanı Serdar Çığla, il genelindeki köylerde su işletmelerinin, İl Özel İdaresi bünyesine alınmasını önerdi. Çığla'nın önerisi mecliste tartışılırken AK Parti İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez ile Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ise su işleten tüm köy muhtarlıklarının Köylere Hizmet Götürme Birliklerine bağlanması gerektiğini savundu.

TAKİP ET

Edirne İl Genel Meclisi Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu, il genelinde içme suyu tesislerinin işletilmesi ile ilgili dikkat çeken bir öneride bulundu. Komisyon Başkanı Serdar Çığla'nın dün gerçekleştirilen toplantıda sunduğu içme sularının işletilmesi hakkındaki raporda, içme sularının işletilmesinin İl Özel İdaresi bünyesine alınması önerildi. Edirne merkez köyleri ve ilçe köylerinde 200 sondaj, 43 ayaklı depo ve 191 gömme deponun bulunduğunu ve 21 doğal kaynak ile 232 sondajdan ime suyu kullanıldığı belirten Çığla, içme suyu kaynaklarının teknik sorumluluğunun İl Özel İdaresi'nde bulunduğunu söyledi. Belediye ve beldeler dışında kalan köylerde toplam 92 bin 597 kişinin yaşandığını açıklayan Çığla, içme suyu tüketiminin ise yıllık 8-9 milyon tonu bulduğunu söyledi. İklim değişiklikleri ve kontrolsüz tüketim nedeniyle gelecekte içme suyunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ve maliyetlerin artabileceğini öngören Çığla, köylerdeki içme sularının köy muhtarlıklarınca ve köylere hizmet götürme birliklerince işletildiğine dikkat çekti. İçme sularının bir merkezden işletilmesinin, kurulacak ekiplerle tamirat, bakım ve tesislerde oluşan arızaların daha az maliyetle yapılabileceğini savunan Çığla, kaçak su kullanımlarının da kontrol altına alınarak maliyetlerin düşeceğini belirtti.

'27-30 MİLYON BÜTÇE OLUŞUR'

İçme suyunun yasal ve teknik sorumluluğunun İl Özel İdaresi'nde bulunduğunu vurgulayan Çığla, içme suyu tesislerinde işletilmesinde özel bir birim kurularak bir merkezde toplanmasının etkilerine dikkat çekerken; 'Su gelirlerinden artı değerin köylerimize hizmet olarak sunulması, daha ucuz fiyat ve farklı fiyatların ortadan kaldırılması sağlanarak su ile ilgili sorunlara çözüm bulunarak, yatırımların daha iyi yapılacağı kanısındayız. İl Özel İdaresi'nin suların işletmesini yapmasıyla yıllık 27-30 milyon TL gibi bütçeyi oluşturan su gelirlerinin, yıllık bütçenin 3'te 1'i kadardır ve böyle bir paranın köylerimizin su ve alt yapı hizmeti olarak dönmesinin uygun olacağı kanısındayız' dedi.

'İL ÖZEL İDARESİ'NE ALINMALI'

Su temini konusunda büyük sorunların yaşanabileceğine dikkat çeken Çığla; 'Bu açından önlemlerin şimdiden alınması, yasal olarak İl Özel İdare'nin sorumluluğunda olan suların işletilmesinin bünyesine alınarak yönetilmesi, ekonomik, teknik ve idari alt yapısının oluşturulması kaydıyla komisyonumuzca içme sularının işletmesinin İl Özel İdaresi bünyesine alınmasını öneriyoruz' sözlerine yer verdi.

'TÜM KÖYLER BİRLİKLERE BAĞLANMALI'

Çığla'nın sunumunun ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Merkez Üyesi Mustafa Suiçmez ise su işletmelerinin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine bağlanmasını savunurken; 'Hizmetin ulaşması açısından çok zor olacağının kanaatindeyim. 253 tane köy var ve bunların köylere hizmet götürme birlikleri var. Bunların su işlerini devreden çıkartıp bütün sevk ve idaresini merkeze topladığımızda, Edirne ile Enez ilçesinin arası 180 kilometredir. Orada bir arıza olduğunda Edirne merkezden zamanında müdahalesi çok zorlaşır. Yönetimsel eksikliği bütüne yansıtmanın çok da doğru olmayacağı kanaatindeyim. Burada yapılması gereken; köylerin tamamının köylere hizmet götürme birliklerine katılma kararıyla bağlanması lazım. O zaman hizmet daha hızlı olur. Birlikler dışarısındaki köyleri mutlaka birliğin bünyesine katarak hizmet vermeye devam etmeli. İl Özel İdaresi bünyesinde birleştirilmesi konusunda çekincelerim var' dedi.

'HERKES BİRLİKLERE KAYIT OLMALI'

Suiçmez'in önerisinde destek veren Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş de; 'Bir anda radikal kararlar almamız tepkilere yol açabilir. Köy muhtarları, su kanallarında yaşanan sorunlarda tıkandıkları zaman İl Özel İdaresi'nden yardım istiyor. Biz de ekip olarak gidip sorunu çözüyoruz. Öncelikle İl Genel Meclisi'nde bir karar alarak birliklere göndermemiz gerekir. Birlikler de genel kurullarında köy muhtarlarının su toplama yetkilerini almalı ve herkesin birliklere kayıt olmasını sağlamalı. Tek tarafta toplanırsa denetim aşamamız da iyi olur. Böylece hem fiyatları, hem de uygulamalarını denetleme şansımız olur. Suların köy muhtarlıklarının elinden birliklere alınması gerekir. Su, birlikler vasıtasıyla yönetilmeli. Muhtarlara da birlikler tarafından toplanan paradan bir pay verilir. Bunu kamuoyunda tartışmalıyız' diye konuştu.