Soner Tuna sokağında yaşatılacak

Osman İnci Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ekim ayında hayata veda eden çizer ve Trakya Üniversitesi Grafik Programı Öğretim Görevlisi Soner Tuna anısına '˜Çizgilerle Soner Tuna' sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Tuna'nın çizgilerinin, tablolarının ve kitaplarının gösterime girdiği sergiye katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tuna'nın isminin evinin bulunduğu sokağa verileceğini açıklarken Prof. Dr. Osman İnci de Trakya Üniversitesi yetkililerinden Tuna'nın adının yaşatılması için girişimde bulunmalarını ümit ettiğini söyledi.

TAKİP ET

Osman İnci Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Müze, Ekim ayında hayata veda eden '˜Çizgilerle Rosa Luxemburg', '˜Çizgilerle Bir Bilim Kadınının Hikâyesi Madame Curie', '˜Tesla Elektriğin Tanrısı', '˜İskenderiyeli Hypatia' ve '˜Çizgilerle Nâzım Hikmet' kitaplarının çizeri ve Trakya Üniversitesi Grafik Programı Öğretim Görevlisi Soner Tuna anısına '˜Çizgilerle Soner Tuna' sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Serginin açılış törenine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Osman İnci Müzesi kurucusu Prof. Dr. Osman İnci, Soner Tuna'nın eşi Ebru Tuna, Soner Tuna'nın yakın arkadaşları, öğretim görevlileri, sanatseverler ve öğrenciler katıldılar. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Almanca Bölümü Öğretim Görevlisi Hasan Islattı'nın Cumhuriyet Konseri ile başlayan sergi açılış töreninde '˜Kırmızı Gülün Alı Var', '˜Dayler Dayler' ve '˜Vardar Ovası' gibi türküler seslendirilirken; konser, İzmir Marşı ile sona erdi.

Islattı'nın Cumhuriyet Konseri'nin ardından serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ebru Tuna, 7 Eylül tarihinin Soner Tuna ile evlilik yıl dönümleri olduğunu belirtirken; 'Özel günlere hiç takılmazdık. Kesinlikle unuturduk. Bana dedi ki; '˜Ebrucuğum, 13 yıl olmuş. Sanki 13 gün gibi geçti değil mi?' Şimdi dönüp bu 13 güne baktığım zaman hayatıma kattığı değerleri düşünüyorum da saymakla bitmez. Merhamet, sevgi, vicdan, insanlık, adalet, tek bir kimseye bile kötü bir söz söylememek, herkesi sevgi ve saygıyla anmak. Bunları yaparken de hiçbir şeyi gözüne sokarcasına yapmamak. Çünkü herkese öğüt vermeyi hiç sevmezdi. Bunu yaparak ve yaşayarak gösterirdi. Hayatıma kattığı tüm değerler için kendisine minnettarım' ifadelerine yer verdi.

'Her gün çizer ve okurdu'

Tuna'nın çizmediği tek bir gün bile hatırlamadığını söyleyen Ebru Tuna; 'Son 2 ay hariç. 2 kolunda da serumlar olduğu için çizemedi. Hayatının anlamıydı, onun için yaşıyordu. Her gün çizerdi ve okumadığı bir gün bile görmedim. Hastanedeki son anlarına kadar okudu. Soner buydu. Kendisine çok şey borçluyum. Bu güzel organizasyon için hepinize çok teşekkür ederim' dedi.

'Soner Tuna, Cumhuriyet aydınıydı'

Tuna'nın konuşmasının ardından açılış töreninde Tuna'nın yakın arkadaşları Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Caner Karavit ve Ergün Gündüz de birer konuşma yaparak Tuna ile anılarını paylaştılar. Serginin açılış töreninde bir konuşma da Prof. Dr. Osman İnci yaptı. İnci, konuşmasında Cumhuriyet'in kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü olduğunu belirtirken; 'Biz müzemizde her Cumhuriyet Bayramı'nda bir Cumhuriyet etkinliği yaparız. Bugünü de sevgili Soner Tuna'ya ayırdık. Öncelikle Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Soner Tuna, bir Cumhuriyet aydını, çizeri ve yazarıdır. Sanata yönelik çok ciddi değişimlerin veya kararların alındığı günlerden geçiyoruz. Yükseköğretim Genel Kurulu, grafik sanatı ve tasarımı gibi çizgiyi anlatım, düşünceyi açıklama, gördüğünü ya da düşündüğünü çizmede özel yetenek sınavını kaldırıyor. Oraya giren öğrenciler, bu bilim dalınını vizyonunu ve misyonunu kadar taşıyabilirler?' sözlerine yer verdi.

'Nâzım Hikmet sergisi açacaktı'

Cumhuriyet'in bir Türk rönesansı olduğunu söyleyen İnci; 'Mustafa Kemal Atatürk, sanatın önünü açan, asırları aşan bir liderdir. Türk sanat ve bilimi, Atatürk'ün açtığı yoldan gelişmiştir. Soner Tuna ve arkadaşlarının 7 Nisan tarihinde müzemizde açmış oldukları karma sergide gezerken bir karar aldık. 2020 yılının Mayıs ayında Nâzım Hikmet ile ilgili kişisel sergi açmak istediği söyledi ve ben de memnuniyet duyacağımızı söyledim. Özellikle bu müzenin kuruluşunda çok önemli katkıları ve beyinsel desteklerini gördük. Bizim seçici kurulumuzda da görev almıştı' dedi.

Trakya Üniversitesi'ne seslendi

İnci, konuşmasında ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün çizerliğiyle ilgili de bilgiler paylaştı. İnci, Soner Tuna'nın bıraktığı izin Trakya Üniversitesi'nde ve insanların belleklerinde yaşamaya devam edeceğini söylerken; 'Soner Tuna'nın izi kitaplarında, çizimlerinde yaşıyor. Umuyorum ki Trakya Üniversitesi'nin sayın yetkilileri Soner Tuna'nın adını yaşatacak bir girişim ya da oluşum yaparlar diye bekliyorum' ifadelerine yer verdi.

'Tuna'nın ismini evinin sokağına vereceğiz'

Serginin açılış töreninde son konuşmayı Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında Soner Tuna'nın sanatçı kimliğinin yanı sıra mütevazı bir insan olduğunu söylerken; 'Soner Tuna'yı tek kelime ile '˜İnsan' diyerek tanımlarsın. İkinci bir kelimeye ihtiyaç olduğunu zannetmiyorum. Bazen yaşamımızda zorluklar olur. Bazen de yaşam kendiliğinden kolaylaştırır kendini. Işıklar yoldaşı olsun. Ölüm çok acı ve kabul etseniz de, etmeseniz de var. Öleni, son insan anana kadar yaşamış kabul ediyoruz ve öyle kabul edeceğiz. Sevgili Soner Tuna'dan, üniversitede çalıştığım dönemde bir ricam olmuştu. Sağlık Müzesi ile ilgili bir etkinlik vardı ve bir sergi hazırlamasını rica ettim. Çok kısa bir sürede o sergiyi çizgileriyle, Sağlık Müzesi'ni anlatan muhteşem bir sergi çıkarmıştı. Soner Tuna'yı yaptıklarıyla, kişiliğiyle yaşatacağız. Biz de Edirne Belediyesi olarak evinin olduğu en uygun sokağa Soner Tuna'nın ismini vereceğiz. Onun yaptıklarıyla kıyaslanmaz ama Soner Tuna'nın isminin bu anlamda da sonsuza kadar yaşamasını sağlayacağız. Cumhuriyet Bayramı'mızın 96'ncı yılı kutlu olsun. Bugün bu ülkede özgürce, her şeye rağmen demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinde yaşıyorsak; bunu Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. O'nun ilke ve devrimlerinden asla vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz' dedi.

18 Kasım'a kadar açık kalacak

Gürkan'ın konuşmasının ardından Tuna'nın eşi Ebru Tuna, Gürkan'a Soner Tuna tarafından adına imzalanan kitapları hediye ederken; '˜Çizgilerle Soner Tuna' sergisinin açılışı gerçekleştirdi. Soner Tuna'ya ait çizimlerin ve tabloların yer aldığı sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterirken; sergide Tuna'nın kitapları da sanatseverler için açıldı. '˜Çizgilerle Soner Tuna' sergisi, 18 Kasım Pazartesi gününe kadar açık kalacak.