Son yağışlar buğdaya can suyu oldu

Son günlerde etkisini gösteren yağışlar Edirne çiftçisine hayat oldu. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, son yağışların buğdaya şubat ayına kadar yeteceğini belirtti.

TAKİP ET

Edirne'de etkisini gösteren son yağışlar buğday ekili tarlalara umut oldu. Son bir hafta içerisinde tarlalara düşen yağmurlar buğday eken çiftçilerin yüzünü güldürdü. Geçen yılın kurak geçmesi nedeniyle endişelenen çiftçiler, son günlerde yağan yağmurlarla birlikte buğdayların gelişiminin iyi olacağını belirtti.

Geçtiğimiz yılın kurak geçmesinin ardından Ekim ve Kasım aylarında düşen yağmurların, hasat döneminde daha verimli ürün elde etme şansı tanıyacağı belirtiliyor.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, son yağışlarla birlikte buğdayın şubat ayına kadar su ihtiyacının kalmadığını ifade etti.

Yaz ve sonbahar aylarının kurak geçtiğini hatırlatan Öztürk, “Çiftçi tam ümitsizliğe kapılmışken ortalama bir haftada yağan yüz kiloya yakın yağmurlar toprağın doymasını sağlamıştır. Çıkmış ve çıkacak olan buğdayların şubat ayına kadar su ihtiyacı korkusu kalmamıştır. Toprak doyuma ulaştı. Buğdayın çıkış ve gelişmesi için yeterli yağmur son dört günde yağdı. Son bir haftada 100 kiloyu geçik yağış aldık. Buğday büyürken kökü kuruya değdiği zaman hastalık yapar. Düşen yağışlar bu riski ortadan kaldırdı. Bu sene kar yağışı da bekliyoruz. Uzun süredir yağmıyor. Bu sene bol miktarda yağacağını düşünüyoruz. Kar yağışı çok iyi gelir. Topraktaki ilaç ve gübre kalıntılarını yıkar. Topraktaki hastalıkları yıkar. Yer altı ve yer üstü suları da dolar. Böylece kar tutan tarlaya yağmur düşmese bile mahsul ihtiyaçlarını kardan alır. Toprağı besler.” Sözlerini kullandı.

Öztürk, kanolaların son durumu hakkında da konuştu.

Kanolalarda da ekilenlerin yüzde 15'nin bozulduğunu dile getiren Öztürk, “Kalan kanolalarında yüzde 15 kadarı beklemede. Havalar bir hafta 10 gün kadar daha böyle giderse onlar da kurtaracak gibi duruyor.” Şeklinde konuştu. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ